Το τυρί, τυράκι θα πουν οι Έλληνες καταναλωτές, καθώς οι τιμές είναι αρκετά υψηλότερες σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Γενικότερα οι τιμές σε όλες τις κατηγορίες των γαλακτομικών, έχει πάρει την ανηφόρα με τους καταναλωτές να σηκώνουν τα χέρια ψηλά.
Στο κόκκινο βρίσκονται οι τιμές ενώ δεν διαφαίνονται σημάδια αποκλιμάκωσης και βεβαίως το πρόβλημα δεν μπορεί να ανασχεθεί ούτε με το καλάθι του νοικοκυριού, ούτε με το market pass, ούτε με τα έκτακτα επιδόματα.
Ενδεικτικές τιμές τυριών
Ημίσκληρο: 2023, 15€ – 17€, 2022, 14.50 – 15.50€, 2021, 7 – 14€
Γραβιέρα: 2023, 16€ – 20€, 2022, 14 – 17.50€, 2021, 8 – 14€
Αυξήσεις παρατηρούνται και στην γραβιέρα, 32% – 36% και στο κασέρι, 48%.
Αδιανόητη και η αύξηση στη φέτα, που πλέον αν και παραδοσιακό ελληνικό τυρί, έχει γίνει απλησίαστη.
Φέτα: 2023, 10€, 2022, 8.50€, 2021, 7.00€
Οι τιμές είναι ακόμα πιο ακριβές στη συσκευασμένη φέτα:
Φέτα 300γρ: 5.15€ (17.17€/ κιλό)
Φέτα 400γρ: 6.82€: (17.05€/ κιλό)
Με μία ελάχιστη ποσότητα 250 γραμμαρίων για μία οικογένεια στη χωριάτικη σαλάτα, αυτό σημαίνει πως η επιβάρυνση είναι:
2.50€ (250γρ) ή 75€ τον μήνα μόνο για τη φέτα
Το μόνο που παραμένει σταθερό είναι πως η Ελλάδα παραμένει σταθερά πανάκριβη σε σχέση με το εξωτερικό, ακόμα και στη φέτα.
Κόστος παραγωγής
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το κόστος παραγωγής παρά τη μικρή αποκλιμάκωση, συνεχίζει να ανεβαίνει, κάτι που θα αποτυπώνεται στις τιμές στο “ράφι” με μια χρονοκαθυστέρηση μηνών.
Έτσι, άνοδο 11% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Δεκέμβριο πέρυσι σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2021, έναντι αύξησης 23,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2021 με το 2020.