Ο Ρομπ Γκρίνφιλντ περιδιαβαίνει με βαριά βήματα τους ακριβούς δρόμους του Μπέβερλι Χιλς, έχοντας πάνω του σχεδόν 30 κιλά σκουπίδια, τα οποία έχει τοποθετήσει σχολαστικά στη στολή του από διάφανο πλαστικό από τότε που ξεκίνησε την υλοποίηση του σχεδίου του, που έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο κατά της υπερκατανάλωσης.
“Για τους περισσότερους από μας, τα σκουπίδια δεν είναι κάτι που βλέπουμε, που σκεφτόμαστε. Τα βάζουμε στους κάδους και δεν τα ξανασκεφτόμαστε ποτέ. Ήθελα να βρω έναν οπτικό τρόπο για να βοηθήσω τον κόσμο να κατανοήσει πραγματικά τι είναι τα σκουπίδια που μαζεύουμε”, εξηγεί ο οικολόγος ακτιβιστής στο AFP.
Στο πλαίσιο της πρόκλησης αυτής, αποφάσισε να φοράει πάνω του όλα τα σκουπίδια που παρήγαγε σε έναν ολόκληρο μήνα και να κυκλοφορεί στους δρόμους του Λος Άντζελες για να ευαισθητοποιήσει αυτούς που θα τον δουν.
Σχεδόν στο τέλος της εμπειρίας του, ο Ρομπ Γκρίνφιλντ μεταφέρει πάνω του 28 κιλά σκουπιδιών, κυρίως συσκευασίες, τις οποίες έχει τοποθετήσει σε τεράστιες τσέπες στα άκρα, την κοιλιά και την πλάτη του.
Οι τσέπες στα πόδια του είναι τόσο γεμάτες που τον κάνουν να έχει το βάδισμα ρομπότ, με το εφέ αυτό να ενισχύεται από τον μεταλλικό ήχο που κάνουν τα κουτάκια από τις κονσέρβες όταν χτυπάνε μεταξύ τους ενώ περνάει μπροστά από ένα πολυτελές κατάστημα.
“Ένας άνθρωπος παράγει κατά μέσον όρο περισσότερα από δύο κιλά σκουπίδια ημερησίως, άρα η στολή θα πρέπει να μπορεί να αντέξει πολύ βάρος”, εξηγεί ο οικολόγος.
“Γύρω στην 12η ημέρα άρχισα να αισθάνομαι το βάρος του καταναλωτισμού. Ένιωσα το βάρος, είδα και το αποτέλεσμα και είπα ‘ουάου, είναι απίστευτο πόσο πολλά σκουπίδια μαζεύουμε'”, σημείωσε.
Ο νεαρός άνδρας, ο οποίος υπερηφανεύεται ότι διαθέτει συνολικά μόνον 44 αντικείμενα για τις καθημερινές του ανάγκες, είναι ως επί το πλείστον υπέρμαχος του μινιμαλισμού και παρέχει συμβουλές στο ίντερνετ για το πώς μπορεί κάποιος να καταναλώνει και να ρυπαίνει το περιβάλλον όσο το δυνατόν λιγότερο.
Το 2019 τρεφόταν για μια ολόκληρη χρονιά χωρίς να αγοράσει τίποτα από το εμπόριο, περιοριζόμενος μόνον στην συγκομιδή που είχε από ό,τι είχε καλλιεργήσει.
Ωστόσο τώρα για τις ανάγκες του πειράματός του –που τον είχε ήδη φέρει στη Νέα Υόρκη το 2016– έβαλε στην άκρη τις αρχές του για τριάντα μέρες και συμπεριφερόταν όπως ο μέσος Αμερικανός.
Χάρη στο ντύσιμό του και το μόνιμο χαμόγελό του, ο Ρομπ προσελκύει εύκολα την προσοχή των περαστικών και ικανοποιεί την περιέργειά τους για τις αξίες που θέλει να προωθήσει.
“Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν το μήνυμα και αυτό με βοηθάει να φτάσει σε όλες τις κατηγορίες ατόμων. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που πιστεύουν ότι είμαι άστεγος ή ότι έχω ψυχικά προβλήματα, αλλά εν γένει ο κόσμος είναι πολύ θετικός”, κατέληξε.