23.9 C
Athens
16 September - 2024

Καύσιμα: Σκωτσέζικο ντουζ για τους καταναλωτές οι αυξομειώσεις στις τιμές – Τι θα γίνει το καλοκαίρι

Must read

Οι τιμές έχουν μετατραπεί σε πραγματικό σκωτσέζικο ντουζ για τους καταναλωτές τα τελευταία δύο χρόνια, με τις πτώσεις να διαρκούν ελάχιστα και τις αυξήσεις να επανέρχονται γρήγορα.

Η διεθνής τιμή του Brent υποχώρησε σημαντικά την περασμένη εβδομάδα, πέφτοντας κάτω από τα 78 δολάρια το βαρέλι, λόγω εκτιμήσεων για μειωμένη ζήτηση πετρελαίου, κυρίως από την Κίνα. Αυτή η πτώση προκάλεσε μείωση των τιμών στην αντλία, με την αμόλυβδη βενζίνη να μειώνεται κατά σχεδόν 11 λεπτά το λίτρο και το diesel κίνησης να ακολουθεί με παρόμοια μείωση.

Νέα άνοδος στις τιμές

Δυστυχώς, η ανακούφιση των καταναλωτών δεν κράτησε πολύ. Η διεθνής τιμή του Brent βρέθηκε ξανά σε ανοδική τροχιά, ξεπερνώντας τα 82 δολάρια το βαρέλι. Σήμερα, η τιμή του πετρελαίου διαμορφώνεται στα 82,44 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 0,62%. Στην αντλία, οι τιμές είναι ακόμα χαμηλότερες από τα υψηλά προηγούμενων μηνών, αλλά οι αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να μην διαρκέσει αν οι διεθνείς τιμές παραμείνουν υψηλές.

Μέση τιμή καυσίμων και διαφορές ανά περιοχή

Η μέση τιμή της βενζίνης έχει μειωθεί κάτω από τα 1,9 ευρώ το λίτρο, φτάνοντας στα 1,873 ευρώ, έναντι 1,986 ευρώ το λίτρο πριν το Πάσχα. Ανάλογη είναι και η πτώση για το diesel κίνησης, που πλέον κοστίζει 1,608 ευρώ το λίτρο από 1,704 ευρώ στις αρχές Μαΐου. Είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα η τιμή της βενζίνης υπερβαίνει τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ κατά την περίοδο των υψηλών τιμών, 21 περιοχές είχαν περάσει το όριο αυτό.

Διεθνείς προβλέψεις και εξέλιξη της αγοράς

Η αισιοδοξία για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου από την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) και τον ΟΠΕΚ, συνέβαλε στην πρόσφατη αύξηση των τιμών. Η EIA αύξησε την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2024 στα 1,10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από 900.000 bpd που ήταν προηγουμένως, ενώ ο ΟΠΕΚ αναμένει ισχυρή αύξηση της ζήτησης λόγω της ανάκαμψης του τουρισμού.

Η επίδραση των αποθεμάτων πετρελαίου

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 2,428 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 7 Ιουνίου, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση των τιμών. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για μικρότερη μείωση, η μεγαλύτερη πτώση αποθεμάτων ενισχύει την ανησυχία για την επάρκεια προσφοράς.

Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι οι καταναλωτές πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για συνεχιζόμενες διακυμάνσεις στις τιμές των καυσίμων, καθώς η παγκόσμια αγορά παραμένει ασταθής και ευαίσθητη σε κάθε είδους μεταβολές στη ζήτηση και την προσφορά.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article