14.1 C
Athens
25 November - 2024

Το ΚΕΕΛΠΝΟ στην Ειδομένη: Δεν έρχεται η συντέλεια του κόσμου

Must read

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θανάσης Γιαννόπουλος έφτασε σήμερα νωρίς το πρωί στην Ειδομένη για να επιβλέψει τον εμβολιασμό τόσο σε παιδιά, όσο και σε ενήλικες που ήρθαν σε επαφή με την μικρή πρόσφυγα από τη Συρία που διαγνώστηκε με ηπατίτιδα και νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

“Ηρθαμε να κάνουμε τον εμβολιασμό στη σκηνή που ζούσε το παιδί και να αποδείξουμε πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την δημόσια υγείας. Καταγράψαμε και εμβολιάσαμε προληπτικά όλους όσους ήρθαν σε επαφή μαζί του. Δεν σκοπεύουμε να προβούμε σε ομαδικό εμβολιασμό ούτε εδώ, ούτε στον Πειραιά όπου καταγράφηκε ένα ακόμη κρούσμα. Είμαστε εδώ για να ενημερώσουμε και να καθησυχάσουμε ότι δεν έχει πέσει ατομική βόμβα”.

Τα εμβόλια έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος το πρωί στην Ειδομένη, σε είκοσι περίπου άτομα, έχοντας στο πλευρό του τους συνεργάτες του, γιατρούς και νοσηλευτές του ΚΕΕΛΠΝΟ.

“Καταγράφουμε προληπτικά τα συμβάντα και προσπαθούμε να ενημερώσουμε. Φυσικά δεν ευνοούν ούτε οι συνθήκες υγιεινής, ούτε οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό. Ευχόμαστε ότι με την ομαλή μεταστέγαση σε καλύτερες υποδομές, θα αποφευχθούν μεταδόσεις ασθενειών”.

“Είναι η τέταρτη φορά που έρχομαι εδώ”, αναφέρει ο κύριος Γιαννόπουλος. Προσπαθούμε με επιστημονικό τρόπο να καταγράψουμε και να γίνει πρόληψη. Τους τελευταίους μήνες έχουν διαγνωστεί εξακόσια άτομα, όλων των ηλικιών με λοιμώξεις του αναπνευστικού, κυρίως λόγω του καιρού. Κάποιοι έχει χρειαστεί και να νοσηλευτούν.

Ο γιατρός Σωτήρης Τσιόδρας, λοιμωξιολόγος και οι συνεργάτες του, ο Βασίλης, η Αναστασία, ο Μιχάλης πηγαινοέρχονται τους τελευταίους μήνες όχι μόνο στην Ειδομένη, αλλά σε κάθε χώρο που υπάρχουν πρόσφυγες ανά την Ελλάδα.

“Κάθε εβδομάδα αλλάζουμε μέρος”, μας λένε. “Εδώ είναι χειρότερα από παντού. Εκτός από σοβαρό πρόβλημα, υπάρχει και μεγάλος φόβος. Έχει τύχει ακόμη και να φωνάξουμε ασθενοφόρο και μετά να μην βρούμε τον ασθενή που έπρεπε να νοσηλευτεί. Γι αυτό και τώρα τους κρατούμε κοντά μας μέχρι να σιγουρευτούμε”.

Σε συνεργασία με τους άλλους φορείς, οι γιατροί του ΚΕΕΛΠΝΟ εξετάζουν καθημερινά εκατοντάδες πρόσφυγες, κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Πολλές οι ελλείψεις και κυρίως σε παιδιάτρους, αφού οι πιο ευπαθείς ευαίσθητες ομάδες είναι πάντα τα παιδιά.

Οι παθολόγοι καλούνται τις περισσότερες φορές να κάνουν τη δουλειά τους.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article