20 C
Athens
23 November - 2024

Ακρίβεια: Καλπάζει ο πληθωρισμός στα τρόφιμα – Ο δεύτερος μεγαλύτερος στην Ευρώπη

Must read

Η ακρίβεια παραμένει εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελληνικών νοικοκυριών. Οι τιμές μεταβάλλονται καθημερινά και να παίρνουν συνήθως την ανηφόρα.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν συνολικά με ετήσιο ρυθμό 8,9% τον Δεκέμβριο, ελαφρά περισσότερο από τον Νοέμβριο, όταν είχαν αυξηθεί με ρυθμό 8,8%.

Ο ρυθμός αυτός ήταν ο δεύτερος υψηλότερος μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ μετά από αυτόν της Μάλτας (10,2%) και πολύ υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (5,7%) ή της Ευρωζώνης (6%), όπου υπάρχει σαφής και σταθερή αποκλιμάκωση των αυξήσεων από τον Μάρτιο του 2023.

Στην ΕΕ ο πληθωρισμός των τροφίμων τον Μάρτιο του 2013 έτρεχε με 19,6% και στην Ευρωζώνη με 17,9%, πολύ περισσότερο από ό,τι στην Ελλάδα, όπου ο ρυθμός ανόδου ήταν τον ίδιο μήνα 14,1%. Ωστόσο, ο αποπληθωρισμός στην ΕΕ και την Ευρωζώνη ήταν σταθερός, με τις τιμές να αποκλιμακώνονται κάθε μήνα.

Τροχοπέδη οι τιμές των νωπών τροφίμων

Από την ανάλυση των στοιχείων της Eurostat προκύπτει ότι τροχοπέδη για τη μείωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα αποτελούν τα μη επεξεργασμένα (νωπά) τρόφιμα, οι τιμές των οποίων αυξήθηκαν 12,3% τον Δεκέμβριο έναντι 10,1% τον Μάρτιο. Αντίθετα, οι τιμές των προϊόντων αυτών στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν πολύ λιγότερο (6,5%.και 6,8%, αντίστοιχα).

Η επιτάχυνση αυτή οφείλεται σε βασικά προϊόντα για τους Ελληνες καταναλωτές, όπως στο ελαιόλαδο που αυξήθηκε 58,5% τον Δεκέμβριο, τα φρούτα και τα λαχανικά που ανατιμήθηκαν 15% και 14%, αντίστοιχα.

Οι αυξήσεις αυτές αντανακλούν τις υψηλότερες τιμές που πωλούνται τα προϊόντα αυτά στο χωράφι. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η τιμή παραγωγού για το ελαιόλαδο αυξήθηκε τον Νοέμβριο 72,4%, για τα λαχανικά 14,8% και για τα φρούτα 12,3%.

Από την άλλη πλευρά, στα επεξεργασμένα τρόφιμα ο πληθωρισμός μειώθηκε τον Δεκέμβριο στο 7% από 7,6% τον Νοέμβριο και 16,1% τον Μάρτιο του 2023, αλλά ήταν και αυτός υψηλότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο πληθωρισμό στην ΕΕ και την Ευρωζώνη (5,6% και 5,8%, αντίστοιχα, τον Δεκέμβριο.

Υψηλότερος ο συνολικός πληθωρισμός

Οι υψηλές πτήσεις στις τιμές των τροφίμων κρατούν υψηλότερα τον συνολικό πληθωρισμό στην Ελλάδα σε σχέση με την ΕΕ και την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat για τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στην Ελλάδα στο 3,7% από 2,9% τον Νοέμβριο, ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 2,9% από 2,4%.

 

Τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ είχαν η Δανία (0,4%), η Ιταλία και το Βέλγιο (0,5% και οι δύο), ενώ τον υψηλότερο είχαν η Τσεχία (7,6%), η Ρουμανία (7%) και η Σλοβακία (6,6%).

Τη μεγαλύτερη συμβολή στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης είχαν οι τιμές των υπηρεσιών (1,74 ποσοστιαίες μονάδες), στα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό (1,21 π.μ.) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα (0,66 π.μ.) ενώ οι τιμές της ενέργειας άσκησαν πτωτική πίεση στον πληθωρισμό (-0,68 π.μ.).

 

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article