24 C
Athens
20 September - 2024

Η Gazprom εκτελεί τη διαταγή Πούτιν: «Πλέον, μόνο σε ρούβλια η πληρωμή φυσικού αερίου» – Πότε θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Must read

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου θα συνεχισθούν με τους ρωσικούς όρους, ανακοίνωσε η Gazprom προσθέτοντας ότι σήμερα η εταιρεία ξεκίνησε να γνωστοποιεί στους πελάτες της την αλλαγή σύμφωνα με την οποία η εξόφληση των λογαριασμών θα γίνεται σε ρούβλια.

Η Gazprom προσθέτει στην ανακοίνωσή της ότι παραμένει αξιόπιστος εταίρος και ότι θα διατηρήσει ασφαλή την προμήθεια φυσικού αερίου.

Η Ρωσία δεν θα διακόψει την τροφοδοσία με φυσικό αέριο της Ευρώπης από σήμερα, καθώς οι πληρωμές για τις παραδόσεις μετά την 1η Απριλίου πραγματοποιούνται κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου και τον Μάιο, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η διαταγή του Βλαντίμιρ Πούτιν για την πληρωμή της προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια είναι μη αναστρέψιμη και ότι το ρούβλι είναι το προτιμώμενο και ασφαλέστερο νόμισμα για την Ρωσία αυτήν την στιγμή.

Διάταγμα Πούτιν

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο οι ξένοι αγοραστές πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο από την 1η Απριλίου.

Όπως τόνισε σε δήλωσή του ο Ρώσος πρόεδρος, οι ξένοι αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες σε ρούβλια και να πληρώνουν μέσω αυτών, από την 1η Απριλίου.

Ανέφερε, δε, ότι η Ρωσία θα διακόψει τα ενεργά συμβόλαια φυσικού αερίου εάν οι αγοραστές δεν συμμορφωθούν με το αίτημά της για πληρωμή σε ρούβλια.

Είπε επίσης ότι το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας σε ευρώ, σημαίνει ότι ορισμένες από τις παραδόσεις φυσικού αερίου έγιναν δωρεάν.

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για οικονομικό πόλεμο σε βάρος της Μόσχας, ο οποίος άρχισε χρόνια πριν, με στόχο να υπονομευθεί η ανάπτυξη της Ρωσίας.

Στις 20 Απριλίου η επόμενη πληρωμή για την Ελλάδα

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, επισήμανε πως «δεν έχει οικονομικό νόημα αυτό που λέει» ο Ρώσος πρόεδρος και πως πρόκειται για «έναν πολιτικό εκβιασμό». Εξήγησε ότι θα μπορούσε η Gazprom να πληρώνεται σε ευρώ και στη συνέχεια να τα μετατρέπει σε ρούβλια, κίνηση που θα είχε το ίδιο οικονομικό αποτέλεσμα

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, δήλωσε ότι η επομένη πληρωμή που πρέπει να κάνει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στη Gazprom είναι στις 20 Απριλίου και η κυβέρνηση ήδη έχει σχεδιάσει τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να διατηρηθεί η ομαλότητα στην αγορά.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η χώρα μας προχωρήσει σε πληρωμή σημείωσε είναι ξεκάθαρη η θέση των περισσότερων χωρών της Ευρώπης ότι δεν πρόκειται να υποκύψουν στους εκβιασμούς του Ρώσου Προέδρου.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article