21.5 C
Athens
20 September - 2024

Ανάλυση BBC: Γιατί η Ρωσία έκλεισε τη στρόφιγγα πρώτα σε Πολωνία και Βουλγαρία – Κίνδυνος για ανεξέλεγκτη ακρίβεια

Must read

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom διέκοψε σήμερα τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, αφού οι χώρες αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν το αίτημα της Μόσχας να πληρώσουν τις προμήθειες σε ρούβλια.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε προηγουμένως τις «μη φιλικές» χώρες να πληρώσουν για το φυσικό αέριο στο ρωσικό νόμισμα. Γιατί, όμως, η Ρωσία στόχευσε πρώτα σε Πολωνία και Βουλγαρία; Επισήμως, η Μόσχα δεν έχει αναφέρει τους λόγους.

Σύμφωνα, ωστόσο, με ανάλυση της ρεπόρτερ Emily McGarvey για το BBC, και οι δύο χώρες αρνήθηκαν το αίτημα της Μόσχας να πληρώσουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια, όπως και άλλα μέλη της ΕΕ. Η μόνη χώρα της ΕΕ που προσφέρεται να πληρώσει για το ρωσικό της αέριο σε ρούβλια είναι η Ουγγαρία.

Η Πολωνία έχει μακρά σύνορα με την Ουκρανία και βοηθά το Κίεβο με στρατιωτική και οικονομική βοήθεια από την αρχή του πολέμου. Έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις σε 50 Ρώσους ολιγάρχες και ρωσικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom.

Η Βουλγαρία, άλλοτε στενός σύμμαχος της Μόσχας, έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ψήφισε υπέρ των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της. Ενώ η Βουλγαρία διστάζει να παράσχει στρατιωτικά όπλα στην Ουκρανία, παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ο ευρύτερος αντίκτυπος

Εάν εξαντληθούν οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου – που επί του παρόντος αντιπροσωπεύει το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ – η Ευρώπη θα μπορούσε να στραφεί σε υπάρχοντες εξαγωγείς φυσικού αερίου όπως το Κατάρ, η Αλγερία ή η Νιγηρία.

Η Ρωσία παρέχει μόνο περίπου το 5% των προμηθειών φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου, που σχεδιάζει να καταργήσει σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του έτους, με το φυσικό αέριο να ακολουθεί το συντομότερο δυνατό. Επίσηγς, οι ΗΠΑ δεν εισάγουν καθόλου ρωσικό αέριο.

Η περικοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσε να ταράξει τις αγορές ενέργειας και να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις τιμές και τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, όταν το κόστος ζωής είναι ήδη στα ύψη.

Η Ουγγαρία είναι μέχρι στιγμής η μόνη χώρα που έχει έχει διαχωρήσει τη στάση της από τις χώρες της ΕΕ απέναντι στο Κρεμλίνο.

Ο δεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, είναι γνωστός για τις θερμές του σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και η Ουγγαρία απομονώνεται ολοένα και περισσότερο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article