Ο John Goodenough, ο γηραιότερος νομπελίστας στον κόσμο, ο οποίος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της μπαταρίας ιόντων λιθίου, πέθανε σε ηλικία 100 ετών. Μπορούμε να πούμε ότι εν μέρει χάρη σε αυτόν τον λαμπρό επιστήμονα έχουμε τέτοια εξάπλωση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Απεβίωσε την Κυριακή, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, όπου εργαζόταν ως καθηγητής μηχανικής. “Η κληρονομιά του Τζον ως λαμπρού επιστήμονα είναι ανυπολόγιστη”, δήλωσε ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, Jay Hartzell. Το Πανεπιστήμιο του Τέξας τον περιέγραψε ως “αφοσιωμένο δημόσιο υπάλληλο, περιζήτητο μέντορα και λαμπρό αλλά ταπεινό εφευρέτη”.
John Goodenough, Nobel laureate and lithium-ion battery pioneer, dies at 100 https://t.co/en35ug7S1O pic.twitter.com/kDpTbUrGcK
— Automotive News (@Automotive_News) June 26, 2023
Πυρόδοτησε την επανάσταση στις μπαταρίες
Ο Goodenough τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Χημείας το 2019 σε ηλικία 97 ετών για το έργο του στις μπαταρίες, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης της μπαταρίας ιόντων λιθίου.
Η ελαφριά και ισχυρή μπαταρία πυροδότησε μια επανάσταση στην τεχνολογία, ανοίγοντας το δρόμο για τα σύγχρονα φορητά ηλεκτρονικά είδη, όπως οι φορητοί υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα. Οι μπαταρίες παίζουν επίσης κρίσιμο ρόλο στην τροφοδοσία μεγαλύτερων σύγχρονων συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών συλλεκτών και φυσικά μην ξεχνάμε τι σημαίνουν οι μπαταρίες ιόντων λιθίου για την εξάπλωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Γεννημένος στη Γερμανία το 1922 από Αμερικανούς γονείς, μεγάλωσε στις βορειοανατολικές ΗΠΑ και υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό ως μετεωρολόγος κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πήρε πτυχίο στα μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ, καθώς και διδακτορικό στη φυσική από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Ήταν παντρεμένος με την Irene Wiseman, η οποία απεβίωσε το 2016.
Οι ανακαλύψεις του “βελτίωσαν τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο κ. Hartzell. “Ήταν ηγέτης στην αιχμή της επιστημονικής έρευνας καθ’ όλη τη διάρκεια των πολλών δεκαετιών της καριέρας του και δεν έπαψε ποτέ να αναζητά καινοτόμες λύσεις αποθήκευσης ενέργειας”.
Ο Goodenough ξεκίνησε την καριέρα του στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT), όπου εργάστηκε επί 24 χρόνια και συνέβαλε στην ανάπτυξη της μνήμης τυχαίας προσπέλασης για τους υπολογιστές.
Εκεί, έγινε ένας από τους θεμελιωτές της σύγχρονης θεωρίας του μαγνητισμού, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.
Πώς είναι να αλλάζεις τη ζωή των ανθρώπων;
Όταν ρωτήθηκε πώς είναι να ξέρεις ότι οι ανακαλύψεις του έχουν αλλάξει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, είπε ότι “δεν το σκέφτεται πολύ”.
“Είμαι πολύ ικανοποιημένος που έχω προσφέρει κάτι στους ανθρώπους αυτού του κόσμου”, είπε. Αστειεύτηκε τότε ότι ο ίδιος δεν είχε κινητό τηλέφωνο επειδή δεν του άρεσε να τον “ενοχλούν”.
Ο καθηγητής ήταν γνωστός για την ευστροφία του και το “μεταδοτικό γέλιο” του, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Τέξας. “Αυτό το γέλιο μπορούσε να ακουστεί να αντηχεί μέσα στα κτίρια μηχανικών του UT”, ανέφερε το Πανεπιστήμιο.
Πρόσφατα, ο ο ίδιος και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο του Τέξας είχαν ερευνήσει νέους τρόπους αποθήκευσης ενέργειας, μεταξύ άλλων μέσω μιας μπαταρίας από γυαλί.