«Επτά ενεργειακές κοινότητες και το μεγαλύτερο συνεργατικό φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ευρώπη, σπάνε τα δεσμά της ενεργειακής φτώχειας για τους αγρότες και την αυτοδιοίκηση, φέρνοντας τη Δυτική Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της πράσινης ανάπτυξης».
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, παρουσιάζοντας σήμερα στο περιφερειακό συμβούλιο, το σχέδιο δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων με εταίρους τους ΤΟΕΒ (Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων) και ΓΟΕΒ (Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων) της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και δήμους, εταιρείες ύδρευσης και άλλους τοπικούς φορείς.
Παράλληλα, ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε το συγκεκριμένο έργο ως πρωτοποριακό, το οποίο όπως είπε, «έχει ήδη τεθεί σε τροχιά υλοποίησης και έχει όλες τις προϋποθέσεις να ολοκληρωθεί στο άμεσο μέλλον».
Στην συνέχεια, ο Νεκτάριος Φαρμάκης εξήγησε πως «η σκέψη ξεκίνησε από την ανάγκη να απαλλαγούν οι αγρότες από το δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος, τα συσσωρευμένα χρέη προς τη ΔΕΗ και το χρόνιο πρόβλημα ηλεκτροδότησης στα αντλιοστάσια ύδρευσης» προσθέτοντας: «Αν πετύχουμε να απαλλάξουμε τον αγροτικό μας πληθυσμό από αυτό το πολύ σημαντικό κόστος, ταυτόχρονα σπάμε ένα από τα σημαντικότερα δεσμά της πρωτογενούς μας παραγωγής, η οποία αποτελεί πραγματικό και όχι θεωρητικό πυλώνα της τοπικής μας οικονομίας. ‘Αλλωστε, ο πρωτογενής τομέας στη Δυτική Ελλάδα συμβάλλει κατά 10% στην τοπική οικονομία όταν ο εθνικός μέσος όρος βρίσκεται στο 4% και απασχολεί περίπου το 25-30% του εργατικού δυναμικού στην περιοχή. Η Δυτική Ελλάδα είναι στην 4η θέση των ελληνικών περιφερειών σε φυτική παραγωγή και στην 3η θέση σε ζωική παραγωγή. Και όλα αυτά, μεταφράζονται σε ένα συνολικά παραγόμενο εισόδημα περίπου 1,3 δις ευρώ, με στοιχεία του 2019».
Παρουσιάζοντας ο περιφερειάρχης συνοπτικά στοιχεία του έργου, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Δημιουργούμε επτά ενεργειακές κοινότητες. Οι τρεις αφορούν 26 ΤΟΕΒ και 2 ΓΟΕΒ της Δυτικής Ελλάδας με ενεργειακές ανάγκες 52.050 KW. Και οι άλλες τέσσερις, αφορούν στην παρούσα φάση, 11 δήμους, 4 εταιρείες ύδρευσης και άλλα 9 νομικά πρόσωπα που έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεση να συμμετέχουν στην προσπάθεια, με συνολικές ανάγκες 66.050 KW.
Επίσης, εξασφαλίσαμε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον χώρο στον οποίο μπορεί να κατασκευαστεί αυτό το μεγάλο ενεργειακό πάρκο. Είναι το κτήμα έκτασης περίπου 1.300 στρεμμάτων, που έχει ήδη παραχωρηθεί στην περιφέρεια. Το σχέδιο που επεξεργαζόμαστε αφορά περίπου 40 φορείς τους τόπου μας και επηρεάζει περισσότερους από 300.000 πολίτες σε 11 δήμους της περιφέρειάς μας, εκ των οποίων οι περίπου 140.000 είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες».