Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα αναμένεται να φέρει ακόμα μία περίοδο πολιτικής σταθερότητας, εξασφαλίζοντας την πολιτική συνέχεια που θα επιτρέψει στη νέα κυβέρνηση να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις και να επενδύσεις, εκτιμά η DBRS.
Σύμφωνα με τον καναδικό οίκο αξιολόγησης, η αυτοδυναμία που εξασφάλισε η κυβέρνηση της ΝΔ θα παράσχει σταθερότητα σε μία εποχή που η Ελλάδα ελπίζει να διαχειριστεί τα κονδύλια της ΕΕ για να ενισχύσει τις οικονομικές της προοπτικές.
Επιπλέον, φαίνεται να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας και της δικαιοσύνης, όπως επίσης και για τη μείωση της ανισότητας και τον καθορισμό νέων πολιτικών για την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού της Ελλάδας – μεταξύ των οποίων η ίδρυση ενός νέου Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αφιερωμένου στο δημογραφικό ζήτημα.
Σημειώνει ταυτόχρονα ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να χρειάζεται να αντιμετωπίσει ζητήματα από το παρελθόν που σχετίζονται με το υψηλό χρέος του δημόσιου τομέα, τα ακόμη αυξημένα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και την υψηλή ανεργία.
Ο οίκος επισημαίνει παράλληλα ότι το έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο διευρύνθηκε περαιτέρω και θα απαιτήσει επιπλέον βελτιώσεις σε παράγοντες όπως η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, ώστε να μετριαστεί.
Προειδοποιεί τέλος ότι μετά από κάποια χρόνια με υψηλές δαπάνες λόγω της πανδημίας της COVID-19 και της ενεργειακής κρίσης, η πιθανή επαναφορά των δημοσιονομικών κανόνων από την Ε.Ε. το 2024 θα απαιτήσει δημοσιονομική πειθαρχία σε μια εποχή πιο δύσκολων οικονομικών συνθηκών.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο οίκος εκτιμά ότι η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, εντός ενός πλαισίου δημοσιονομικής πειθαρχίας, θα μπορούσε να συνεχίσει να συμβάλλει στη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.