19.9 C
Athens
22 November - 2024

Eurostat: Καλπάζει η ακρίβεια στα τρόφιμα στην Ελλάδα παρά την μικρή αποκλιμάκωση – Στο 3,2% ο πληθωρισμός στο 2,8% στην Ευρωζώνη

Must read

Η ακρίβεια στα τρόφιμα, ταλαιπωρεί τους Έλληνες καταναλωτές. Η Ελλάδα είχε τον  δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων Ιανουάριο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση τ, σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat .

Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης για τις τιμές τροφίμων αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 8,3% έναντι αύξησης 8,9% τον Δεκέμβριο, δηλαδή επιβραδύνθηκε.

Η αύξηση αυτή ήταν σημαντικά υψηλότερη τόσο από τον μέσο όρο της ΕΕ (4,8%) όσο και της Ευρωζώνης (5,7%), όπου επίσης σημειώθηκε επιβράδυνση σε σχέση με τον Δεκέμβριο (5,3% και 6%, αντίστοιχα). Με άλλα λόγια, το χάσμα μεταξύ των αυξήσεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη παρέμεινε μεγάλο.

Στα νωπά προϊόντα οφείλεται η διαφορά

Όπως και τον Δεκέμβριο, ο υψηλότερος πληθωρισμός οφείλεται στα μη επεξεργασμένα (νωπά) τρόφιμα, οι τιμές των οποίων αυξήθηκαν 11,5% έναντι αύξησης 12,3% τον Δεκέμβριο. Στην ΕΕ οι τιμές των προϊόντων αυτών αυξήθηκαν κατά 6,3% και στην Ευρωζώνη κατά 7%, δηλαδή πολύ λιγότερο απ΄ ό,τι στην Ελλάδα.

Αντίθετα, στα επεξεργασμένα τρόφιμα, οι τιμές αυξήθηκαν στην Ελλάδα 5,3%, όσο περίπου και στην ΕΕ (5,2%) και ελαφρά λιγότερο απ΄ ό,τι στην Ευρωζώνη (5,9%).

Ειδικότερα, οι συνεχιζόμενες μεγάλες αυξήσεις των νωπών φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα κάνουν τη διαφορά, καθώς και στις δύο αυτές βασικές κατηγορίες τροφίμων σημειώθηκε αύξηση 14% έναντι αύξησης 11,8% στην ΕΕ και 10,5% στην Ευρωζώνη. Οι υψηλές αυξήσεις στα προϊόντα αυτά αντανακλούν αντίστοιχα υψηλές τιμές στο χωράφι, σύμφωνα με τα στοιχεία εισροών -εκροών στη γεωργία και την κτηνοτροφία της ΕΛΣΤΑΤ.

Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώνεται, πάντως, στην τιμή του ελαιόλαδου, η οποία ανήλθε στο 67,4% στην Ελλάδα έναντι 49,6% στην ΕΕ και 50,7% στην Ευρωζώνη.

Υψηλότερες ήταν και οι αυξήσεις στις τιμές για το κρέας (6% στην Ελλάδα έναντι 3,9% στην ΕΕ και 4,4% στην Ευρωζώνη).

Στις πατάτες, η αύξηση των τιμών στην Ελλάδα ήταν μεγάλη και τον Ιανουάριο, αλλά χαμηλότερη από ότι στην ΕΕ και την Ευρωζώνη (8,3% έναντι 11,8% και 10,5%, αντίστοιχα).

Στην κατηγορία γάλα-τυριά-αυγά, οι τιμές άρχισαν να σταθεροποιούνται, με μία μέση αύξηση 0,8% στην Ελλάδα, περίπου όση και στην Ευρωζώνη (0,5%), ενώ στην ΕΕ καταγράφηκε μείωση 0,8%.

Μεγάλες αυξήσεις τιμών στο χωράφι

Οι αυξήσεις αυτές αντανακλούν αντίστοιχα μεγάλες αυξήσεις των τιμών στο χωράφι, όπως προκύπτει από στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις τιμές εισροών-εκροών στη γεωργία και την κτηνοτροφία τον Δεκέμβριο, από τα οποία προκύπτει ότι η τιμή του ελαιόλαδου αυξήθηκε 83,8%, των φρούτων 11%, των λαχανικών και κηπευτικών 18,7% και των κρεάτων 7,9%.

Στο 3,2% ο συνολικός πληθωρισμός

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat επιβεβαίωσαν την πρώτη εκτίμηση που έκανε στις αρχές Φεβρουαρίου ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη, υποχώρησε στο 3,2% από 3,7% τον Δεκέμβριο και στην Ευρωζώνη στο 2,8% από 2,9%.

Με άλλα λόγια ο συνολικός πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι λίγο υψηλότερος από τον μέσο όρο. Τον χαμηλότερο ετήσιο πληθωρισμό στην ΕΕ είχαν η Δανία και η Ιταλία (0,9% και οι δύο), ακολουθούμενες από τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Φινλανδία (όλες 1,1%). Τους υψηλότερους ρυθμούς είχαν η Ρουμανία (7,3%), η Εσθονία (5%) και η Κροατία (4,8%).

 

Οι κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, ήταν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν καταγράψει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιανουάριο (5,7%, έναντι 6,1% τον Δεκέμβριο). Ακολουθούν οι υπηρεσίες (4,0%, σταθερό σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,0%, έναντι 2,5% τον Δεκέμβριο) και η ενέργεια (-6,3%, έναντι -6,7% τον Δεκέμβριο).

 

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία σημείωσε μεγαλύτερη υποχώρηση από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές το 2024. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 3,1% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας της Γερμανίας. Τον Δεκέμβριο είχε καταγράψει άνοδο 3,8%. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα βουτήξει στο 3,2%.

Τέλος περισσότερο από το αναμενόμενο υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Ιανουάριο, φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article