Το φόρουμ Οικολογική Κοινωνική Οικονομία της Ελεύθερης Αγοράς (FÖS) κατέθεσε διεξοδική μελέτη για το κόστος της τεχνολογίας για την παραγωγή ενέργειας στη Γερμανία, για λογαριασμό της Greenpeace Energy.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle σε άρθρο της, στη μελέτη σύγκρισης του κόστους ενέργειας μεταξύ των ανανεώσιμων πηγών και των ορυκτών καυσίμων συμπεριλαμβάνεται ακόμη και το κόστος από πιθανές συνέπειες στο περιβάλλον και τις επιπτώςσεις στο κλίμα. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά την πυρηνική ενέργεια συνυπολογίζονται και οι ζημιές από πιθανά πυρηνικά ατυχήματα, που εκ των πραγμάτων αναλαμβάνονται από το κράτος δεδομένου ότι δεν υπάρχουν σχετικές ασφάλειες.
Ειλικρίνεια και διαφάνεια
Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι η πιο φθηνή ενέργεια. Το ηλεκτρικό από τα μεγάλα αιολικά και ηλιακά πάρκα κόστιζε το 2014 στη Γερμανία μεταξύ 5 με 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα, όταν η αντίστοιχη από τα ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια με βάση το φυσικό αέριο, τον άνθρακα ή το λιγνίτη ήταν αισθητά υψηλότερη και κυμάνθηκε μεταξύ 11 και 17 λετπά ανά κιλοβατώρα. Η τιμή είναι ρεύματος από πυρηνική ενέργεια είναι ακόμα υψηλότερη. Η μελέτη επιβεβαιώνει ενεργειακούς επιστήμονες άλλων ινστιτούτων που έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η με συμβατικά μέσα παραγόμενη ενέργεια είναι σημαντικά ακριβότερη. Ως συνέπεια οι εμπειρογνώμονες ζητούν να πρυτανεύσει η ειλικρίνεια και η διαφάνεια στη σχετική συζήτηση. «Το πρόβλημα είναι ότι το υψηλό κόστος από την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα και τους πυρηνικούς αντιδραστήρας αποκρύπτεται από τους καταναλωτές που καλούνται να το καταβάλουν, αυτή η ανωμαλία πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο Μαρσέλ Καϊφενχάιμ από την Greenpeace Energy. «Η μελέτη αποτελεί απόδειξη ότι για οικονομικούς λόγους θα πρέπει να αναπτυχθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Φθηνότερη ιδιαίτερα η αιολική ενέργεια
Η παγκόσμια Υπηρεσία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) στο Αμπού Ντάμπι καταλήγει στη δική της μελέτη Renewable Power Cost 2014 σε παρόμοια αποτελέσματα. Οι ερευνητές συνυπολόγισαν το κόστος που προκαλούν στην υγεία και στο κλίμα τα ορυκτά καύσιμα και κατέληξαν στην τιμή των 11 λετπών ανά κιλοβατώρα. Επειδή το κόστος ηλεκτρικού από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μειώθηκε σημαντκά «υπάρχει η ιστορική ευκαιρία να αναπτυχθεί μια καθαρή και βιώσιμη παραγωγή για να αποφευχθεί η καταστροφική κλιματική αλλαγή», τονίζει ο Αντναν Ζ. Αμίν, γενικός διευθυντής της IRENA.
Στο μεταξύ η αιολική ενέργεια έχει γίνει εξαιρετικά ανταγωνιστική σε πολλές περιοχές της γης με κόστος που να μην ξεπερνά τα 4 λεπτά την κιλοβατώρα. Σε ότι αφορά την ηλιακή ενέργεια κρύβει ακόμη πολλές δυνατότητες ανάπτυξης και είναι ιδιαίτερα φτηνή σε χώρες που τις λούζει ο ήλιος, Στην Εγγύς Ανατολή μάλιστα υπάρχουν διαχειριστές ηλιακών πάρκων που είναι διατεθειμένοι να πουλούν ακόμα και με 5 λεπτά τη κιλοβατώρα.