17.1 C
Athens
1 November - 2024

Κλείνει τη στρόφιγγα του Nord Stream ο Πούτιν – Αγωνία στην Ευρώπη

Must read

Σταματά από τη Δευτέρα η ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, καθώς με πρόσχημα της εργασίες συντήρησης, η Μόσχα κλείνει τον αγωγό Nord Stream 1 και κανείς δεν γνωρίζει εάν και πότε θα ανοίξει ξανά.

Η Γερμανία βρίσκεται σε ενεργειακό συναγερμό ενώ ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ προειδοποίησε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου, λέγοντας πως αποτελεί το πιο πιθανό σενάριο.

 

«Ας προετοιμαστούμε για μια διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου. Σήμερα είναι το πιο πιθανό σενάριο. Προϋποθέτει ότι θα επιταχύνουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία», δήλωσε ο Μπρούνο Λεμέρ.

Το καυτό μέτωπο της ενέργειας και η εξασφάλιση της τροφοδοσίας θα απασχολήσει τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο Καναδάς ξεμπλόκαρε την πολυπόθητη τουρμπίνα του Nord Stream 1

Το Κρεμλίνο ισχυριζόταν πως για την επαναλειτουργία του Nord Stream 1, είναι απαραίτητη μια τουρμπίνα της γερμανικής Siemens, που επισκευαζόταν στον Καναδά, αλλά δεν επιστρεφόταν στη Ρωσία λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Στην υπόθεση παρενέβησαν οι Βρυξέλλες και μετά από διαβουλεύσεις, ο Καναδάς συμφώνησε να επιστρέψει την επισκευασμένη τουρμπίνα φυσικού αερίου πίσω στη Γερμανία για χρήση στον αγωγό Nord Stream.

Η Γερμανία επαναλειτουργεί μονάδα καύσης άνθρακα

Η Γερμανία προσπαθεί να βρει λύση στο ενδεχόμενο μιας πλήρους διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου. Γι’ αυτό τον λόγο θα επαναλειτουργήσει η μονάδα παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, αλλά και θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της εταιρίας παροχής αερίου Uniper, που έχει χτυπηθεί από τη μείωση της παροχής από την Gazprom.

Η κατάσταση πάντως στη Γερμανία δεν προμηνύεται καλή. Τα νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με υπέρογκους λογαριασμούς και αξιωματούχοι προτείνουν μορατόριουμ στις διακοπές ηλεκτροδότησης και θέρμανσης σε περίπτωση μη εξόφλησης. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για δύσκολες στιγμές το χειμώνα, όταν οι καταναλωτές χρειάζονται ειδική προστασία. Σε μια τέτοια κατάσταση κρίσης, κανείς δεν πρέπει να τους κόψει το ρεύμα ή το φυσικό αέριο επειδή καθυστερούν να εξοφλήσουν το λογαριασμό», δήλωσε η Στέφι Λέμκε υπουργός Προστασίας Καταναλωτών Γερμανίας.

Από την άλλη στην Ιταλία οι αξιωματούχοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι η διακοπή των ρωσικών ροών φυσικού αερίου θα μπορούσε να αναγκάσει την οικονομία της χώρας να συρρικνωθεί αυτό το τρίμηνο. «Υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και το κόστος των πρώτων υλών θα ωθήσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη πίσω στο 2024», ανέφερε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλία.

Την ίδια ώρα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας τονίζει  ότι το φυσικό αέριο δεν είναι πλέον η αξιόπιστη και χαμηλού κόστους πηγή ενέργειας που ήταν κάποτε. Και συνεχίζοντας αναφέρει ότι το μέλλον του είναι αβέβαιο καθώς οι παγκόσμιες δυνάμεις αντιμετωπίζουν μια ενεργειακή κρίση εν μέσω κυρώσεων που στοχεύουν στον περιορισμό της χρηματοδότησης για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Κόκκινος» συναγερμός και από τη Γαλλία

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η γαλλική κυβέρνηση προετοιμάζεται πλέον για πλήρη διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου και ότι αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο στον μελλοντικό σχεδιασμό της.

Με περίπου το 17% της προμήθειας της να προέρχεται από τη Ρωσία, η Γαλλία εξαρτάται λιγότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο από ό,τι ορισμένοι από τους γείτονές της, αλλά το Παρίσι προετοιμάζει σχέδια έκτακτης ανάγκης.

Η διακοπή αναμένεται πάντως να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα και στη Γαλλία, επειδή η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας δεν επαρκεί για να καλύψει το κενό, καθώς πολλοί αντιδραστήρες βρίσκονται επί του παρόντος εκτός λειτουργίας για συντήρηση.

«Νομίζω ότι μια πλήρης διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου είναι μια πραγματική πιθανότητα… και πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό το σενάριο», είπε στο περιθώριο επιχειρηματικού και οικονομικού συνεδρίου στη νότια Γαλλία ο Λεμέρ.

«Θα ήταν εντελώς ανεύθυνο να αγνοήσουμε αυτό το σενάριο», παρατήρησε και κάλεσε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας.

Στουρνάρας: Πρόκειται για την τέλεια καταιγίδα

Στο μεταξύ ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας μιλάει στο πρακτορείο Bloomberg για “τέλεια καταιγίδα”.

«Είναι αλήθεια ότι βρισκόμαστε στο  μέσον μιας τέλειας καταιγίδας, διαταραχές τροφοδοσίας λόγω πανδημίας, υψηλότερες ενεργειακές τιμές, οι τιμές αερίου είναι 500% πάνω από την αρχή του έτους,  οι τιμές ηλεκτρισμού είναι 250% πάνω από την αρχή του έτους».

Ανησυχία και στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τσουχτερές τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν και στη Βρετανία. Αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούν σε κατάσταση ενεργειακής φτώχειας 5 με 6 εκατ. νοικοκυριά.

«To αέριο χρησιμοποιείται και για την παραγωγή λιπασμάτων, γι’ αυτό βλέπουμε όλες αυτές τις τιμές τροφίμων να εκτοξεύονται, αλλά εννοώ, μιλώντας γενικότερα, ότι πολλά νοικοκυριά στη Βρετανία αντιμετωπίζουν αυξανόμενες χρεώσεις που θέτουν 5-6 εκατομμύρια νοικοκυριά σε κατάσταση ‘’ενεργειακής φτώχειας” σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο», εξηγεί ο Λίον Ιζμπίκι αναλυτής του Energy Aspects.

Όσο κλείνει η στρόφιγγα του αερίου «απογειώνονται» οι τιμές

Την ίδια ώρα η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλο κύμα ανατιμήσεων του φυσικού αερίου όσο μειώνονται οι ροές από τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα αν παρατηρήσει κανείς το πώς μειώνονται οι ήρωες μέσω του Νord Σtream 1 η οποία είναι και η βασική πύλη εισόδου του ρωσικού φυσικού αερίου οι τιμές αυξάνονται δραματικά.

Συγκεκριμένα στις 2 Ιουνίου όταν ο αγωγός να ήταν σε πλήρη λειτουργία και η Μόσχα έστειλε τις προβλεπόμενες ποσότητες για εκείνη την ημέρα, δηλαδή, 169 εκατομμύρια κυβικά μέτρα η τιμή ήταν στα 86 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στις 15 Ιουνίου ανατρέπονται τα πάντα καθώς κάποιες τουρμπίνες πηγαίνουν στον Καναδά για επισκευή του αγωγού κατευθείαν η τιμή εκτοξεύεται στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα καθώς η ποσότητα που εστάλη έπεσε στα 97 εκατ. κ.μ. Έτσι από τη συγκεκριμένη ημέρα και μετά όσο αυξάνεται η ροή τόσο μεγαλώνει η τιμή του φυσικού αερίου με αποτέλεσμα στις 23 Ιουνίου να φτάνει τα 133 ευρώ, την 1η Ιουλίου τα 147 ευρώ, ενώ στις 7 Ιουλίου στα 183 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article