Με ενεργειακή και επισιτιστική κρίση άνευ προηγουμένου απειλεί τη Δύση ο Βλαντίμιρ Πούτιν, την ίδια στιγμή που τα ρωσικά στρατεύματα όχι μόνο δεν υποχωρούν, όπως είχε συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα στην Τουρκία την Τρίτη, αλλά φαίνεται να ανασυντάσσονται και να επικεντρώνουν τις επιχειρήσεις τους σε τέσσερα μέτωπα, βομβαρδίζοντας αδιακρίτως με πυροβολικό και εναέρια μέσα.
Την Πέμπτη, ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα, το οποίο αναφέρει ότι από σήμερα, η αποπληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου από τις χώρες της Δύσης, θα γίνεται μέσω λογαριασμό σε ρωσικές τράπεζες, όπου το συνάλλαγμα θα μετατρέπεται σε ρούβλια. Η αντίδραση των Ευρωπαίων ήταν άμεση, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να απορρίπτουν από κοινού τις αξιώσεις του Ρώσου προέδρου, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να πληρώσουν σε ρούβλια το ρωσικό φυσικό αέριο. Αργότερα, η Γερμανία αναφέρθηκε σε εκβιασμό του Πούτιν με μοχλό πίεσης την ενέργεια και το φυσικό αέριο.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι η αποπληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια αποτελεί μονόδρομο και ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ακυρώσει τις συμφωνίες, τουτέστιν θα «κλείσει» τις ροές προς την Ευρώπη και τις άλλες χώρες της Δύσης. Ήδη, ο Ρώσος πρόεδρος εξετάζει το ίδιο μέτρο τόσο για την πώληση του πετρελαίου, όσο και των γεωργικών αγαθών, με τα οποία η Ρωσία προμηθεύει πολλές χώρες.
Βομβαρδίζουν Κίεβο, Τσερνίχιβ, Ιζιούμ και Ντονμπάς
Παράλληλα, η κατάσταση στο μέτωπο των μαχών δεν φαίνεται να αλλάζει. Τα ρωσικά στρατεύματα, σύμφωνα με πηγές στην Ουκρανία και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, φέρονται να επικεντρώνουν τις επιχειρήσεις τους σε Κίεβο, Τσερνίχιβ, Ιζιούμ (νότια του Χαρκόβου) και στην περιοχή του Ντονμπάς.
Ήδη από την Τετάρτη, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ βομβαρδίζονται ανηλεώς με όλα τα μέσα (πυροβολικό και αεροσκάφη), ενώ με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι επιχειρήσεις και στα περίχωρα της πρωτεύουσας και ειδικότερα στο Ιρπίν.
Το φυσικό αέριο ως μοχλό πίεσης
Ειδικότερα, το προεδρικό διάταγμα το οποίο υπέγραψε ο Πούτιν ορίζει ότι οι αγοραστές θα πληρώνουν στο νόμισμα του συμβολαίου και θα εξουσιοδοτούν την τράπεζα να μετατρέψει το συνάλλαγμα σε ρούβλια τα οποία θα τοποθετούνται σε έναν δεύτερο λογαριασμό από τον οποίο θα εξοφλείται η αγορά του φυσικού αερίου. Πρακτικά η Ευρώπη συνεχίζει να πληρώνει σε ευρώ και η ρωσική τράπεζα θα τα κάνει ρούβλια.
«Όσοι θέλουν να προμηθευτούν ρωσικό φυσικό αέριο, θα πρέπει από αύριο να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες και να πληρώνουν σε ρούβλια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ξεκαθαρίζοντας ότι η απόφασή του δεν θα εξαιρέσει κανέναν.
«Αν δεν καταβληθεί το αντίτιμο σε ρούβλια, θα θεωρήσουμε ότι οι αγοραστές έχουν παραβιάσει τη συμφωνία μας, με ότι αυτό συνεπάγεται» πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, τονίζοντας: «Κανένας δεν πουλά σε εμάς δωρεάν και δεν θα κάνουμε φιλανθρωπίες εμείς σε εκείνους. Τα συμβόλαια αυτά θα ανασταλλούν».
Μόλις λίγα λεπτά μετά την υπογραφή του σχετικού διατάγματος από τον Ρώσο πρόεδρο και τις ανακοινώσεις του στη ρωσική τηλεόραση, η τιμή του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές εκτόξευσαν την τιμή από τα 113 ευρώ, στα 127. Στη συνέχεια, η αγορά αντέδρασε με ψυχραιμία.
Γερμανία και Γαλλία απορρίπτουν το τελεσίγραφο Πούτιν – Δεν πληρώνουμε σε ρούβλια
Η Γερμανία και η Γαλλία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο που αγοράζουν, θεωρώντας ότι η απαίτηση αυτή ισοδυναμεί με απαράδεκτη παραβίαση των συμβολαίων και με «εκβιασμό».
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι δεν έχει δει ακόμη το νέο διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και επιβάλλει τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Ο Γάλλος υπουργός Μπρούνο Λεμέρ είπε ότι η Γαλλία και η Γερμανία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας.
Η προσπάθεια της Ρωσίας να διχάσει τους δυτικούς συμμάχους απαιτώντας πληρωμές για το φυσικό αέριο σε ρούβλια απέτυχε, είπε ο Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι οι δυτικοί σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να μην «εκβιαστούν» από τη Ρωσία.