19.9 C
Athens
22 November - 2024

Μεταφορά φυσικού αερίου από Ισραήλ και Κύπρο μέσω της Ελλάδος στην Ευρώπη

Must read

Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος

Την προσεχή εβδομάδα στις Βρυξέλλες, κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου, οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδος, της Κύπρου και του Ισραήλ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδιο για την ενεργειακή ένωση Μάρος Σέφκοβιτς.

Οι τρεις υπουργοί θα επιδιώξουν να πείσουν τον επίτροπο να εντάξει τον αγωγό East Med για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο μέσω της Ελλάδος στην ευρωπαϊκή αγορά στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interests – PCIs) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Η ιδέα της κατασκευής του αγωγού αυτού, έργο ιδιαίτερα φιλόδοξο τόσο από τεχνικής όσο και από χρηματοδοτικής άποψης, επανήλθε δυναμικά στο τραπέζι έπειτα από σχετική πρόταση του ισραηλινού υπουργού Ενέργειας Σιλβάν Σαλόμ σε πρόσφατη συνάντηση των ευρωμεσογειακών χωρών στη Ρώμη. Ιδιαίτερα θετική επί της ιδέας αυτής εμφανίζεται και η Ιταλία, που αυτό το εξάμηνο ασκεί την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Αν οι τρεις χώρες καταφέρουν να πείσουν τον Σέφκοβιτς, τότε ο East Med θα μπορεί, εντασσόμενος στα PCIs, να ζητήσει χρηματοδότηση για τη διενέργεια μελέτης για την τεχνική και οικονομική του βιωσιμότητα. Ήδη πάντως, η ελληνική ΔΕΠΑ έχει παραγγείλει μελέτη βιωσιμότητας για τον αγωγό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε περίπτωση που ο αγωγός East Med προχωρήσει, τότε σε αυτόν δεν θα διοχετευθεί φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Αφροδίτη» αλλά από τα νέα κοιτάσματα στο Οικόπεδο 9 της Κύπρου. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν οι ποσότητες από τα ισραηλινά κοιτάσματα. 

Πέραν πάντως των όποιων άλλων λόγων που οδήγησαν το Ισραήλ να επαναφέρει στο τραπέζι το σενάριο του αγωγού, η επιβάρυνση των σχέσεών του με την ΕΕ λόγω του Παλαιστινιακού θα πρέπει να προστεθεί σε αυτούς. Ήδη, σε επίπεδο ΕΕ, όλο και περισσότερα κράτη εμφανίζονται διατεθειμένα να εξετάσουν την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους (το έχει πράξει η Σουηδία), κάτι που θα συνιστούσε μείζονα διπλωματική ήττα για το Τελ Αβίβ.

Η μεγάλη ανάγκη της ΕΕ για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και η παράλληλη απόφαση της Μόσχας να μην προχωρήσει στην κατασκευή του αγωγού South Stream προσφέρουν στο Ισραήλ επιχειρήματα «να παίξει το χαρτί του αερίου» στις σχέσεις του με την Ευρώπη.    

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article