18.6 C
Athens
23 November - 2024

Ακρίβεια: Τον Ιούνιο οι αποφάσεις για φθηνότερο ρεύμα – Σχέδιο δημιουργίας ενός έκτακτου μηχανισμού

Must read

Ο Ευρωπαϊκός Νότος, ΓαλλίαΙταλίαΠορτογαλίαΙσπανία και Ελλάδα , θα ζητήσουν συνολικές λύσεις, αφού, όπως έχει τονίσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης απαιτεί ευρωπαϊκή λύση, ζητώντας ουσιαστικά την αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από εκείνη του φυσικού αερίου.

O πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι κάλεσε την Ευρώπη να μειώσει την τιμή που πληρώνει για το ρωσικό φυσικό αέριο, αξιοποιώντας την ισχύ της στην αγορά με ένα ρεαλιστικό ενδιάμεσο βήμα, πριν τερματίσει όλες τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία.

«Η επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, όπως προτείνει η Ιταλία, είναι ένας τρόπος ενίσχυσης των κυρώσεων και ταυτόχρονα ελαχιστοποίηση του κόστους για εμάς που τις επιβάλλουμε», είπε ο Ντράγκι σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera.

«Η Ευρώπη αγοράζει περισσότερο από το ήμισυ του φυσικού αερίου που εξάγεται από τη Ρωσία. Η ισχύς στην αγορά που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι της Μόσχας είναι ένα όπλο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου μειώνει τη χρηματοδότηση που δίνουμε στη Ρωσία καθημερινά», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Αν δε ληφθούν κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, τότε η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει και νέο πακέτο παρεμβάσεων για να μειωθούν τουλάχιστον οι τιμές του φυσικού αερίου, η οποία σχεδιάζεται να τεθεί σε ισχύ από τον Ιούνιο.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να υπάρξει «κενό» στη στήριξη των καταναλωτών στις συνέπειες στην ενεργειακή κρίση, καθώς και τον Μάιο θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα ποσά αναμένεται να κινούνται στα επίπεδα των ενισχύσεων του Απριλίου.

Στο κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται να μελετούν το σχέδιο δημιουργίας ενός έκτακτου μηχανισμού, για την αντιστάθμιση των υψηλών τιμών, είτε για την επιδότηση νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων.

Αυτός ο μηχανισμός ή ακόμα και η ΡΑΕ μπορεί να καθορίσει και ανώτατα όρια τιμής (πλαφόν) κυρίως στο το φυσικό αέριο, που είναι η βάση του ενεργειακού μας μείγματος.

Το σίγουρο είναι πως αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, οι όποιες εθνικές λύσεις επιλέγουν θα έχουν δημοσιονομικό κόστος.

Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να αναζητηθούν κονδύλια τα οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, κινούνται κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Ως πιθανή πηγή, ο πρωθυπουργός έχει αναφέρει τα δάνεια ύψους 230 δισ. ευρώ που έχουν μείνει αδιάθετα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, είχε προτείνει στα τέλη Φεβρουαρίου την παροχή χαμηλότοκων δανείων στα κράτη-μέλη από τα κράτη-μέλη, τα οποία δεν θα υπολογίζονται στο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος των κρατών μελών.

Εναλλακτική λύση είναι η αξιοποίηση εθνικών πόρων με τις ίδιες πρόνοιες, με τον πρωθυπουργό να έχει προτείνει την εξαίρεση από τους δημοσιονομικούς στόχους (χρέος και έλλειμμα) των δαπανών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article