25 C
Athens
8 September - 2024

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έσπασε το «φράγμα» των 1200 μονάδων – Σε νέα ύψη ο τζίρος

Must read

Πάνω από τις 1.200 μονάδες, για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2014, έφερε το Χρηματιστήριο Αθηνών η καθαρή εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, με τον τζίρο μάλιστα να εκτοξεύεται σε πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα επίπεδα, καθώς πολλά κεφάλαια συνωστίστηκαν για να εισέλθουν στη Λ. Αθηνών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 6,09% στις 1.201,32 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.217,04 μονάδων (+7,48%) και 1.137,71 μονάδων (+0,47%). Ο τζίρος ανήλθε στα 362,66 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 104,27 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 13,86 εκατ. τεμάχια αξίας 62,16 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 6,95% στις 2.959,46 μονάδες, ενώ στο +3,85% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.710,93 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 12,47% στις 991,41 μονάδες.

Άλμα ανόδου και έκρηξη τζίρου

Το να ανέβει ο τζίρος σε τέτοια επίπεδα, χωρίς μάλιστα να συντρέχει και κάποιο rebalancing, είναι ένα μήνυμα από τους αγοραστές που δεν χωρά αμφισβήτηση. Τα κεφάλαια που βλέπουν να αποκτά η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, γίνονται πόλος έλξης πολλών ξένων θεσμικών επενδυτών που περίμεναν να δουν το εκλογικό αποτέλεσμα και να διαγνώσουν την επόμενη ημέρα στη χώρα. Και το αποτέλεσμα που ήρθε ήταν το καλύτερο δυνατό σενάριο, ακόμη και εάν υπάρξουν νέες εκλογές στα τέλη Ιουνίου, καθώς μέσα στο καλοκαίρι η χώρα θα έχει μια φιλοεπενδυτική και φιλομεταρρυθμιστική κυβέρνηση, εκτός απροόπτου.

Έτσι, οι front runners έσπευσαν να καλύψουν το χαμένο έδαφος στις θέσεις που είχαν ούτως ή άλλως σκοπό να λάβουν. Ενδεικτικό του κλίματος ήταν και το ότι η Eurobank Equities έσπευσε να συστήσει στους επενδυτές να προσθέσουν ρίσκο στα χαρτοφυλάκια τους, καθώς άνοιξε ο δρόμος για το re-rating των ελληνικών μετοχών. Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν το καλύτερο σενάριο που θα μπορούσε να υπάρξει, καθώς διασφαλίζει τη συνέχεια της πολιτικής, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική σύνεση, ενώ αφήνει περιθώρια για αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα νωρίτερα από ό,τι αναμένει η αγορά (επόμενος καταλύτης είναι η αξιολόγηση από τη Fitch στις 9 Ιουνίου).

Ο πρώτος στόχος για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 1.261 μονάδες, ενώ ουσιαστικό επίπεδο στόχου πλέον είναι η ζώνη των 1.400 και υψηλά του 2013. Μένει πλέον να δούμε αν εκτός από τον τραπεζικό κλάδο και κάποιων τίτλων του FTSE 25 που έχουν τη μερίδα του λέοντος, θα υπάρξει διάχυση σε άλλους τίτλους τόσο της μεσαίας όσο και της μικρής κεφαλαιοποίησης. Όσο η επενδυτική βαθμίδα έρχεται χρονικά και απτά πιο κοντά όλο και περισσότεροι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν μέρος στην άνοδο της αγοράς.

Σύμφωνα και με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, η αγορά έσπασε τη συσσώρευση από τον Ιανουάριο. Όλο αυτό το διάστημα δεν έκανε κάποιου είδους έξαρση μιας και περίμενε την κατάλληλη ευκαιρία. Κατά τον ίδιο, αυτό που γίνεται σήμερα θα γινόταν ούτως ή άλλως, απλά δεν γνωρίζαμε το timing. Τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν αρκετά για να κάνουν τη διαφορά. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι το 10ετές ομόλογο έχει πλέον τιμές 40 μονάδες βάσης κάτω από την Ιταλία, ενώ ακόμα είμαστε χωρίς επενδυτική βαθμίδα. Πλέον η βαθμίδα έρχεται πολύ πιο κοντά οπότε η αγορά σπεύδει να το προεξοφλήσει. Παράλληλα το short squeeze βοηθάει σημαντικά την κίνηση.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ΔΕΗ και Εθνική έκλεισαν με κέρδη 15,93% και 15,30% αντίστοιχα, με την Alpha Bank να κλείνει στο +14,17% και την Πειραιώς στο +13,50%. Η Eurobank περιόρισε στο τέλος στο +8,50%, ο Μυτιληναίος κέρδισε 7,74%, η Λάμδα 6,88%, ενώ άνω του 5% ήταν η άνοδος σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΧΑ και ΕΥΔΑΠ.

Η άνοδος σε Jumbo, Quest, Motor Oil και ΟΛΠ ξεπέρασε το 4%, η ΓΕΚ Τέρνα ενισχύθηκε κατά 3,68%, με τις Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, Titan, Autohellas, Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ να κλείνουν με κέρδη άνω του 2%. Ο ΟΤΕ κέρδισε 1,95%, ο Σαράντης ενισχύθηκε κατά 1,66%, ενώ η Coca Cola έχασε τελικά 0,89%.

 

Πηγή: Capital.gr

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article