Νοτιοκορεάτες καταναλωτές αγοράζουν μαζικά θαλασσινό αλάτι και άλλα είδη, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την ασφάλειά τους τη στιγμή που η Ιαπωνία πρόκειται να απορρίψει μέσα στη θάλασσα ένα εκατομμύριο μετρικούς τόνους επεξεργασμένων ραδιενεργών υδάτων από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
Το νερό αυτό είχε χρησιμοποιηθεί κυρίως για την ψύξη αντιδραστήρων που είχαν υποστεί ζημιές όταν αυτός ο πυρηνικός σταθμός που βρίσκεται βόρεια του Τόκιο είχε πληγεί το 2011 από σεισμό και τσουνάμι.
Η απόρριψη του νερού στον Ειρηνικό από τις τεράστιες δεξαμενές, στις οποίες ήταν αποθηκευμένο, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα, αν και δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία.
Η Ιαπωνία έχει δώσει επανειλημμένες διαβεβαιώσεις ότι το νερό είναι ασφαλές, λέγοντας πως έχει φιλτραριστεί για να απομακρυνθούν τα περισσότερα ισότοπα, αν και περιέχει ίχνη τριτίου, ένα ισότοπο του υδρογόνου που είναι δύσκολο να διαχωριστεί από το νερό.
Ωστόσο ψαράδες και καταστηματάρχες στην Ιαπωνία και σε όλη την περιφέρεια εκφράζουν φόβους.
«Αγόρασα πρόσφατα 5 κιλά αλάτι», λέει η Λι Γιανγκ-μιν, μια 38χρονη μητέρα δύο παιδιών, στη Σενονγκνάμ, λίγο νότια της πρωτεύουσας Σεούλ.
Η ίδια λέει πως ποτέ ως τώρα δεν είχε αγοράσει τόσο αλάτι, όμως θεώρησε πως έπρεπε να κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει την οικογένειά της.
«Είμαι μητέρα που μεγαλώνει δύο παιδιά, δεν μπορώ να αδιαφορήσω και να μην κάνω τίποτε, θέλω η τροφή που τους δίνω να είναι ασφαλής».
Οι μαζικές αγορές συνέβαλαν να αυξηθεί τον Ιούνιο κατά σχεδόν 27% η τιμή του αλατιού στη Νότια Κορέα σε σχέση με πριν από δύο μήνες, αν και αξιωματούχοι λένε πως για την άνοδο της τιμής ευθύνονται επίσης ο καιρός και η μικρότερη παραγωγή.
Σε απάντηση, η κυβέρνηση διαθέτει περίπου 50 μετρικούς τόνους αλατιού την ημέρα από τα αποθέματά της με έκπτωση 20% από την τιμή της αγοράς και μέχρι τις 11 Ιουλίου, δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο υφυπουργός Αλιείας Σονγκ Σανγκ-κεούν.
Οι νοτιοκορεατικές αρχές λένε πως θα παρακολουθούν από κοντά τις αλυκές για οποιαδήποτε αύξηση της ραδιενέργειας. Η Νότια Κορέα έχει απαγορεύσει τα προϊόντα διατροφής που προέρχονται από τα ύδατα κοντά στη Φουκουσίμα, στην ανατολική ακτή της Ιαπωνίας.
Η Κίνα έχει επίσης επικρίνει το σχέδιο της Ιαπωνίας για την απόρριψη των υδάτων, κατηγορώντας την για έλλειψη διαφάνειας και λέγοντας πως δημιουργεί μια απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον και για την υγεία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Η Ιαπωνία λέει πως έχει παράσχει στους γείτονές της λεπτομερείς και επιστημονικές εξηγήσεις για τα σχέδιά της.
Ο Γραμματέας του ιαπωνικού υπουργικού συμβουλίου Χιροκάζου Ματσούνο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ιαπωνία διαπιστώνει πως αυξάνεται η κατανόηση για τη θέση της πάνω στο ζήτημα αυτό, κάτι που δεν ήταν ωστόσο φανερό αυτή την εβδομάδα στα καταστήματα της Σεούλ.
«Ήρθα για να αγοράσω αλάτι, όμως δεν έχει μείνει καθόλου», λέει η 73χρονη Κιμ Μιουνγκ-οκ μπροστά στα άδεια ράφια του σούπερ μάρκετ. «Δεν υπήρχε καθόλου ούτε την προηγούμενη φορά που ήρθα».
«Η απόρριψη των υδάτων είναι ανησυχηγική. Είματε μεγάλοι και έχουμε ζήσει αρκετά, όμως ανησυχώ για τα παιδιά».