Η διάδοση του ιού Ζίκα γίνεται με εκρηκτικό τρόπο και, όπως φαίνεται, δεν θα γλιτώσουν ούτε οι χώρες της Ευρώπης – μη εξαιρουμένης της Ελλάδας.
Η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να προστατευθεί η Ευρώπη από την επέλαση της νέας απειλής. Σε δήλωσή της η Δρ Σουζάνα Γιάκαμπ προειδοποίησε ότι σε κάθε Ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία ενδημούν κουνούπια του γένους αηδής (Aedes) – γνωστά και ως κουνούπια τίγρεις – ενδέχεται να υπάρξει επιδημία του ιού, επομένως έχει ζωτική σημασία να γίνουν εγκαίρως οι απαιτούμενοι ψεκασμοί και οι ενημερωτικές εκστρατείες των πολιτών.
Στη χώρα μας το ξέρουμε καλά το κουνούπι τίγρη. Εδώ και δέκα χρόνια, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα – καταγράφηκε, μάλιστα, για πρώτη φορά στην Κέρκυρα και στη Θεσπρωτία τη διετία 2003-2004. Συνολικά το κουνούπι τίγρης ενδημεί σε 17 Ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Τουρκίας, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC). Όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες μέρες,έχουν, ήδη, φθάσει στην Ευρώπη κάποιοι ταξιδιώτες μολυσμένοι με τον ιό Ζίκα, αλλά η νόσος δεν έχει εξαπλωθεί περαιτέρω, επειδή «τον χειμώνα τα κουνούπια είναι αδρανή». Βέβαια το ερώτημα είναι τι γίνεται όταν στη διάρκεια των χειμερινών μηνών οι θερμοκρασίες θυμίζουν πρώιμο καλοκαίρι, όπως αυτό που βιώνουμε φέτος στη χώρα μας. Και η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές το τελευταίο διάστημα “συλλαμβάνουμε” κουνούπια, κάτι που μας εκπλήσσει οπωσδήποτε.
Το σίγουρο είναι ότι ο ιός Ζίκα δεν είναι εύκολο να αναχαιτιστεί και τους προσεχείς μήνες ο κίνδυνος εξάπλωσής του ιού θα αυξηθεί κατακόρυφα, εάν δεν ληφθούν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα, ειδικά οι ψεκασμοί. Αναλυτικές συμβουλές είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα τουΚΕΕΛΠΝΟ.
Οι ειδικοί ανησυχούν για τον ιό Ζίκα, γιατί τελευταία σχετίζεται με επιδημία σοβαρών νευρολογικών ασθενειών, ενώ ανησυχία προκαλεί και η μετάδοσή του με τη σεξουαλική επαφή (διαβάστε ΕΔΩσχετικά).