Η μεγαλύτερη πρόκληση των αυτοκινητοβιομηχανιών όταν βγάζουν στην παραγωγή ένα νέο ηλεκτρικό μοντέλο είναι η αυτονομία και η χωρητικότητα της μπαταρίας. Δύο παράμετροι που στην πράξη αποδεικνύονται σημαντικοί, καθώς είναι αυτοί που μπορούν να δώσουν την ώθηση για την αύξηση των πωλήσεων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Προς το παρόν, οι αυτονομίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν μεγάλα ταξίδια. Για παράδειγμα, τη διαδρομή Αθήνα- Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να τη διανύσει κάποιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο χωρίς στάση. Ο ανεφοδιασμός είναι σημαντικός και παίζει σημαντικό ρόλο ο χρόνος που απαιτείται για να ανακτηθούν τα απαιτούμενα επίπεδα ενέργειας. Πάνω σε αυτόν τον τομέα, η εταιρεία ανάπτυξης μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων StoreDot αποκάλυψε τολμηρά σχέδια για την κατασκευή μπαταριών ικανών να φορτίζουν ταχύτατα και να δίνουν μεγάλα ποσοστά ηλεκτρικής ενέργειας μέσα σε ελάχιστα λεπτά.
Η ισραηλινή τεχνολογική start-up σκοπεύει να αναπτύξει μία νέα σχεδίαση μπαταριών, που μπορεί να φορτιστεί αποκτώντας αυτονομία για 100 μίλια μέσα σε μόλις δύο λεπτά. Αυτή η τεχνολογία γρήγορης φόρτισης θα είναι εμπορικά βιώσιμη για μαζική παραγωγή, σύμφωνα με τα πλάνα της εταιρείας, το 2032.
Για να διευκολύνει αυτές τις απίστευτα γρήγορες ταχύτητες φόρτισης, η εταιρεία StoreDot αναφέρει ότι οι μπαταρίες δεν θα χρησιμοποιούν μπαταρίες ιόντων λιθίου, που χρησιμοποιούνται σήμερα συντριπτικά στα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα. Επί του παρόντος, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι πιο οικονομικές και πιο εύκολο να παραχθούν σε υψηλότερους αριθμούς από πιο ακριβές λύσεις, όπως είναι η τεχνολογία στερεάς κατάστασης. Η ίδια εταιρεία υποστηρίζει ότι μέσα στο 2024 θα βγάλει στην παραγωγή μπαταρίες που θα φορτίζονται για να προσφέρουν 100 μίλια με φόρτιση μέσα σε μόλις πέντε λεπτά. Επιδιώκει, επίσης, να εισαγάγει ένα σχέδιο στερεάς κατάστασης έτοιμο για παραγωγή που απαιτεί μόνο φόρτιση τριών λεπτών για 100 μίλια αυτονομίας.
Η StoreDot ισχυρίζεται ότι η τεχνολογία μπαταρίας με εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση δοκιμάζεται από αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες. Ήδη, η Honda δοκιμάζει αυτοκίνητα ανάπτυξης με πακέτα μπαταριών στερεάς κατάστασης, ενώ το ίδιο κάνει και η αμερικανική start-up Fisker, η οποία σημειώνει ότι μπορεί να λανσάρει στην αγορά ηλεκτρικό αυτοκίνητο με μπαταρίες στερεάς κατάστασης από τον επόμενο χρόνο.