9.1 C
Athens
24 November - 2024

“Οχι” στην κατασκευή αιολικού πάρκου στην Αετοράχη Νυμφαίου από περιβαλλοντικές οργανώσεις

Must read

Την αντίθεσή τους στην κατασκευή αιολικού πάρκου στη θέση «Αετοράχη» Νυμφαίου επανέλαβαν, σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων οι οποίοι έχουν καταθέσει και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων η οποία θα συζητηθεί στις 8 Ιουλίου. Πρόσφατα, το δικαστήριο της Φλώρινας είχε αποφασίσει την προσωρινή αναστολή των εργασιών αλλά, με νέα απόφασή του, στις αρχές Ιουνίου ανακάλεσε την προσωρινή διαταγή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Για μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που θα πληγεί από το συγκεκριμένο έργο έκανε λόγο ο πρόεδρος του «Αρκτούρου» Γιάννης Μπουτάρης, ζητώντας συστηματική ενεργοποίηση των οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. «Είναι ενδεικτικό ότι το Νυμφαίο, ένα χωριό με 30 κατοίκους όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του «Αρκτούρου», έχει 50.000 επισκέπτες ετησίως» είπε χαρακτηριστικά.

Ως μία «χαοτική κατάσταση» περιέγραψε το ζήτημα της κατασκευής αιολικού πάρκου, ο επιστημονικός υπεύθυνος της «Καλλιστώς» Γιώργος Μερτζάνης ζητώντας τον συγκερασμό των περιβαλλοντικών μελετών και σχεδίων δράσης με στόχο την προστασία της βιοποικιλότητας.

«Η διαβούλευση έχει μεγάλη σημασία και δυστυχώς, υποβαθμίζεται η αξία της» τόνισε ο Νίκος Γιαννάκης, Βιολόγος – Περιβαλλοντολόγος, μέλος του μπλόκου του Νυμφαίου ο οποίος, αναφερόμενος στο υπό κατασκευή έργο, μίλησε για «βαριά βιομηχανία σε απομονωμένες βουνοκορφές, με μεγάλες απειλές στη μετακίνηση των θηλαστικών, όπως οι αρκούδες αλλά και των πτηνών».

Οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων σημειώνουν ότι η περιοχή αποτελεί καταφύγιο για είδη απειλούμενα με εξαφάνιση και βρίσκεται σε διάδρομο διέλευσης των αργυροπελεκάνων, είδος για το οποίο η χώρα μας φέρει ευθύνη για την προστασία του, καθώς φιλοξενεί το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Με ανακοίνωσή τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις “Αρκτούρος” και “Καλλιστώ” τονίζουν ότι το έργο στηρίζεται σε «μία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έγινε το 2008» επισημαίνοντας ότι “13 χρόνια μετά είναι απαραίτητη μία νέα επικαιροποιημένη μελέτη που θα είναι εναρμονισμένη με τους νέους όρους, τις συνθήκες και την περιβαλλοντική νομοθεσία”.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article