Έντονος προβληματισμός κυριαρχεί στα κράτη – μέλη της Ε.Ε. ως προς την τύχη των έκτακτων μέτρων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως παρατηρούν αρμόδιες πηγές, μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από περίπου 20 ημέρες να πρότεινε την μη παράταση των διατάξεων που ψηφίστηκαν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ωστόσο οι 24 της Ε.Ε. δεν φαίνονται ακόμη αποφασισμένοι για την υιοθέτηση της σχετικής γνώμης. Ή αν όχι και οι 24 χώρες πλειάδα εξ αυτών.
Πολλές από αυτές έχουν λάβει αποφάσεις για την παράταση τους όπως για παράδειγμα η Ισπανία και η Πορτογαλία μέχρι το τέλος του 2023, η Ρουμανία έχει προχωρήσει σε αντίστοιχη κίνηση, ενώ και η Ελλάδα παράτεινε τα έκτακτα μέτρα μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
Αν και οι τιμές στις αγορές φυσικού αερίου TTF επέστρεψαν σε μία σχετική κανονικότητα όπως και οι αντίστοιχες στις χρηματιστηριακές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, εντούτοις οι κυβερνήσεις δεν εμφανίζονται αποφασισμένες να άρουν τα έκτακτα μέτρα που έχουν λάβει για την αντιμετώπιση των αυξήσεων.
Οι εταιρείες ενέργειας
Την ίδια στιγμή οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας ασκούν πιέσεις τόσο στις κυβερνήσεις τους όσο και στην ηγεσία της Ε.Ε. για την άρση των διατάξεων που θεσπίστηκαν τον τελευταίο ένα με ενάμιση χρόνο.
Οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού θεωρούν ότι οι τιμές βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα και η διατήρηση μέτρων όπως το πλαφόν στις αμοιβές των ηλεκτροπαραγωγών προκαλούν προβλήματα στη δραστηριότητα τους. Ένα από αυτά είναι το hedging που κάνουν στις αγορές ή ο προγραμματισμός των επενδύσεων τους.
Πιέζουν, όπως αναφέρουν πληροφορίες, προς όλες τις κατευθύνσεις για το τέλος της εποχής των ρυθμιστικών παρεμβάσεων στις αγορές.
Το φθινόπωρο
Σύμφωνα με πηγές, το καλοκαίρι θεωρείται πια χαμένος χρόνος για τη λήψη αποφάσεων άρσης των έκτακτων μέτρων.
Εκτιμάται, πως τα κράτη – μέλη θα επανέλθουν με την αξιολόγηση της κατάστασης από τον Σεπτέμβριο αφήνοντας τη θερινή περίοδο, η οποία είναι και η εποχή των διακοπών.
Εκτιμούν πως το παραμικρό γεγονός είναι ικανό να προκαλέσει αναστάτωση στις τιμές ενέργειας. Όπως και συνέβη πρόσφατα προς το τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουνίου.
Τον Σεπτέμβριο θα αξιολογήσουν την κατάσταση ως προς την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια τσεκάροντας και τα αποθέματα φυσικού αερίου στους αποθηκευτικούς χώρους.
Η τελευταία διορία
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι σχετικές αποφάσεις δεν έχουν απεριόριστο χρόνο για να εφαρμοστούν.
Και αυτό επειδή το 2024 είναι προεκλογική χρονιά για την Ε.Ε. Και από τον Απρίλιο οι Βρυξέλλες και τα κράτη μέλη θα κινούνται σε αυτούς τους ρυθμούς.
Η τελευταία λοιπόν διορία για την άρση των έκτακτων μέτρων είναι μέχρι τον Μάρτιο του 2024. Και συνεπώς οι 24 της Ε.Ε. θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα για την επαναφορά των αγορών στην κανονικότητα.
Πηγή: energypress.gr