Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Μονάδες Λοιμώξεων στα νοσοκομεία, που φροντίζουν οροθετικούς ασθενείς. Τα όσα είπαν οι ειδικοί νωρίτερα σήμερα καταδεικνύουν ότι κάποια ζητήματα είναι διαχρονικά άλυτα και ότι χρειάζεται άμεσα επέμβαση της Πολιτείας, καθώς το ΕΣΥ έχει κυριολεκτικά “γονατίσει”.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ., Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων «Α. Συγγρός», υπεύθυνος Μονάδας AIDS, Βασίλης Παπαρίζος: “Η κρίση είναι το σαθρό, κινούμενο έδαφος, πάνω στο οποίο κινούμαμαστε. Τα προβλήματα είναι σοβαρά. Δεν εκτελούνται οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, όπως, για παράδειγμα, το ιϊκό φορτίο, τα επίπεδα της ανοσολογικής ικανότητας, δεν μπορούμε να δούμε αν τα φάρμακα εξακολουθούν να δουλεύουν ή αν έχουν αναπτυχθεί ανθεκτικά στελέχη. Επιπλέον, λόγω έλλειψης επάρκειας πόρων, μένουν οι Μονάδες χωρίς φάρμακα”.
Πριν από λίγες μέρες ανάλογο πρόβλημα αντιμετώπισε το “Ανδρέας Συγγρός”, αλλά λύθηκε. Τώρα δοκιμάζεται το Λαϊκό, ενώ στο ΑΧΕΠΑ το πρόβλημα ανακύπτει κάθε τρεις και λίγο. “Δεν είναι περίθαλψη αυτή! Να μοιράζεις χαπάκια 2-2 στον ασθενή” ξέσπασε ο κ. Παπαρίζος. Ιδιαίτερα για την εξέταση του ιϊκού φορτίου, που κανονικά την πληρώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, όταν δεν γίνεται εγκαίρως, δεν παρακολουθούνται σωστά οι ασθενείς.
Η Δήμητρα Παρασκευά, Παθολόγος, Μονάδα Λοιμώξεων Γ.Ν. Πειραιά «Τζάνειο», Υπεύθυνη Γραφείου HIV και Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων ΚΕΕΛΠΝΟ, είπε ότι τα δηλωθέντα περιστατικά με HIV λοίμωξη είναι 15.500. Από αυτούς έχουν καταλήξει οι 2.500 και σε θεραπεία βρίσκονται οι 7.500. Αυτό σημαίνει ότι 4.000 οροθετικοί δεν παίρνουν θεραπεία. Σύμφωνα με τον Μάριο Λαζανά, Πρόεδρο της Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (E.E.M.A.A), Παθολόγο – Λοιμωξιολόγο, Συντονιστή Διευθυντή Γ’ Παθολογικό Τμήμα & Μονάδα Λοιμώξεων, Γ.Ν.Α.«Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.» οι συγκεκριμένοι ασθενείς δεν έπαιρναν θεραπεία γιατί δε χρειαζόταν. Επειδή, όμως, έχουν, πλέον, αλλάξει οι ενδείξεις, πρόκειται να ξεκινήσουν θεραπεία.
Σε μείζον ζήτημα αναδεικνύεται η θεραπεία των τοξικομανών. Πολλοί εξ’ αυτών δεν προσέρχονται για θεραπεία ενώ η αντιμετώπισή τους απαιτεί έμπειρο προσωπικό, δεδομένων των προβλημάτων και των εξαρτήσεών τους. “Οι χρήστες με HIV λοίμωξη προσέρχονται στα νοσοκομεία με βαριές λοιμώξεις. Ουσιαστικά, στην πράξη, για τους οροθετικούς χρήστες χρειάζεται χωριστή δομή” είπε ο Πρόεδρος Ο.Ε. 27ου Πανελληνίου Συνεδρίου AIDS Θεόδωρος Πέππας, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ., Γ’ Παθολογικό Τμήμα, Γ.Ν. Νίκαιας.
Τέλος οι ειδικοί αναφέρθηκαν εκτενώς και στην “Προφύλαξη πριν από την Έκθεση”, τονίζοντας πόσο σημαντικό, αλλά και πόσο κοστοβόρο είναι να δίνεται η αντιρετροϊκή θεραπεία προληπτικά.