9.1 C
Athens
24 November - 2024

«Καμπανάκι» για την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη

Must read

Σε άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη που «υπερβαίνει κατά πολύ τους δύο βαθμούς», το όριο που έχει τεθεί από τον ΟΗΕ, μπορεί να οδηγήσουν οι στόχοι για τη μείωση εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με μελέτη του οργανισμού Climate Action Tracker (CAT), στον οποίο μετέχουν τέσσερα ερευνητικά κέντρα, ο κόσμος παραμένει στην τροχιά μιας αύξησης από 2,9 έως 3,1 βαθμούς μέχρι το 2100.

Οι δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι οποίες έχουν υποβληθεί από τις κυβερνήσεις στον ΟΗΕ, «οδηγούν σε παγκόσμιες εκπομπές αρκετά πάνω από τα επίπεδα που είναι αναγκαία για να συγκρατηθεί η υπερθέρμανση στους 2 βαθμούς» σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, επισημαίνει η μελέτη.

Η διάσκεψη για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο στο Παρίσι έχει στόχο την επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια υπερθέρμανση πέρα από το όριο αυτό θα έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες.

Tην 1η Σεπτεμβρίου, 56 χώρες, οι οποίες ευθύνονται για σχεδόν το 65% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου — αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη– υπέβαλαν στον ΟΗΕ τους στόχους τους για μείωση των εκπομπών αυτών.

Για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς, «οι κυβερνήσεις πρέπει να ενισχύσουν αισθητά» τους στόχους τους: «πρέπει να μειώσουν συλλογικά τις παγκόσμιες εκπομπές από 12 σε 15 γιγατόνους (Gt) ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2eq) επιπλέον μέχρι το 2025, και από 17 σε 21 Gt CO2eq έως το 2030», επισημαίνει η μελέτη.

Αν οι φιλοδοξίες με χρονικό ορίζοντα το 2030 διατηρούνταν στο σημερινό επίπεδο, “η συγκράτηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς πιθανόν να ήταν ακατόρθωτη” και ο περιορισμός στον 1,5 βαθμό θα ήταν “ανέφικτος”, δήλωσε ο Μπιλ Χέιρ, μέλος ενός από τα ερευνητικά κέντρα του CAT, σε ανακοίνωση.

Κατά την ανάλυση 15 εθνικών δεσμεύσεων (χωρών που αντιπροσωπεύουν το 64,5% των παγκόσμιων εκπομπών), ο CAT έκρινε επτά από αυτές «ακατάλληλες» (Αυστραλία, Καναδάς, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ρωσία), έξι «μέτριες» (Κίνα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Μεξικό, Νορβηγία, Ελβετία, ΗΠΑ) και μόνο δύο «επαρκείς» (Αιθιοπία, Μαρόκο).

«Η πλειοψηφία των κυβερνήσεων που έχουν ήδη υποβάλει τη δέσμευσή τους (για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου) θα πρέπει να επανεξετάσουν τις φιλοδοξίες τους υπό το πρίσμα τoυ παγκόσμιου στόχου και, στις περισσότερες περιπτώσεις, θα πρέπει να τις ενισχύσουν. Οι κυβερνήσεις που εξακολουθούν να εργάζονται για τους στόχους τους θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι είναι όσο το δυνατόν πιο φιλόδοξοι», υπογράμμισε ο Νίκλας Χένε του New Climate Institute, επίσης ερευνητικού κέντρου του CAT.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article