12.7 C
Athens
28 November - 2024

Mωρό 9 μηνών στη ΜΕΘ – Γιατί υστερεί η διάγνωση της γρίπης στην Ελλάδα

Must read

“Καλπάζει” η γρίπη τα τελευταία 24ωρα. Αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και, δυστυχώς, οι θάνατοι
Μία νέα διάσταση στο θέμα της γρίπης δίνουν τα στοιχεία που αποκάλυψε στο healthmag ο διαπρεπής καθηγητής μικροβιολογίας ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής. Η επιδημιολογική επιτήρηση και η έγκαιρη διάγνωση υστερούν στη χώρα μας, λόγω οικονομικής κρίσης.

“Οι οικονομικοί πόροι είναι πολύ περιορισμένοι και φέτος για τη χρηματοδότηση των Κέντρων Αναφοράς για την επιδημιολογική επιτήρηση και διάγνωση της γρίπης. Είναι, πραγματικά, κρίμα, να χάνουμε νέους ανθρώπους από τη γρίπη, όταν, με τη σωστή πρόληψη, οι απώλειες απο τη γρίπη μπορεί να είναι λιγότερες” είπε ο ο κ.Τσακρής.

Οι αρμόδιοι από το ΚΕΕΛΠΝΟ και από το Υπουργείο Υγείας προσπαθούν να βρουν τρόπο να λύσουν το σοβαρό αυτό πρόβλημα, που “δένει” τα χέρια ερευνητών και λοιμωξιολόγων. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τις ΜΕΘ των νοσοκομείων έχουν περάσει πάνω από 70 άτομα, ενώ από τη “μέγγενη” της γρίπης δεν ξέφυγαν ούτε τα μικρά παιδιά. Τρία παιδιά νοσηλεύονται στην εντατική – χθες, μάλιστα, εισήχθη ένα μωρό 9 μηνών.

Ο καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής θίγει και μια άλλη, διόλου αμελητέα, διάσταση της επίπτωσης της γρίπης φέτος. Τα λιγοστά κρεβάτια στις εντατικές γεμίζουν από βαριά περιστατικά ασθενών με γρίπη. “Πολλές φορές χάνονται άνθρωποι γιατί καθυστερούν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια, αλλά και γιατί δεν υπάρχουν κρεβάτια στις ΜΕΘ. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και τα άλλα βαριά περιστατικά που χρήζουν εντατικής νοσηλείας, και ότι θα πρέπει να τηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες νοσηλείας και απομόνωσης”.
Τουλάχιστον 200 κρεβάτια είναι ανενεργά, καθώς δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό για τη λειτουργία τους. Σύμφωνα με πληροφορίες στο ΚΕΕΛΠΝΟ επικρατεί αναβρασμός τις τελευταίες μέρες. Οι αρμόδιοι διατηρούν την ψυχραιμία τους, αλλά δεν κρύβουν και την έντονη ανησυχία τους για τα φετινά κρούσματα, που, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι περισσότερα από άλλες χρονιές, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις αφορούν σε νέους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή, ο εμβολιασμός στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλότερα από άλλες Ευρωπαϊκες χώρες. “Τα περιστατικά μέχρι τώρα είναι πολλά κι έχουμε δρόμο ακόμη… Σε άλλες χώρες η πρόληψη δουλεύει καλύτερα. Για παράδειγμα, στη Σουηδία τα προληπτικά προγράμματα επιτήρησης δουλεύουν πολύ καλά, με αποτέλεσμα να είναι πολύ λιγότερα τα κρούσματα που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ή οι ασθενείς που καταλήγουν από τη γρίπη”.
Η ανάγκη εξεύρεσης πόρων καθίσταται επιτακτική, καθώς δεν αποκλείεται να μην μπορούν τα νοσοκομεία να κάνουν τις εργαστηριακές εξετάσεις που απαιτούνται για την ταυτοποίηση του ιού της γρίπης και να πρέπει οι ασθενείς να τις πληρώνουν με δικά τους χρήματα.

Αναφορικά με κάποιες γενικές συμβουλές για την μη εξάπλωση του ιού, ο κ. Τσακρής λέει: “Όχι στρες, καλή διατροφή, και επαρκής ύπνος βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι της γρίπης, αλλά και για την καλύτερη αντιμετώπισή της. Είναι, πάντως, και θέμα κοινωνικής ευθύνης η διάδοση του ιού. Όποιος αρρωσταίνει θα πρέπει να παραμένει στο σπίτι για να περιορίζεται η εξάπλωση του ιού και της νόσου στην κοινότητα”.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα σοβαρά περιστατικά γρίπης εμφανίστηκαν στους Δήμους Αθηναίων, Κερατσινίου και Πειραιά, καθώς και τις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων, Αχαΐας, Καβάλας και Κέρκυρας.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article