Σε μείζον ζήτημα αναδεικνύεται για την Ε.Ε. η ανάπτυξη των μέσων αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας, καθώς η νέα τεχνολογία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις δημόσιες επενδύσεις προκειμένου να μειώσει το κόστος της.
Με την οικονομική κρίση, οι χώρες της Ε.Ε. έχουν τώρα δεύτερες σκέψεις σχετικά με τα δαπανηρά σχέδια επιδοτήσεων, παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως η ηλιακή ενέργεια ως τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει την Ε.Ε. να επιτύχει τους στόχους της για την κλιματική αλλαγή και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2020. Ωστόσο, η επίτροπος για τη δράση σε ζητήματα κλίματος, Connie Hedegaard προειδοποίησε πρόσφατα πως τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να θυμούνται τους στόχους όταν λαμβάνουν αποφάσεις με διακοπή των επιδοτήσεων στις ηλιακές εγκαταστάσεις. «Φροντίστε εσείς, τα κράτη-μέλη, να μην κάνετε τίποτα που θα μπορούσε να κάνει τους ανθρώπους να φοβούνται να επενδύσουν σε αυτή την περιοχή», ανέφερε στο EurActiv. «Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Αυτό δεν σημαίνει πως εάν είχατε επιδοτήσεις στις εγκαταστάσεις αυτές κάποτε, αυτό δεν μπορεί να αλλάξει ποτέ. Αλλά πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και να δίνετε προειδοποιήσεις πολύ μακράς διαρκείας».
Το 2007, η EU‘s PV Technology Platform, ένα βιομηχανικό γκρουπ, εκτίμησε πως αυτή η ισοτιμία στα δίκτυα «θα ισχύσει σε όλη την Ευρώπη από το 2020». Η Ένωση Ευρωπαϊκών Φωτοβολταϊκών Βιομηχανιών έκανε την ίδια πρόβλεψη. «Η εξίσωση των ισοτιμιών στα δίκτυα θα εξαρτηθεί από την γεωγραφική θέση, την ακτινοβολία και την τιμή του ηλεκτρικού», ανέφερε η Eleni Despotou, γενική γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαϊκών Φωτοβολταϊκών Βιομηχανιών (EPIA), τον Μάιο του 2011 σε μια συνέντευξή της στην EurActiv. «Πρόσφατα κάναμε μια έρευνα που δείχνει πως η Ιταλία μπορεί να αγγίξει την εξίσωση των τιμών στα δίκτυα τα επόμενα δύο χρόνια, στη Γερμανία σε όλα τα τμήματα της αγοράς μέχρι το 2017 και στην Ισπανία το 2016» όπως δήλωσε στην EurActiv.
Κόστος επενδύσεων
Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) εκτιμά πως η ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε να παρέχει το 11% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας μέχρι το 2050. Αλλά αυτό εξαρτάται σε πολλές χώρες και από προγράμματα παροχής κινήτρων για να υποστηρίξουν την ηλιακή ενέργεια στα επόμενα 5 με δέκα χρόνια έτσι ώστε το κόστος για επενδύσεις να μειωθεί.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Θερμικών Ηλιακών Βιομηχανιών (ESTIF) θεωρεί πως η ηλιακή ενέργεια είναι ήδη καλά εδραιωμένη στις Ευρωπαϊκές Αγορές και καταγράφει εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη. «Με την τιμή του πετρελαίου να ανεβαίνει για μια ακόμα φορά, πιστεύουμε πως ο τομέας μας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται σταθερά και θα επηρεαστεί λιγότερο από την πρόσφατη οικονομική κρίση», δήλωσε ο πρόεδρος της ESTIF Olivier Drucke. Η Ένωση παραδέχθηκε πως η απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας διαφέρει σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των κρατών, που σημαίνει πως απαιτείται δράση για να πειστούν οι έμποροι θερμικών εγκαταστάσεων και οι καταναλωτές στις χώρες ουραγούς πως η ηλιακή ενέργεια αποτελεί αξιόπιστη επιλογή. Αλλά πρόσθεσε πως «Όπου η ηλιακή ενέργεια έχει αποκτήσει σημαντικό μερίδιο της αγοράς ενέργειας, βλέπουμε πως οι εταιρείες επενδύουν περισσότερα για περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς, που έχει οδηγήσει στο να υπάρχουν περισσότερα κτήρια εξοπλισμένα με ηλιακούς συλλέκτες».
Η First Solar, κορυφαία κατασκευάστρια ηλιακών πάνελ, εκτιμά πως η τεχνολογία του τελλοριούχου καδμίου θα κάνει την οικονομική ηλιακή ενέργεια πραγματικότητα. «Κοιτάζοντας μπροστά στα επόμενα δύο με τέσσερα χρόνια, η First Solar θα είναι σε θέση να παράγει ενέργεια από τον ήλιο σε ανταγωνιστικό κόστος συγκριτικά με την συμβατική ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα, ανοίγοντας τον δρόμο για την μακροχρόνια προσαρμογή σε καθαρότερες μορφές ενέργειας που πρέπει να προστατέψουν τον πλανήτη από μη αναστρέψιμη ζημιά», δήλωσε ο διευθυντής της FirstSolar Mike Ahearn.
Ενώ, η Applied Materials, μια κατασκευαστική εξοπλισμού για ηλιακά πάνελ,προειδοποίησε την Ε.Ε. να διατηρήσει την πίεση για να επιφέρει μετατόπιση παραδείγματος στις ανανεώσιμες πηγές. Η ηλεκτρική ενέργεια από ηλιακή έχει την προοπτική να συνεισφέρει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομία της Ευρώπης.
Κύριες μορφές
Τα φωτοβολταϊκά συστήματα που μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια απευθείας σε ηλεκτρική χρησιμοποιώντας ηλιακούς συλλέκτες. Οι συλλέκτες αυτοί μπορούν να παρέχουν ενέργεια σε συσκευές και μπαταρίες ή ακόμα και να τροφοδοτήσουν άμεσα το ηλεκτρικό δίκτυο.
Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες που χρησιμοποιούνται στον οικιακό τομέα για την συλλογή της ηλιακής θερμότητας σε δεξαμενές γεμάτες με υλικά υγρής μορφής ή αέρα, με σκοπό την κάλυψη των οικιακών αναγκών τόσο για την παροχή θέρμανσης όσο και για την ψύξη.
Η συγκέντρωση ηλιακής ενέργειας, ένα μέσο για την παραγωγή είτε ηλιακής θερμικής είτε φωτοβολταϊκής ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα. Η συγκέντρωση ηλιακής ενέργειας χρησιμοποιεί συνήθως καθρέφτες για να συλλέξει τις ηλιακές ακτίνες σε μεγάλες εκτάσεις. Στη συνέχεια, οι ακτίνες αυτές εστιάζονται σε ένα υλικό υγρής μορφής, όπως το πετρέλαιο, και παράγουν υπέρθερμο ατμό που μπορεί να τροφοδοτήσει μια τουρμπίνα ή να στοχεύσει σε κάποια φωτοβολταϊκή επιφάνεια.
Πρόσβαση στα δίκτυα
Η πρόσληψη της ηλιακής ενέργειας θα εξαρτηθεί τελικά από την επιτυχή ενσωμάτωση αυτών των αποκεντρωμένων πηγών ενέργειας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας,το οποίο θα καταδείξει την ανάγκη για σημαντική αναβάθμιση των υποδομών σε όλη την Ευρώπη.
Για την αντιμετώπιση αυτού, η Ε.Ε. αποσκοπεί στο να διευκολύνει την πρόσβαση στο δίκτυο με τις ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας. Μια οδηγία για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2009, υποχρεώνει τα κράτη μέλη να λάβουν υπόψιν το 20% του στόχου, όταν επιτρέπεται η κατασκευή νέων εγκαταστάσεων παραγωγής. Οι χώρες μπορούν επίσης να επιβάλουν αντίτιμο σε φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου για να τους δώσουν προτεραιότητα πρόσβασης στην ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.
Η μικρής κλίμακας ηλιακή ενέργεια προωθείται επίσης στην Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων, που συμφωνήθηκε το Νοέμβριο του 2009. Ο νέος νόμος αποσκοπεί να εξασφαλίσει ότι τα αποκεντρωμένα συστήματα παροχής ενέργειας που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν εξεταστεί σε όλα τα νέα κτίρια, καθώς και εκείνα που υφίστανται αναβαθμίσεις μεγάλης κλίμακας.
Τα σημεία- σταθμός των ΑΠΕ
Μάρτιος 2007: H Σύνοδος Κορυφής της E.E. συμφωνεί σε δέσμευση για την πηγή του 20% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2020.
Νοέμβριος 2007: H Επιτροπή καταθέτει ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Στρατηγικής για την Ενεργειακή Τεχνολογία (SET-Plan), τονίζοντας πως οι ανανεώσιμες πηγές αποτελούν έναν από τους κύριους τρόπους να οδηγηθεί η Ευρώπη σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Ιανουάριος 2008: Η Επιτροπή παρουσιάζει μια πρόταση για μια οδηγία για να φτάσει τον στόχο του 2020 με τις ανανεώσιμες πηγές.
Δεκέμβριος 2008: Οι ηγέτες εγκρίνουν τη νέα Οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές.
Μάρτιος 2009: Η Ε.Ε. φτάνει σε συμφωνία για το τρίτο πακέτο απελευθέρωσης της ενέργειας. Η συμφωνία επισημοποιήθηκε από τους υπουργούς ενέργειας τον Ιούνιο.
Απρίλιος 2009: Οι υπουργοί ολοκλήρωσαν το πακέτο για το κλίμα και την ενέργεια, θέτοντας σε εφαρμογή το σχέδιο για την ενίσχυση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο συνολικό μείγμα σε 20% έως το 2020.
Οκτώβριος 2009: Η Επιτροπή εκδίδει το SET-Plan χρηματοδότησης της επικοινωνίας, εισάγοντας τις ανανεώσιμες πηγές στις πρώτες προτεραιότητες για την ενεργειακή έρευνα.
Νοέμβριος 2009: Η συμφωνία της Ε.Ε. για την οδηγία σχετικά Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων προωθεί μικρά αποκεντρωμένα συστήματα στις ανανεώσιμες πηγές.
30 Ιουνίου 2010: Η προθεσμία για τα κράτη μέλη της ΕΕ, ώστε να παρουσιάσουν τα Εθνικά Σχέδια (NAPs) αναφορικά με τις ανανεώσιμες πηγές.
Ιανουάριος 2011: Η έκθεση προόδου της Επιτροπής καλεί σε διπλασιασμό των επενδύσεων για τις ανανεώσιμες πηγές, από 35 σε 70 δισ. ευρώ, για να επιτύχει τους στόχους της Ε.Ε. 2020.
2014: H Επιτροπή θα αναθεωρήσει την οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων στήριξης και μηχανισμών συνεργασίας.
Μέχρι το 2020: Η Ε.Ε. θα εξοικονομεί 20% της συνολικής παραγωγής ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.