19.5 C
Athens
23 November - 2024

Ακίνητα: Την… πάνω βόλτα παίρνουν οι τιμές των διαμερισμάτων – Νέα δεδομένα στην ελληνική κτηματαγορά

Must read

Αγώνα ράλι υψηλών ταχυτήτων θυμίζουν οι τιμές των διαμερισμάτων, με την Αθήνα να σέρνει τον χορό των αυξήσεων και να ακολουθεί η Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 9,1% σε όλη τη χώρα με τις τιμές των νέων διαμερισμάτων να κάνουν άλμα 9,8% και των παλαιών 8,6%.

Συνολικά το 2021 η αγορά των ακινήτων εμφάνισε έντονα σημάδια ανάκαμψης και δυναμικής παρά την πανδημία, καθώς οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,1% έναντι αύξησης 4,5% το 2020. Οι ειδικοί δηλώνουν ότι η ελληνική κτηματαγορά γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών προσελκύουν τα ακίνητα στα αστικά κέντρα και τα νέα διαμερίσματα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η μεγαλύτερη αναμενόμενη ζήτηση για ακίνητα καταγράφεται κοντά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η οποία προσδιορίστηκε κατά 51% ως σημαντική από παράγοντες του κλάδου, ενώ πόλο έλξης για τους ξένους επενδυτές αποτελούν η Αθηναϊκή Ριβιέρα αλλά και τα κοσμοπολίτικα νησιά.

«Η ελληνική αγορά ακινήτων έχει αλλάξει προς το καλύτερο τον τελευταίο χρόνο, έπειτα από μια δεκαετή περίοδο απόλυτης κρίσης με ελάχιστες συναλλαγές και ακόμη λιγότερες κατασκευές», δηλώνει ο Γιώργος Υφαντής της Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties, προσθέτοντας πως η πανδημία βοήθησε το ελληνικό real estate καθώς «οι αγοραστές κατάφεραν να εξοικονομήσουν χρήματα λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών και η κατοικία έγινε τόπος διαμονής και εργασίας».

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται σε ακίνητα που ενσωματώνουν τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές και είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον. Ηδη στη χώρα μας, τόσο θεσμικοί επενδυτές-funds όσο και εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα στοχεύουν πλέον σε ακίνητα με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σύμφωνα με έρευνες, τα ακίνητα αυτά αποκτούν σημαντικό προβάδισμα τόσο ως προς την αξία όσο και ως προς τα παραγόμενα έσοδα, ενώ είναι και περισσότερο εμπορεύσιμα. Οι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένες επενδύσεις το 2014 ήταν μόλις 15 δισ. ευρώ, ενώ το 2024 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 53 τρισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 60%.

Η επικεφαλής του ESG για τον γερμανικό επενδυτικό όμιλο DWS Group (διαθέτει περιουσιακά στοιχεία ύψους άνω του 1 τρισ. ευρώ) Aleksandra Njagulj ανέφερε σε πρόσφατο συνέδριο ότι «θα φτάσουμε σε ένα σημείο στο άμεσο μέλλον, όπου ακίνητα τα οποία δεν πληρούν τα κριτήρια δεν θα μπορούν ούτε να πουληθούν ούτε να ενοικιαστούν». Ενώ, σύμφωνα με την ίδια, τα παλιότερα ακίνητα δεν θα μπορούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για να αγοραστούν, ενώ και οι μεγάλες εταιρείες θα αποφεύγουν να τα μισθώσουν, καθώς δεν θα ευθυγραμμίζονται με τις πολιτικές ESG που εφαρμόζονται ήδη.

Τάση που ήδη αρχίζει να διαμορφώνεται στο εξωτερικό. Να σημειωθεί ότι τα 2/3 των ευρωπαϊκών κτιρίων σήμερα δεν είναι ενεργειακώς αποδοτικά – πολλά από αυτά κατοικούνται από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article