25.3 C
Athens
20 September - 2024

ΤτΕ: Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες – Προβληματισμός για τα τρόφιμα και την κερδοσκοπία

Must read

«Όλες οι συνιστώσες, εκτός από τον πληθωρισμό των επεξεργασμένων τροφίμων, μειώθηκαν σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Ο πληθωρισμός των μη επεξεργασμένων τροφίμων στην Ελλάδα παραμένει σημαντικά υψηλότερος από εκείνον της Ζώνης του Ευρώ», επισημαίνει στο Παρατηρητήριο του Πληθωρισμού η Τράπεζα της Ελλάδας, αναδεικνύοντας εκ νέου το βασικό στοίχημα των επόμενων μηνών:

Την ρύθμιση των τιμών σε βασικά είδη διατροφής και την ισορρόπηση των ανατιμήσεων με άλλοθι τις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών.

«Η βιομηχανία τροφίμων δεν τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, καθώς τον Απρίλιο ο πληθωρισμός των επώνυμων, τυποποιημένων τροφίμων -εξαιρουμένου του ελαιόλαδου- ήταν μόλις 0,6%. Οι βιομηχανίες, όχι μόνο δεν κερδοσκόπησαν, αλλά απορρόφησαν μεγάλο μέρος των αυξήσεων, εκτός ελαιόλαδου, για να προστατεύσουν τον καταναλωτή», υποστήριξε χθες βράδυ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών, Ι. Γιώτης κατά τη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, την ώρα, πάντως, που οι μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν επιτάχυνση των αυξήσεων κατά 5,4% σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι εκτιμήσεις της ΤτΕ

Με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν αυξητική πορεία της τάξεως του 12% στο κόστος των ναύλων για τα κοντέινερς από την Κίνα, το διεθνές περιβάλλον δεν είναι ακριβώς αυτό που περίμεναν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, προβλέποντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς.

Την ίδια ώρα η ΕΚΤ προειδοποιεί φρενάροντας τις προσδοκίες νοικοκυριών, επιχειρήσεων και κυβερνήσεων για αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Όπως σημειώνει η ΤτΕ, οι προσδοκίες της αγοράς για τα επιτόκια της ΕΚΤ έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω σε σύγκριση με τις αρχές του 2024. Οι αγορές αναμένουν τώρα μείωση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. το Ιούνιο, ενώ με πιθανότητα περίπου 90% τιμολογούν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια όχι περισσότερο από 75 μ.β., μέχρι το τέλος του 2024. Όσο για τις προσδοκίες μείωσης των επιτοκίων κατά 1 μονάδα πριν τελειώσει η χρονιά, θεωρούνται τώρα μόλις 27% πιθανές.

Η τελευταία Έρευνα Καταναλωτικών Προσδοκιών της ΕΚΤ δείχνει ότι οι διάμεσες προσδοκίες για τον πληθωρισμό για τα επόμενα τρία χρόνια στην Ελλάδα αυξήθηκαν σε 7% τον Μάρτιο του 2024 από 6,6% τον Φεβρουάριο του 2024, ενώ στη Ζώνη του Ευρώ παρέμειναν σταθερές στο 2,5%. Όπως σημειώνει η ΤτΕ, αυτές οι προσδοκίες είναι σημαντικά υψηλότερες στην Ελλάδα σε σύγκριση με τη Ευρωζώνη και επίσης σημαντικά υψηλότερες από τον τρέχοντα πληθωρισμό.

Η τιμολόγηση των τροφίμων

Ο προβληματισμός και σε κυβερνητικό επίπεδο είναι μεγάλος καθώς δεν φαίνεται άμεσα να επιτυγχάνεται υποχώρηση στις τιμές των τρoφίμων και εδώ υπάρχουν δύο μεγάλες προκλήσεις που καλείται να πάρει η κυβέρνηση: από τη μία να συνεχίσει με παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα την ενίσχυση του εισοδήματος των νοικοκυριών, αφετέρου να αντιμετωπιστούν τα αίτια που συγκρατούν τις τιμές των τροφίμων σε υψηλά επίπεδα.

Και μπορεί ο υπουργός Οικονομικών χθες να αρνήθηκε να δώσει ελπίδες για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα καθώς μία τέτοια κίνηση θα είχε επιπτώσεις στον προϋπολογισμό, ωστόσο ήδη η κυβέρνηση αναζητεί λύση που θα επιφέρει ένα κομμάτι ισορροπίας σε κοινωνικό πλαίσιο και θα βοηθήσει τα νοικοκυριά να αντεπεξέλθουν στην ακρίβεια και παράλληλα να πατάξει την κερδοσκοπία που διαπιστωμένα πλέον επικρατεί στην αγορά.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article