25 C
Athens
8 September - 2024

ΥΠΕΝ: Μέτρα για φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια από το φθινόπωρο

Must read

Νέα δέσμη μέτρων για να μπουν σε εφαρμογή από το Φθινόπωρο στην αγορά μελετά το ΥΠΕΝ, με στόχο να αντιμετωπιστούν οι αναταράξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που προκαλεί η πλεονάζουσα ενέργεια των Ανανεώσιμων Πηγών και η χαμηλή ζήτηση.

Προτεραιότητα στη νέα πολιτική θα δοθεί στην εφαρμογή των πορτοκαλί, ή δυναμικών όπως ονομάζονται, τιμολογίων για τα οποία η πρόθεση του υπουργείου είναι να εφαρμοστούν άμεσα απ’ όλους τους παρόχους ενέργειας.

Τα μέτρα θα συμπληρώσουν η μετακίνηση του νυχτερινού τιμολογίου τις ώρες που παράγουν περισσότερη ενέργεια οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί, και η μηνιαία καταμέτρηση του ρεύματος από το ΔΕΔΔΗΕ, η οποία τέλος Ιουλίου αναμένεται να καλύψει το σύνολο των 7,5 εκατομμυρίων μετρητών.

Η πολιτική του υπουργείου θα ενισχυθεί και με σημαντικές παρεμβάσεις στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, για τα οποία το ΥΠΕΝ προχωρεί σε σημαντικές αλλαγές με στόχο το «ψαλίδισμα» των επιδοτήσεων και τον ανασχεδιασμό των διαγωνισμών  προκειμένου να μετριαστούν οι περικοπές πράσινης ενέργειας.

Πορτοκαλί τιμολόγιο

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη στο περιθώριο του Mediterranean Gas Forum, οι πάροχοι ενέργειας θα πρέπει να διαθέσουν στην αγορά τα νέα προϊόντα τιμολογίων, για τα οποία βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσουν είναι να αυξηθεί η διείσδυση των έξυπνων μετρητών στην αγορά.

Παράλληλα ο ΔΕΔΔΗΕ θα χρειαστεί να διαμορφώσει τις «πιστοποιημένες καμπύλες» φορτίου. Τις ώρες δηλαδή που παρατηρείται υπερπαραγωγή ενέργειας, καθώς και τις ώρες της μεγαλύτερης κατανάλωσης, κάτι που θα επιτρέψει την ευελιξία στην τιμολόγηση και θα προσφέρει ελκυστικότερα τιμολόγια.

Όπως έλεγε πρόσφατα κορυφαίο στέλεχος της αγοράς, φθηνότερα τιμολόγια μπορούν να υπάρξουν τις ώρες που υπάρχει άφθονη ηλεκτρική ενέργεια, τα οποία όμως θα γίνονται  ακριβότερα τις ώρες που η παραγωγή είναι περιορισμένη και μπαίνουν στο σύστημα οι μονάδες των ορυκτών καυσίμων.

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ξεκινήσει ήδη την εγκατάσταση 360.000 μετρητών σε επιχειρήσεις και κτίρια  του δημοσίου, μέσα από ένα ενδιάμεσο διαγωνισμό (ο μεγάλος των 7,5 εκατ. μετρητών είναι σε εξέλιξη και δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος της δεκαετίας) που ολοκλήρωσε πριν από λίγους μήνες.

Οι αναλογικοί μετρητές

Το επόμενο βήμα του ΥΠΕΝ είναι η διαχείριση του 1,5 εκατ. οικιακών μετρητών διπλής εγγραφής, με διακριτή χρέωση της κατανάλωσης σε δύο χρονικές ζώνες: τη ζώνη κανονικής χρέωσης (ημερήσια ζώνη) και τη ζώνη μειωμένης χρέωσης (νυκτερινή ζώνη).

«Στόχος του υπουργείου είναι να  μπουν τα δυναμικά τιμολόγια στην «πραγματική» ζωή που σήμερα αν και υπάρχουν έξυπνοι μετρητές δεν αξιοποιούνται και το δεύτερο είναι ο τρόπος που θα αξιοποιηθούν οι παλαιοί μετρητές του νυχτερινού τιμολογίου», είπε χθες ο κ. Σκυλακάκης.

Με το δυναμικό τιμολόγιο και όσο θα αυξάνεται η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, οι καταναλωτές θα μπορούν να επιλέγουν διάφορα προϊόντα με διαφορετική χρέωση ανά ώρα και ανά μέρα ή ανά ζώνη ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Μηναία καταμέτρηση

Σε άμεση εφαρμογή όπως όλα δείχνουν θα μπει το μέτρο της μηνιαίας καταμέτρησης της ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο σύμφωνα με τη ΔΕΔΔΗΕ θα επεκταθεί στο σύνολο των παροχών έως το τέλος Ιουλίου.

Το μέτρο θα προσφέρει μεγαλύτερη διαφάνεια στα τιμολόγια και αναμένεται να περιορίσει δραστικά τις ρευματοκλοπές.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article