Τα φωτοβολταϊκά, τα αιολικά και οι υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ (των υδροηλεκτρικών εξαιρουμένων) παράγουν ήδη περισσότερη ενέργεια από τα πυρηνικά εργοστάσια στην Ιαπωνία, την Κίνα, την Ινδία και ακόμα πέντε μεγάλες οικονομίες που αντιστοιχούν στο 45% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Παρότι οι πυρηνικοί σταθμοί κατά μέσο όρο παράγουν διπλάσια ηλεκτρική ενέργεια ανά μονάδα εγκατεστημένης ισχύος σε σύγκριση με τις ΑΠΕ, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και διείσδυσης των ΑΠΕ εκτοπίζουν την ατομική ενέργεια ειδικά μετά το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.
Τα συμπεράσματα περιλαμβάνονται στην έκθεσηWorld Nuclear Industry Status Report 2015.
Η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας αυξήθηκε κατά2,2% παγκοσμίως το 2014 -παρά τον παροπλισμό των πυρηνικών μονάδων στην Ιαπωνία- τη στιγμή που η ηλιακή ενέργεια κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο 38% και η αιολική ενέργεια 10%.
Τα αυξανόμενα κόστη, οι καθυστερήσεις στην κατασκευή νέων έργων, η γήρανση των εν λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων και η αρνητική στάση της κοινής γνώμης είναι οι λόγοι της επιβράδυνσης του κλάδου της πυρηνικής ενέργειας. Στον αντίποδα, τα μειούμενα κόστη του εξοπλισμού, η αύξηση της αποδοτικότητας, η βελτίωση στη διαχείριση των “καθαρών” ηλεκτρικών φορτίων και η ανάπτυξη του κλάδου τηςαποθήκευσης ενέργειας πυροδοτούν την εκρηκτική ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Περίπου το ήμισυ της νέας ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος του 2014 προερχόταν από ΑΠΕ πλην υδροηλεκτρικών.
Σε όρους παραγωγής, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ινδία, τρεις από τις τέσσερεις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, μαζί με τη Βραζιλία, τη Γερμανία, το Μεξικό, την Ολλανδία και την Ισπανία παράγουν περισσότερη ενέργεια από ΑΠΕ σε σχέση με τα πυρηνικά.
Στη Βρετανία, η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της υδροηλεκτρικής, ξεπέρασε την πυρηνική για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, αναφέρει η έκθεση, ενώ στις ΗΠΑ το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν 13 τοις εκατό, από 8,5% το 2007.
Τέλος, η έκθεση αναφέρει ότι οι ενεργές πυρηνικές μονάδες αριθμούνταν σε 391 το 2014, τρεις περισσότερες από το προηγούμενο έτος, αλλά 47 λιγότερες από το 2002, χωρίς να υπολογίζονται οι μονάδες της Ιαπωνίας.