20 C
Athens
23 November - 2024

Ένας Έλληνας πίσω από την παλλιροϊκή ενέργεια της Βρετανίας

Must read

Στις ικανότητες και την ερευνητική δραστηριότητα ενός διακεκριμένου έλληνα επιστήμονα βασίζεται το σχέδιο λειτουργίας παλιρροϊκών πυλών για ηλεκτροπαραγωγή στη βορειο – δυτική ακτή της Αγγλίας, αναφέρει σε αφιέρωμά του το περιοδικό “The Times Business Insight North Supplement”.

Πρόκειται για τον Δρα George Aggidis, το έργο του οποίου παρουσιάζει σε αφιέρωμά του το περιοδικό Business Insight των The Times.

Ο Δρ. Aggidis είναι μηχανικός και ακαδημαϊκός, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κατοικεί στο Kendal.

Σήμερα, ο έλληνας μηχανικός, ο οποίος είναι ο Διευθυντής του Renewable Energy and Fluid Machinery Group του Lancaster University,  αποτελεί έναν από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες παγκοσμίως στον κλάδο των παλλιροΪκών πυλών – οι οποίες είναι γνωστές και ως λιμνοδεξαμενές – ενώ η ερευνητική του δραστηριότητα χρησιμοποιείται ως βάση για την καμπάνια για τη λειτουργία τέτοιου τύπου πυλών στη Βορειοδυτική Ακτή της Αγγλίας, καμπάνια η οποία υποστηρίζεται από το North West Business Leadership Team (NWBLT).

Όπως προκύπτει από μοντελοποίηση που έχουν πραγματοποιήσει ο Δρ Aggidis και οι συνάδελφοί του στο Lancaster University Renewable Energy Group, οι ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν στο σύνολό τους να αξιοποιηθούν για ηλεκτροπαραγωγή.

Πέραν πάντως από την ηλεκτροπαραγωγή μέσω παλλιροϊκής ενέργειας, η οποία θα μπορούσε να καλύψει σε μεγάλο βαθμό τις εγχώριες ανάγκες, η δημιουργία παλλιροϊκών πυλών στις ακτές της Αγγλίας θα οδηγήσει στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας ενώ παράλληλα, δεδομένης της ανόδου της στάθμης των υδάτων στη χώρα, οι εν λόγω πύλες θα αποτελέσουν αποτελεσματικά «εμπόδια» για πιθανές πλημμύρες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όποτε τέθηκε επί τάπητος το θέμα της παλιρροϊκής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταίο χρόνια, ο Δρ Aggidis ήταν ο «γκουρού» στον οποίο οι εκάστοτε ενδιαφερόμενοι είχαν απευθυνθεί για τεχνική καθοδήγηση.

Τα έργα πάντως που κατά το παρελθόν είχαν βρεθεί «στα σκαριά», εν τέλει δεν προχώρησαν κυρίως λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης αλλά και λόγω περιβαλλοντικών ζητημάτων.

Ο Δρ Aggidis μιλώντας στο περιοδικό τονίζει πάντως ότι η ανάπτυξη της παλλιροϊκής ενέργειας απαιτεί αποτελεσματικές πολιτικές επί του θέματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με τέτοιες πολιτικές, η παλλιροϊκή ενέργεια μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για ένα μέλλον βιώσιμης ενέργειας.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article