“Το Ισραήλ αφιερώνει τόση προσπάθεια στο να μοιράσει την πίτα του φυσικού αερίου που στο τέλος θα ξεχάσει να την ψήσει”, προειδοποιούσε σε άρθρο του το 2013 ο Γκαλ Λουφτ του έγκυρου Rigzone. Πλέον τα λόγια του φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται, αν κρίνουμε από την απόφαση των αρχών ανταγωνισμού του Ισραήλ να αναγκάσουν τη Noble και τη Delek να πουλήσουν το ένα από τα δύο μεγάλα κοιτάσματα που διαχειρίζονται (Ταμάρ και Λεβιάθαν).
Η απόφαση των αρχών αφήνει ξεκρέμαστες όχι μόνο τις δύο εταιρείες, αλλά και τους πελάτες με τους οποίους έχουν υπογράψει προσύμφωνα πώλησης φυσικού αερίου, δηλαδή τους σταθμούς LNG στην Αίγυπτο και την Παλαιστινιακή Αρχή.
Οι αναλυτές της αγοράς στο εξωτερικό κάνουν λόγο για πολύ αρνητική εξέλιξη στην προσπάθεια ανάπτυξης των κοιτασμάτων αερίου της χώρας, καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση στέλνει τα λάθος μηνύματα, παρόλο που στην πράξη επιχειρεί να προστατεύσει τον ανταγωνισμό. Ο λόγος για αυτό είναι ότι παλαιότερα είχε προβεί σε συμφωνία με τις δύο πετρελαϊκές, μέσω της οποίας δεσμευόταν ότι δεν θα τις ενοχλούσε άλλο με αντάλλαγμα την παραίτησή τους από δύο μικρότερα κοιτάσματα στην ΑΟΖ της χώρας. Η αθέτηση της συμφωνίας αυτής είναι που μεταφράζεται από τον κλάδο ως προδοσία και θα έχει συνέπειες για το μέλλον, καθώς πλήττει την αξιοπιστία του Ισραήλ.
Για τους παραπάνω λόγους, αρκετοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο ακόμα και για πιθανή αποτυχία της προσπάθειας ανάπτυξης του Λεβιάθαν, γεγονός αντιφατικό αν αντιληφθεί κανείς ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα αερίου που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια.
Τέλος, η Noble Energy αντέδρασε με έντονο τρόπο στις τελευταίες εξελίξεις και βρίσκεται πλέον με το ένα πόδι έξω από την ισραηλινή αγορά, καθώς η μετοχή της έχει δεχτεί πλήγμα.