Ήρθε το κρύο στην Ευρώπη, αλλά δυστυχώς, μαζί με το κρύο, φαίνεται ότι έρχεται και νέο ναυάγιο για το πλαφόν, στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου.
Η πρόεδρος της Ε.Ε. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προδιέγραψε το σημερινό ναυάγιο στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας και ερωτηθείσα από την ΕΡΤ σχετικά με τις επόμενες κινήσεις, απάντησε ότι η λύση θα πρέπει να είναι πολιτική, αναφερόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος της εβδομάδας.
Επίσης στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής ενέργειας, προέβλεψε πως ο επόμενος χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος, καθώς δεν θα υπάρχει τρόπος να γεμίσουν οι αποθήκες αερίου. Να θυμίσουμε πως η Ρωσία μείωσε ήδη κατά 80% τις ροές αερίου και θα μηδενιστούν του χρόνου. Όλη αυτή η κατάσταση εντείνει το χάσμα ανάμεσα στις χώρες τις Ευρώπης.
Η πρωτοβουλία των 15 χωρών- ανάμεσά τους η Ελλάδα- επιμένει πως πρέπει να δοθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση στο αυξημένο ενεργειακό κόστος με τον καθορισμό ενός χαμηλού πλαφόν στην τιμή του αερίου, κάτι που αρνείται το μπλοκ των “σκληρών”6 , Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Δανία, Εσθονία, που επίσης επιμένουν ότι δεν πρέπει να μπει κανένα πλαφόν γιατί τότε θα υπονομευθεί η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης
Εν τω μεταξύ κλιμακώνονται εξαιτίας τους ενεργειακού κόστους στην Ε.Ε. τα προβλήματα. Πρώτο θύμα η βιομηχανία.
Χιλιάδες Ευρωπαίοι έχουν ήδη χάσει της δουλειά τους ενώ αναμένεται και νέο κύμα μαζικών απολύσεων στις ενεργοβόρες βιομηχανίες μετάλλου, πλαστικού και χημικών.
- Ρουμανία-αλουμίνιο: απολύθηκαν 441 από 700 εργαζόμενους
- Σλοβακία-αλουμίνιο: απολύθηκαν 300 από 450 εργαζόμενους
- Ολλανδία- αλουμίνιο:απολύθηκαν 187 από 200 εργαζόμενους
- Τσεχία- πλαστικό: απολύθηκαν 110 από 110 εργαζόμενους
Στην Ελλάδα οι βιομηχανίες πατούν σε σχετικά στέρεο έδαφος μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε λήγουν τα διμερή συμβόλαια με τoυς παρόχους που τους διασφάλιζαν σταθερές τιμές και αυτά δεν θα ανανεωθούν την επόμενη χρονιά, οπότε οι εταιρίες θα είναι εκτεθειμένες στο διεθνή ενεργειακό ανταγωνισμό.