18.6 C
Athens
23 November - 2024

Άκραμ Καν: «Η κλιματική κρίση είναι και κρίση πολιτισμού»

Must read

«Πάντα πίστευα ότι πριν από τα λόγια προηγούνται οι πράξεις. Έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω αυτήν την παραγωγή, ως μια ισχυρή τοποθέτηση απέναντι στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής» δήλωσε σήμερα ο παγκοσμίου φήμης χορογράφος και χορευτής ‘Ακραμ Καν, για το έργο του «Jungle Book reimagined» («Το βιβλίο της ζούγκλας όπως το φανταζόμαστε από την αρχή»). Η παράσταση θα ανέβει την ερχόμενη εβδομάδα (14 και 15 Ιουνίου) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τα εισιτήρια και για τις δύο βραδιές να έχουν ήδη εξαντληθεί.

Το έργο που σαρώνει ήδη τις σκηνές της Ευρώπης, βασίζεται στο γνωστό μυθιστόρημα του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ και στην ιστορία του Μόγλη, και μέσα από την κίνηση, τη μουσική και την οπτική τεχνολογία, μας καλεί να φανταστούμε από την αρχή έναν καινούργιο κόσμο μαζί.

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής, ο εμβληματικός χορογράφος με καταγωγή από το Μπαγκλαντές που ζει στο Λονδίνο και επί 22 χρόνια, μέσω του χορού, δημιουργεί ιστορίες συναρπαστικές και επίκαιρες, καθηλώνοντας το κοινό σε όλο τον κόσμο, μίλησε για την ανάγκη του να βουτήξει στους μύθους του σήμερα και στις παιδικές ιστορίες του αύριο. Αναφέρθηκε στη δική του ερμηνεία της πρωτότυπης ιστορίας του Κίπλινγκ, που απευθύνεται σε όλες τις γενιές, στην εννιάχρονη κόρη του που τον ρωτούσε διαρκώς μέσα στην καραντίνα «γιατί ο Μόγλης πρέπει να είναι αγόρι;» αλλά και στην μητέρα του που τον έμαθε να βλέπει τον κόσμο μέσα από τα μάτια των γυναικών.

«Αποφάσισα να δω ξανά μια γνωστή, οικεία ιστορία μέσα από το βλέμμα των σημερινών παιδιών, που θα γίνουν οι μελλοντικοί αφηγητές μας» ανέφερε. Όπως εξήγησε, πάντα του άρεσε η ιστορία του «Βιβλίου της ζούγκλας», καθώς έδινε τρία μεγάλα μαθήματα ζωής, τα οποία έκτοτε κουβαλάει μέσα του διαρκώς: «ότι υφίστανται κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των ειδών, ότι μια δεσμευτική αλληλεξάρτηση διέπει τη σχέση μεταξύ των ανθρώπων, των ζώων και της φύσης και, τέλος, πόσο σημαντική είναι η έννοια της οικογένειας και η ανάγκη μας να ανήκουμε κάπου».

Μιλώντας για το «Βιβλίο της ζούγκλας», είπε ότι έχει απόλυτη συνείδηση των σημαντικών μηνυμάτων του πρωτότυπου έργου. «Αλλά έχω επίσης επίγνωση της ισχύος και της συνάφειας αυτών των μηνυμάτων με τον σημερινό κόσμο. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και θα συνεχίσει να επηρεάζει όλα τα έμβια όντα αυτού του πλανήτη» τόνισε. Μάλιστα, ο ίδιος προχθές βρέθηκε στη Δήλο με το World Human Forum και συμμετείχε στην τρίτη συνάντηση του Alpha Mission Delos, όπου τονίστηκε το πόσο αναγκαίο είναι οι φυσικές επιστήμες και η τεχνολογία να συνδυαστούν με τις ανθρωπιστικές επιστήμες, την τέχνη και την πνευματικότητα, προκειμένου να δώσουν τις βιώσιμες λύσεις που απαιτούν οι προκλήσεις της εποχής μας.

Στο «Βιβλίο της ζούγκλας» ο άνθρωπος αποτελεί θανάσιμη απειλή για τη φύση. Μέσα από τα μάτια ενός πρόσφυγα που αιχμαλωτίζεται σε έναν κόσμο κατεστραμμένο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, o ‘Ακραμ Καν και η ομάδα του αφηγούνται μια ιστορία που θα μας βοηθήσει να αφουγκραστούμε τις φωνές του φυσικού κόσμου, που εμείς, ο μοντέρνος κόσμος, προσπαθούμε να αποσιωπήσουμε.

«Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική και είναι εδώ. Στη δουλειά μου με την Akram Khan Company, επανέρχομαι συχνά στο παρελθόν για ν’ αντλήσω έμπνευση και γνώση, προσπαθώντας να καταλάβω πώς φτάσαμε εδώ και πώς σχετιζόμαστε με τον κόσμο γύρω μας. Αλλά τώρα νιώθω μια έντονη επιθυμία να εμβαθύνω στα παρόντα και μελλοντικά θέματα που απασχολούν το μυαλό των περισσότερων παιδιών και γονέων του σήμερα» ανέφερε ο διεθνής χορογράφος, τονίζοντας τη σημασία του να επενδύσουμε στη δημιουργία μιας αφήγησης που να είναι καθολική και προσβάσιμη, προκειμένου να μπορεί να απορροφηθεί από το μυαλό και τις καρδιές των ενηλίκων και των παιδιών του σήμερα. «Μόνο όταν γίνει μέρος της παραστατικής μας εμπειρίας, θα γίνει και μέρος της κουλτούρας μας. Γιατί η κλιματική κρίση είναι και κρίση πολιτισμού» δήλωσε.

Αναφερόμενος στις «αλλαγές» που χρειάζεται να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, είπε πως «η αλλαγή που οδηγεί στη μεταμόρφωση είναι πάντα μια πρόκληση, αλλά είναι επίσης και μια ευκαιρία που πρέπει να αρπάξουμε ώστε να «αλλάξει» η κατεύθυνση του κλίματός μας, προκειμένου να έχουμε μέλλον. «Αλλά πρώτα, νιώθω έντονα ότι πρέπει να αλλάξουμε εμείς. Και η αλλαγή συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου, όταν η συνεπής ευαισθητοποίηση και ενημέρωση συνδυάζεται με συζήτηση και δράση. Και πιστεύω βαθιά, ότι οι τέχνες και ο πολιτισμός μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτής της αλλαγής» σημείωσε.

‘Αλλωστε και ο ίδιος «φαντάστηκε από την αρχή» το «Βιβλίο της ζούγκλας» σε μια προσπάθεια να επανορθώσει για το παρελθόν, όπως είπε, αλλά και γιατί ήθελε να δώσει τη δυνατότητα της «αλλαγής» και της «ελπίδας» στα παιδιά του σήμερα. «Χρειαζόμαστε την αλλαγή και την ελπίδα, ώστε να γκρεμίσουμε αυτό το τείχος που εμποδίζει την ανθρωπότητα να κινηθεί προς ένα βιώσιμο μέλλον» δήλωσε.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article