Στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 15 μηνών βρέθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο, στο 4,6% από 6,1% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Δευτέρα η ΕΛΣΤΑΤ.
Βασικός παράγοντας που οδήγησε στη αποκλιμάκωση παραμένει η μείωση των τιμών ενέργειας, ενώ οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν να αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς. Σημαντικές ανατιμήσεις σημειώθηκαν και σε μία σειρά άλλων προϊόντων και υπηρεσιών.
Ειδικότερα, οι πρώτες μειώσεις τιμών Μάρτιο με Φεβρουάριο: -2,4% το γιαούρτι -1,9% το ελαιόλαδο – 4,7% τα νωπά λαχανικά – 4,9% τα ψάρια -3% το πετρέλαιο κίνησης -26,1% το φυσικό αέριο.
Παρόλα αυτά, οι τιμές στα τρόφιμα σε δωδεκάμηνη βάση παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με ανατιμήσεις 23,1% σε γαλακτοκομικά και αβγά, 17,5% σε έλαια και λίπη, 15,6% στο ψωμί 19,8% στα κρέατα και 14% στον καφέ.
Σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών ειδών διατροφής είναι αυξημένος κατά 14,3%, ενώ με 14,4% τρέχουν οι τιμές σε ένδυση και υπόδηση.
Διαβάστε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναλυτικά