Η Ευρώπη υπερθερμαίνεται με ρυθμό διπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες και αν επιδεινωθούν τα κλιματικά μοντέλα, ο Ευρωπαϊκός Νότος μπορεί να καταγράψει μερικές από τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις παγκοσμίως σε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου και περιόδων ξηρασίας. Αυτό επισημαίνει η έκθεση «Κλιματικές Συνθήκες στην Ευρώπη το 2022» που δημοσιεύτηκε από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) και την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής «Κοπέρνικος» της ΕΕ.
📢 📊 The #CopernicusClimate Change Service has just released the 2022 European State of the Climate report. A must-read for anyone interested in the latest analysis of #climatechange.
Check it out now ☞ https://t.co/Bika2dAAjK #ESOTC #EUSpace pic.twitter.com/NE6Av6Qs7U
— Copernicus ECMWF (@CopernicusECMWF) April 20, 2023
Η επιστημονική μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το 2022 ήταν το πιο θερμό έτος στην Ευρώπη και χαρακτηρίστηκε από ακραίες θερμοκρασίες, ξηρασία και δασικές πυρκαγιές. Η κλιματική αλλαγή έκανε επίσης την παρουσία της αισθητή με φαινόμενα όπως η αύξηση ρεκόρ της θερμοκρασίας των επιφανειακών υδάτων του Ατλαντικού και το λιώσιμο των παγετώνων σε επίπεδα χωρίς προηγούμενο. Με τη σειρά τους, τα κύματα ζέστης που έρχονται από τη θάλασσα και επηρεάζουν την Ευρώπη, αφήνουν έντονο το αποτύπωμά τους στον κοινωνικο-οικονομικό ιστό και τα οικοσυστήματα της Γηραιάς Ηπείρου.
Στο κείμενο αναφέρεται ότι το 2022 η θερμοκρασία στην Ευρώπη ήταν κατά 2,3 °C υψηλότερη από τη μέση τιμή της προβιομηχανικής εποχής (1850-1900), η οποία χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς για την κλιματική αλλαγή. Εντούτοις, WMO και Κοπέρνικος σημειώνουν μια νότα αισιοδοξίας για το μέλλον, αφού για πρώτη φορά η ηλεκτρική ενέργεια που παρήχθη από ΑΠΕ στην ΕΕ ήταν περισσότερη από την παραγόμενη από φυσικό αέριο (22,3% έναντι 20%, αντίστοιχα).
Πηγές: ΕΡΤ, Copernicus ECMWF, Europa Press