Η κυκλική οικονομία βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών με εκπροσώπους επιχειρήσεων να εστιάζουν στις δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο αυτό.
Εκπροσωπώντας το ΥΠΕΝ, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, σημείωσε ότι η χώρα αναφορικά με το ζήτημα της κυκλικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια κινήθηκε πολύ γρήγορα. «Δημιουργήσαμε το θεσμικό πλαίσιο, ενσωματώσαμε τις κοινοτικές οδηγίες, έχουμε ένα νέο νόμο για την ανακύκλωση και ένα σύγχρονο εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων». Αναφορικά με την ανακύκλωση, ο ίδιος τόνισε ότι το θεσμικό πλαίσιο θα ολοκληρωθεί με ένα νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το αργότερο μέχρι τον Μάιο στη Βουλή.
Όσον αφορά τις υποδομές, σύμφωνα με τον κ. Γραφάκο σε κατασκευή βρίσκονται 18 Μονάδες Διαχείρισης Αποβλήτων σε όλη τη χώρα, ενώ σε λειτουργία βρίσκονται ήδη 12 νέες. Αύριο υπογράφεται η Μονάδα στον Βόλο ενώ έρχονται Μονάδες για τη Λάρισα, τη Λέρο, την Τήνο, την ‘Ανδρο, καθώς επίσης και τα ΣΔΙΤ σε Ρόδο, Σαντορίνη, τα δύο της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
Επίσης, η κυβέρνηση προχωράει σε δημοπράτηση στο Β. Αιγαίο και απομένει η Στερεά Ελλάδα. Στο τέλος του 2024 θα έχει δρομολογηθεί το σύνολο των Μονάδων Αξιοποίησης Αποβλήτων έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για την κυκλική οικονομία μέχρι το 2030.
Εστιάζοντας στην κυκλική οικονομία και βιώσιμη ανάπτυξη, ο Μιχάλης Οικονομάκης, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ανέφερε ότι αρχίζει να γίνεται συνείδηση στους εμπλεκόμενους φορείς ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κινηθούμε από το γραμμικό μοντέλο παραγωγής – παράγω, καταναλώνω, απορρίπτω – στο κυκλικό μοντέλο – παράγω, καταναλώνω, επαναχρησιμοποιώ- και αυτό να γίνει με βιώσιμο τρόπο.
Ο Αθανάσιος Σαββάκης διευθύνων σύμβουλος, Biosolids περιέγραψε με ποιο τρόπο η εταιρεία έχει ενσωματώσει στην πράξει την φιλοσοφία ότι το απόβλητο είναι ένας θησαυρός για την παραγωγή του προϊόντος.
Ο ‘Ανθιμος Αμανατίδης, διευθύνων σύμβουλος ΕΥΑΘ στην παρέμβασή του ανέφερε ότι για την ΕΥΑΘ η κυκλική οικονομία συνδέεται άρρηκτα με την κλιματική κρίση καθώς διαχειρίζεται ένα πολύ σημαντικό αγαθό, δηλαδή το νερό. «Το νερό δεν υπάρχει σε αφθονία και πρέπει να ξοδεύεται με σύνεση και με φειδώ. Με την ορθολογική και προνοητική διαχείριση που έχουμε κάνει μπορώ να εγγυηθώ ότι για την επόμενη οκταετία η Θεσσαλονίκη δεν θα έχει πρόβλημα επάρκειας νερού. Για τον σκοπό αυτό έχουν γίνει πολλά και σημαντικά έργα».
Την καινοτόμο εταιρεία Coffeeco που συλλέγει υπολείμματα καφέ για την παραγωγή παράγει πρώτες ύλες για καλλυντικά και βιοπλαστικά παρουσίασε o διευθύνων σύμβουλος, Αλέξης Πάντζιαρος. «Η κυκλική οικονομία είναι το βασικό μοντέλο που δραστηριοποιούμαστε και επιχειρούμε. ‘Αλλωστε είναι μονόδρομος και λύση. Αργά ή γρήγορα η κυκλική οικονομία και η βιώσιμη ανάπτυξη θα είναι η βάση όλων των επιχειρήσεων σε όποιο τομέα και αν δραστηριοποιούνται» τόνισε.