12.7 C
Athens
28 November - 2024

Στήριξη της δημόσιας υγείας και των νοσηλευτικών μονάδων από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Must read

Διασφάλιση της δημόσιας υγείας με εντατικούς ελέγχους, καταγραφή και παρεμβάσεις, αλλά και παράλληλη υποστήριξη των νοσηλευτικών μονάδων με προσωπικό και άλλα μέσα (κινητές μονάδες και φάρμακα σε δύσκολες καταστάσεις όπως πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ, περιελάμβαναν οι δράσεις του νέου Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ υπό την προεδρία του Καθηγητή Χειρουργικής κ. Αθανάσιου Γιαννόπουλου, τη χρονιά που πέρασε.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ήδη σχεδιάσει και δρομολογήσει για το 2016, την εφαρμογή ενός σύγχρονου στρατηγικού σχεδίου δράσεων για την προστασία της ατομικής και Δημόσιας Υγείας.

Αναφερόμενη στο σχέδιο δράσης που ακολούθησε το 2015, η διοίκηση του Κέντρου σημείωσε ότι βασίζεται σε τρεις κεντρικούς στρατηγικούς άξονες ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες ανάγκες και τις πραγματικές συνθήκες της εποχής:

Α) Εφαρμογή σύγχρονου- εναρμονισμένου στρατηγικού σχεδίου δράσεων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας βάση των αρμοδιοτήτων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (πρόληψη, επιτήρηση- καταγραφή και παρέμβαση για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση των λοιμωδών και μη λοιμωδών νοσημάτων), αλλά και υλοποίηση νέων στοχευμένων δράσεων για την υποβοήθηση αντιμετώπισης του αυξημένου προσφυγικού κύματος και της προκαλούμενης ανθρωπιστικής κρίσης. Η μέτρηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των δράσεων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., ήδη λαμβάνει τόπο συστηματικά και οριζόντια, με την εφαρμογή μοντέλων αξιολόγησης (δεικτών), ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής και σε πραγματικό χρόνο βελτίωσή τους.
Β) Εφαρμογή σύγχρονου οικονομετρικού μοντέλου. Εξορθολογισμός των οικονομικών του Οργανισμού με σταθερή βελτίωση των δεικτών και με οικονομίες κλίμακας σε επίπεδο οργανογράμματος (έμψυχο δυναμικό που αξιοποιείται και βρίσκεται σε εσωτερική κινητικότητα) και δαπανών.
Γ) Εφαρμογή νέου μοντέλου δραστηριοτήτων του Οργανισμού με δράσεις και πρωτοβουλίες πέραν της πρόληψης, του ελέγχου και της προστασίας της Δημόσιας Υγείας, που μέχρι τώρα δεν είχαν αναληφθεί, όπως στο χώρο της πρόνοιας και της περίθαλψης αδύναμων κοινωνικά ομάδων. (ορφανά παιδιά προσφύγων-μεταναστών, συγκεκριμένες κατηγορίες ατόμων σε κοινωνικοοικονομική αδυναμία κλπ) .

Κατά το 2015, ιδιαίτερη προτεραιότητα δόθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ -σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας- στην υλοποίηση πολυάριθμων υγειονομικών και ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων για την υποβοήθηση αντιμετώπισης του αυξημένου προσφυγικού κύματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, εφάρμοσε κεντρικό σχέδιο δράσης με τίτλο «Υλοποίηση δράσεων ιατρικής και ψυχοκοινωνικής παρέμβασης σε υπηκόους τρίτων χωρών στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης και στην Περιφέρεια Αττικής», το οποίο κατατέθηκε αρμοδίως στο Υπουργείο Υγείας, σε συνέχεια του οποίου ήδη συστάθηκε ομάδα συντονισμού και εποπτείας των δράσεων που αφορούν την υγειονομική κάλυψη μεταναστών και προσφύγων.

Ενδεικτικά, το τελευταίο εξάμηνο έχουν αναληφθεί οι ακόλουθες πρωτοβουλίες:

• Αποστολή κλιμακίου αποτελούμενο από ιατρούς, νοσηλευτές και ειδική υγειονομική κινητή μονάδα στο κλειστό γυμναστήριο Πικερμίου-Ραφήνας, προκειμένου να παράσχει τις πρώτες βοήθειες σε μετανάστες Ιρακινής, Συριακής, Ιρανικής και Αφγανικής καταγωγής, οι οποίοι επέβαιναν σε σκάφος με προορισμό την Ιταλία και βρέθηκαν σε δυσχερή θέση στο Στενό του Καφηρέα.
• Συνεχείς παρεμβάσεις υγειονομικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης προσφυγικού πληθυσμού από τον Πρόεδρο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και κλιμάκια της Υπηρεσίας σε Ρόδο, Κω και Τήλο (20-21/4), Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Σαμοθράκη και Ξάνθη (28-29/4), Σάμο (13/5) και Λέσβο (21/5).
• Επίσκεψη ειδικού χαρακτήρα του Προέδρου του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. στην Ειδομένη για την εκτίμηση των υγειονομικών συνθηκών.
• Αποστολή δύο υγειονομικών κινητών μονάδων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. στο Πεδίον του Άρεως. Με την πρώτη, η οποία ήταν στελεχωμένη, μεταξύ και άλλου εξειδικευμένου προσωπικού, από πνευμονολόγους και παιδιάτρους καθώς και πλήρως εξοπλισμένη (ακτινοδιαγνωστικό μηχάνημα) εξετάστηκε το σύνολο των παιδιών των προσφύγων, που βρίσκονταν στη περιοχή. Με την δεύτερη, η οποία ήταν στελεχωμένη από ψυχολόγους και νοσηλευτικό προσωπικό υποβοηθήθηκε η παράλληλη αντιμετώπιση πληθυσμού χρηστών που είχαν βρει “καταφύγιο” στο ίδιο χώρο του πάρκου.
• Αποστολή κινητών μονάδων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. σε Μυτιλήνη και Κω, οι οποίες έχουν επανδρωθεί από Στρατιωτικούς ιατρούς, από εθελοντές ιατρούς και από ιατρούς του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
• Διάθεση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του ΚΕ.ΕΛ.ΠΝ.Ο σε καθημερινή βάση στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών στην Π. Ράλλη και στην Αμυγδαλέζα.
• Διάθεση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε δύο βάρδιες (πρωινή – νυχτερινή) στο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα.
• Διάθεση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε πρωινή βάρδια στις προσωρινές δομές φιλοξενίας προσφύγων στο Γαλάτσι και στο Ελληνικό.
• Διάθεση ιατρού του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. σε κινητή μονάδα στη Σάμο για τη κάλυψη της πρωτοβάθμιας φροντίδας των προσφύγων.
• Διάθεση ιατρών όποτε κριθεί αναγκαίο στη Δ/νση Αλλοδαπών για την υποβοήθηση των διαδικασιών επαναπατρισμού μεταναστών βάσει της Κοινής Ευρωπαϊκής Επιχείρησης Επιστροφής.
• Λειτουργία οδοντιατρικής μονάδας στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα και άμεση έναρξη οδοντιατρικής μονάδας στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα.
• Προληπτικός εμβολιασμός παιδιών με στόχο την άμεση προφύλαξή τους.
• Διάθεση φαρμάκων και ιατρικών αναλωσίμων στις κινητές μονάδες και στα ανωτέρω κέντρα φιλοξενίας. Με πρωτοβουλία του Προέδρου του Οργανισμού και μετά από επικοινωνία με ΣΦΕΕ συγκεντρώθηκαν φάρμακα, αναλώσιμα, βρεφικά γάλατα και είδη.
• Δρομολόγηση παραλαβής δωρεάς υγειονομικού υλικού πρώτης ανάγκης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), με την οποία θα καλυφτούν βασικές ανάγκες 10.000 ατόμων για 6 μήνες.
• Συμμετοχή σε σύσκεψη στο Δημαρχείο της Κω με την συμμετοχή του Αντιπρόεδρου της Κομισιόν Frans Timmermans, του Επιτρόπου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημητρίου Αβραμόπουλου και των Υπουργών Υγείας, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ναυτιλίας της Ελλάδος, όπου και αποφασίστηκε η άμεση ανάληψη δράσεων για την αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου από τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που φθάνουν καθημερινά.
• Προσφορά εξοπλισμού του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. για τις δράσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμενικού Σώματος, με σκοπό την υγειονομική θωράκιση των στελεχών του Λιμενικού, αλλά και την εξυπηρέτηση μεταναστών που διαβιούν υπό αντίξοες συνθήκες (2.500 φόρμες, 1.500 υπνόσακους, 2.500 μάσκες, καθώς και 1.500 κιτ υγιεινής).
• Καθημερινή υποστήριξη στη λειτουργία όλων των δομών που καλύπτει το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. σε όλη την Επικράτεια με επιστημονικό προσωπικό.

Στελέχωση της συνοριακής ακτογραμμής για το προσφυγικό

Τέλος το ΚΕΕΛΠΝΟ εκπόνησε και υπέβαλε επιχειρησιακό σχέδιο με τίτλο «Άμεση ενίσχυση της ανταπόκρισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας εξαιτίας της προσφυγικής/ μεταναστευτικής κρίσης που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου», στο πλαίσιο της Έκτακτης Βοήθειας του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF) της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης & Εσωτερικών Υποθέσεων (74DG HOME) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το σχέδιο εγκρίθηκε στις 22/12/2015 και η υλοποίηση του θα ξεκινήσει από τις 20/01/2016. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φθάνει στα 3.270.529,90€ και η διάρκεια του είναι οκτώ μήνες. Η υλοποίηση του σχεδίου θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, καθώς θα προσληφθούν συνολικά 141 άτομα (ιατροί, νοσηλευτές, τεχνολόγοι ακτινολόγοι, προσωπικό ιατρικών εργαστηρίων, διασώστες και διαπολιτισμικοί μεσολαβητές), θα καλυφθούν τα έξοδα νοσηλείας και φαρμάκων των προσφύγων/μεταναστών στις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και το κόστος εξοπλισμού και αναλωσίμων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας.

Όλες οι ανωτέρω δράσεις υλοποιήθηκαν, ενώ παράλληλα το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. εξυπηρέτησε πλήρως τους σκοπούς του για την πρόληψη, επιδημιολογική επιτήρηση- καταγραφή και αντιμετώπιση των λοιμωδών και μη λοιμωδών νοσημάτων, για την διαχείριση κρίσεων και αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων (λ.χ. υποστήριξη πυρόπληκτων -Νεάπολη Λακωνίας), αλλά και για την υποβοήθηση αντιμετώπισης μειζόνων προβλημάτων δημόσιας υγείας (λ.χ. νοσοκομειακές λοιμώξεις- μικροβιακή αντοχή κτλ).

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article