Τα τέσσερα μέτρα κατά της ακρίβειας που ανακοίνωσε ο Σκρέκας
- Πρώτο μέτρο
Μειώνουμε παροχές προς τα σουπερμάρκετ και εξασφαλίζουμε χαμηλότερες τιμές για τον καταναλωτή.
Συγκεκριμένα, περιορίζουμε τις συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών στα σούπερ μάρκετ κατά 30% και μεταφέρουμε το όφελος στον καταναλωτή με αντίστοιχη μείωση της τιμής στο ράφι. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί στις κατηγορίες που σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού παρατηρήθηκαν αποκλίσεις. Τα προϊόντα αυτά είναι απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν και βρεφικές πάνες.
- Δεύτερο μέτρο
Αποτρέπουμε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις για να αποτρέψουμε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις.
Δεν επιτρέπουμε στους προμηθευτές που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες για τα προϊόντα που έχουν ανατίμηση για τρεις μήνες. Αυτό το μέτρο αφορά όλα τα προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Προφανώς, για τους προμηθευτές που διατηρούν σταθερές ή μειώνουν τις τιμές των προϊόντων τους, επιτρέπονται κανονικά οι προωθητικές ενέργειες προς όφελος των καταναλωτών.
- Τρίτο μέτρο
Καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι.
Για να διασφαλίσουμε την απόλυτη διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα από το χωράφι στο ράφι, υποχρεώνουμε τους προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε καθαρές τιμές. Επιτρέπεται μόνο πιστωτικό τιμολόγιο ύψους έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή μπύρας. Το μέτρο αφορά νωπά φρούτα, λαχανικά και κρέατα.
- Τέταρτο μέτρων
Πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα.
Για τις τιμές πώλησης του βρεφικού γάλακτος ορίζεται πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους των εταιρειών που εισάγουν, παράγουν και διακινούν το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα. Το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και εμπορικού κέρδους 7%.
«Δεν θα σταματήσουμε να λαμβάνουμε μέτρα»
«Δεν θα σταματήσουμε να λαμβάνουμε μέτρα όσοι κάποιοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να κερδοσκοπούν», υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας».
«Οι έλεγχοι συνεχίζονται», υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης, παραθέτοντας τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία σε όλη τη διάρκεια του 2023 διενεργήθηκαν από τη ΔΙΜΕΑ συνολικά 25.267 έλεγχοι, επιβλήθηκαν 1.865 πρόστιμα. ύψους 13,416 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, όπως είπε κ. Σκρέκας, διαπιστώνεται ότι σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις σε σχέση με υπόλοιπη Ευρώπη. «Καταδικάζουμε αυτές τις πρακτικές και δεν πρόκειται να τις ανεχτούμε», τόνισε ο ίδιος.