Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος
Σε μία κίνηση που έχει σκοπό να αναβαθμίσει τον ρόλο της Σόφιας στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ αναμένεται να ζητήσει τη συμμετοχή των Βρυξελλών στη χρηματοδότηση της κατασκευής ενός τερματικού σταθμού – κόμβου φυσικού αερίου στη χώρα και συγκεκριμένα στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.
Η Βουλγαρία βρέθηκε στο στόχαστρο των Βρυξελλών λόγω της συμφωνίας της με τη Μόσχα και πιο συγκεκριμένα με τον ενεργειακό κολοσσό Gazprom για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Η Κομισιόν πίεσε τη Σόφια να μη συμμετάσχει στην κατασκευή αν δεν προηγηθεί η πλήρης συμμόρφωση με τους κανόνες που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία. Οι πιέσεις των Βρυξελλών οδήγησαν τον ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να ανακοινώσει ότι ο South Stream δεν πρόκειται να κατασκευαστεί και αντιθέτως η Μόσχα θα στραφεί προς την Τουρκία…
Ο Μπορίσοφ αναμένεται να συναντήσει τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο για την ενεργειακή ένωση Μάρος Σέφκοβιτς και οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν επί ενός σχεδίου που η Σόφια έχει παρουσιάσει ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο. Δεν αποκλείεται μάλιστα η βουλγαρική ιδέα να συμπεριλάβει και τις υπόλοιπες χώρες που επρόκειτο να συμμετέχουν στον South Stream, πχ τη Σερβία.
Αυτό που θα επιθυμούσε η Σόφια θα ήταν να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία ενός κόμβου φυσικού αερίου από το πρόσφατα ανακοινωθέν πρόγραμμα στρατηγικών επενδύσεων του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, συνολικού ύψους 315 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι ενδιαφερόμενες χώρες θα μπορούν να διαπραγματεύονται και να αγοράζουν αέριο από τον κόμβο αυτό, ενώ παράλληλα θα αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της Βουλγαρίας.
Το ζήτημα βέβαια είναι από πού θα έρθει το αέριο. Ο Μπορίσοφ έχει αναφερθεί σε διάφορες πηγές, όπως η Ρωσία, η Τουρκία, ακόμη και τα αποθέματα που η ίδια η Βουλγαρία διαθέτει στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, το σχέδιό του παραμένει ασαφές, ακόμη κι αν υπάρχει η σφοδρή επιθυμία της ΕΕ να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο.