Οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7) που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής η οποία διεξάγεται στη Χιροσίμα, στην Ιαπωνία, αποφάσισαν σήμερα νέες κυρώσεις που αποσκοπούν “να στερήσουν τη Ρωσία από τεχνολογίες, βιομηχανικό εξοπλισμό και υπηρεσίες της G7 που υποστηρίζουν την πολεμική επιχείρησή της”.
Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης νέων προσπαθειών προκειμένου να αυστηροποιήσουν τη θέση τους εναντίον της Μόσχας, 15 μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.
Σήμερα “επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας να κάνουμε κοινό μέτωπο εναντίον του παράνομου, αδικαιολόγητου και απρόκλητου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας”, ανέφεραν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ομάδας των Επτά μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρών στον κόσμο (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Καναδάς), με την οποία συνδέεται η ΕΕ, στο κοινό ανακοινωθέν που δημοσιοποίησαν έπειτα από συνεδρίαση αφιερωμένη στην Ουκρανία.
“Καταδικάζουμε, με τον πιο έντονο τρόπο, την πρόδηλη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) από τη Ρωσία και τον αντίκτυπο του πολέμου της Ρωσίας στον υπόλοιπο κόσμο. 15 μήνες επιθετικότητας της Ρωσίας στοίχισαν χιλιάδες ζωές, προκάλεσαν τεράστια δεινά στον λαό της Ουκρανίας και έθεσαν σε κίνδυνο την πρόσβαση σε τρόφιμα και ενέργεια για πολλούς από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους του κόσμου. Εκφράζουμε την πλήρη συμπαράστασή μας και τα συλλυπητήρια μας στον ουκρανικό λαό για την απώλεια και τον πόνο του. Χαιρετίζουμε τον ουκρανικό λαό για τη γενναία αντίστασή του. Η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία δεν θα κλονιστεί. Δεν θα κουραστούμε στη δέσμευσή μας να μετριάζουμε τον αντίκτυπο των παράνομων ενεργειών της Ρωσίας στον υπόλοιπο κόσμο”, υπογραμμίζουν οι ηγέτες σε κοινή τους δήλωση.
Τα μέτρα
Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν περιορισμούς στις εξαγωγές αγαθών “απαραίτητων για τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης” καθώς και τη στόχευση οντοτήτων που κατηγορούνται ότι διοχετεύουν υλικό προς το μέτωπο για λογαριασμό της Μόσχας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Οι ΗΠΑ είχαν δώσει τον τόνο ανακοινώνοντας σήμερα το πρωί νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας προκειμένου να “περιορίσουν σημαντικά την πρόσβαση της Ρωσίας σε προϊόντα απαραίτητα για τις πολεμικές δυνατότητές της”.
Η Βρετανία ακολούθησε ανακοινώνοντας νέα μέτρα που θέτουν στο στόχαστρο τον ρωσικό μεταλλευτικό τομέα, μεταξύ των οποίων την επικερδή βιομηχανία της διαμαντιού, που αποφέρει κάθε χρόνια πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία.
Στην ανακοίνωσή της, η G7 δεσμεύτηκε επίσης να “περιορίσει το εμπόριο και τη χρήση διαμαντιών που εξορύσσονται, υφίστανται επεξεργασία ή εμφανίζονται στη Ρωσία”, κυρίως καταφεύγοντας σε τεχνολογίες εντοπισμού.
“Τα διαμάντια δεν είναι παντοτινά”, δήλωσε ειρωνικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Οι κυρώσεις αυτές δείχνουν πως “η G7 παραμένει ενωμένη απέναντι στην απειλή της Ρωσίας και σταθερή στην υποστήριξή της προς την Ουκρανία”, δήλωσε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.
Οι ηγέτες της G7 ανέφεραν επίσης ότι διασφάλισαν πως η Ουκρανία θα έχει τη δημοσιονομική υποστήριξη που χρειάζεται φέτος και στις αρχές του 2024.