20.3 C
Athens
22 November - 2024

Μ. Σπυράκη: Βάζουμε γερά θεμέλια για την ανάπτυξη της αγοράς υδρογόνου

Must read

Στα συμπεράσματα του ετήσιου συνεδρίου Gas Infrastructure Europe (GIE), όπου συζητήθηκαν οι προοπτικές της ΕΕ στον ενεργειακό τομέα, αναφέρεται με σημερινή της ανακοίνωση η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, η οποία ήταν μεταξύ των ομιλητών στην ενότητα για την παραγωγή υδρογόνου. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 15-16 Ιουνίου στη Ρίγα της Λετονίας, αλλά τα συμπεράσματα δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από λίγα 24ωρα.

Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι κρατών μελών της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εμπειρογνώμονες από τον ακαδημαϊκό χώρο σε τομείς όπως το φυσικό αέριο, την αιολική και την ηλεκτρική ενέργεια. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Gas Infrastructure Europe (GIE) είναι «η ένωση που εκπροσωπεί τους ευρωπαϊκούς φορείς εκμετάλλευσης υποδομών φυσικού αερίου που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά φυσικού αερίου, την αποθήκευση αερίου και την επαναεριοποίηση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)» και «ένας αξιόπιστος εταίρος των ευρωπαϊκών θεσμών, των ρυθμιστικών φορέων και των ενδιαφερομένων του κλάδου» με έδρα τις Βρυξέλλες, εκπροσωπώντας 70 εταιρείες από 26 χώρες. Σύμφωνα με τις διακηρύξεις της, το όραμα της GIE είναι, μέχρι το 2050 «η υποδομή φυσικού αερίου να είναι η ραχοκοκαλιά του νέου καινοτόμου ενεργειακού συστήματος, επιτρέποντας στους ευρωπαίους πολίτες να επωφεληθούν από έναν ασφαλή, αποτελεσματικό και βιώσιμο ενεργειακό εφοδιασμό».

Στον απολογισμό του συνεδρίου, η GIE τονίζει ότι μεταξύ ειδικών, εκπροσώπων των επιχειρήσεων και πολιτικών της ΕΕ, συζητήθηκαν «οι κοντινές, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές του μέλλοντος της ΕΕ» και «μείζονος σημασίας ζητήματα, όπως το παγκόσμιο εμπόριο φυσικού αερίου, η ασφάλεια εφοδιασμού, ο κανονισμός υδρογόνου, η ανάπτυξη βιομεθανίου, η συνεργασία ηλεκτρικής, αιολικής ενέργειας και αερίου, η ψηφιοποίηση, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και η ανάγκη μετριασμού των εκπομπών μεθανίου».

Στον απολογισμό του συνεδρίου που έδωσε στη δημοσιότητα η GIE, επισημαίνονται οι εξής τοποθετήσεις:

*Η επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, τόνισε στην ομιλία της ότι «στο εγγύς μέλλον, το φυσικό αέριο θα είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης», ωστόσο «οι μακροπρόθεσμοι στόχοι μας για το κλίμα και την ενέργεια δεν έχουν αλλάξει: Το μέλλον της Ευρώπης εξακολουθεί να είναι η εγχώρια ανανεώσιμη ενέργεια. Οι υποδομές φυσικού αερίου θα παίξουν ρόλο εδώ. Θα είναι ζωτικής σημασίας για τη μετάβαση προς το βιοαέριο και το καθαρό υδρογόνο και πιστεύω ότι είμαστε στο σωστό δρόμο».

*Η ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, εισηγήτρια εκ μέρους του ΕΛΚ για την έκθεση INI για την τράπεζα υδρογόνου, αναφερόμενη στη ρύθμιση του υδρογόνου τόνισε: «Είναι το κλειδί για τη δημιουργία γερών θεμελίων για την ανάπτυξη της αγοράς υδρογόνου. Βασίζεται στην ύπαρξη μιας αγοράς που λειτουργεί καλά και σε μια αισιόδοξη προσέγγιση. Η παροχή προβλεψιμότητας και σταθερότητας στις αγορές είναι απαραίτητη. Αυτό συνεπάγεται μια ολοκληρωμένη αγορά που περιλαμβάνει έρευνα, καινοτομία και υποστήριξη για υιοθέτηση. Επιπλέον, απαιτεί την ενοποίηση της ζήτησης και της προσφοράς. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να υποστηρίξουμε ένα συνεκτικό νομοθετικό πλαίσιο». Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η κ. Σπυράκη τόνισε ότι «το υδρογόνο μπορεί να λειτουργήσει, όχι μόνο ως φορέας ενέργειας, αλλά και ως επιλογή αποθήκευσης» και ότι «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου θα υποστηρίξει την απορρόφηση του ανανεώσιμου υδρογόνου εντός της ΕΕ, καθώς και τις εισαγωγές από διεθνείς εταίρους».

* Στην ασφάλεια του εφοδιασμού αναφέρθηκε ο πρόεδρος της GIE, Torben Brabo, τονίζοντας ότι «ενώ τα μέτρα έκτακτης ανάγκης για την ηλεκτρική ενέργεια έχουν σταματήσει, τα μέτρα για το φυσικό αέριο έχουν παραταθεί και επιτρέποντας προκλήσεις και πάλι εμποδίζουν την ανάπτυξη υποδομών». «Αν και αναμένουμε την πιθανότητα ενός δύσκολου χειμώνα μπροστά, είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι από πέρυσι και είμαστε ενωμένοι ως κλάδος» είπε.

* Στο θέμα της ανθετικότητας των περιφερειακών αγορών φυσικού αερίου, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Conexus Baltic Grid, Uldis Bariss, ο οποίος επισήμανε ότι «η ενοποίηση των περιφερειακών αγορών φυσικού αερίου της Φινλανδίας και της Βαλτικής, αναδείχθηκε ως επιτυχημένη ιστορία, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητά της κατά την πρόσφατη κρίση εφοδιασμού με φυσικό αέριο».

Στα συμπεράσματα τονίζεται ακόμη ότι «έγιναν αρκετές νέες συνδέσεις φυσικού αερίου που τίθενται σε λειτουργία στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη και έχουν βοηθήσει τα κράτη μέλη να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο και να ενισχύσουν τη διαφοροποίηση» και ότι «το δίκτυο φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι ήδη καλά ενοποιημένο, με περισσότερες διασυνδέσεις και τερματικούς σταθμούς LNG από ποτέ».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «οι συζητήσεις στη διάσκεψη έριξαν φως στην αυξανόμενη σημασία των αερίων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και χαμηλών εκπομπών άνθρακα στην ενεργειακή μετάβαση» και ότι «το υδρογόνο και το βιομεθάνιο προσδιορίστηκαν ως βασικές λύσεις για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του ενεργειακού συστήματος διατηρώντας παράλληλα την ασφάλεια του εφοδιασμού».

Επιπλέον, όπως σημειώνεται, «επισημάνθηκε το δυναμικό του βιομεθανίου στο μείγμα καθαρής ενέργειας της ΕΕ και αντιμετωπίστηκαν τα εμπόδια στην ανάπτυξή του, συμπεριλαμβανομένων των στόχων που λείπουν» και «συζητήθηκε, επίσης, το παγκόσμιο εμπόριο υδρογόνου και η ενσωμάτωση αερίων ανανεώσιμων πηγών και χαμηλών εκπομπών άνθρακα με τον πιο οικονομικό τρόπο, τονίζοντας την ανάγκη για συλλογικές προσπάθειες για την παραγωγή και την εξαγωγή υδρογόνου».

Τέλος, η γενική γραμματέας του GIE, Boyana Achovski, τόνισε ότι «η διαφύλαξη της διαφορετικότητας, της ισότητας και της συμμετοχής στον ενεργειακό τομέα ήταν μέρος του καθήκοντος κάθε ηγέτη».

Μπορεί να διαβάσετε τα συμπεράσματα του συνεδρίου της GIE στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.gie.eu/press/gieriga23-energy-transition-policies-innovations-and-people/

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article