23.9 C
Athens
16 September - 2024

Ηλεκτρικό ρεύμα: «Μέγας νικητής» τα κίτρινα τιμολόγια – Γιατί τα προτιμούν οι καταναλωτές

Must read

Οι καταναλωτές που αποφασίζουν να αλλάξουν πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας προτιμούν κατά κύριο λόγο τα πιο οικονομικά «κίτρινα» κυμαινόμενα τιμολόγια, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό επιλέγει τα «μπλε» σταθερά τιμολόγια.

Τα «κίτρινα» ex-post τιμολόγια είναι έως και 30% φθηνότερα από τα «πράσινα», με το ποσοστό αυτό να διαφοροποιείται ανάλογα με τον μήνα, καθώς οι παράγοντες που επηρεάζουν τις τελικές χρεώσεις ποικίλλουν. Παρά τις αυξομειώσεις, τα «κίτρινα» τιμολόγια εμφανίζουν γενικά μικρότερες διακυμάνσεις συγκριτικά με τα «πράσινα», γεγονός που τα καθιστά πιο ελκυστικά στις προτιμήσεις των καταναλωτών, ακόμη και όταν οι χρεώσεις τους είναι παρόμοιες.

Ενδεικτικά, το 70% των καταναλωτών που αλλάζουν πάροχο επιλέγουν το «κίτρινο» τιμολόγιο, ενώ το υπόλοιπο 30% επιλέγει τη σταθερή χρέωση του «μπλε» τιμολογίου. Η φθηνότερη χρέωση του «κίτρινου» ex-post τιμολογίου οφείλεται στο μικρότερο ρίσκο που εμπεριέχει για τον προμηθευτή, επιτρέποντάς του να διαμορφώσει πιο ανταγωνιστικές τιμές για να προσελκύσει νέους πελάτες και να διευρύνει το πελατολόγιό του.

Τι ισχύει με τα πράσινα τιμολόγια

Τα «πράσινα» τιμολόγια παρουσιάζουν μικρότερα περιθώρια διαμόρφωσης των χρεώσεων, καθώς βασίζονται σε αγορές ενέργειας με καθυστερημένο κόστος από το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Αυτός ο «ετεροχρονισμός» περιορίζει την ευελιξία των προμηθευτών να διατηρήσουν ελκυστικές τιμές για τους καταναλωτές. Χαρακτηριστικό είναι ότι για τον μήνα Ιούνιο, οι χρεώσεις των «πράσινων» τιμολογίων αυξήθηκαν από 12% έως και 70%, με τις περισσότερες εταιρείες να μην προσαρμόζουν τις εκπτώσεις τους για να διατηρήσουν τα «πράσινα» πακέτα τους ελκυστικά.

Παρά την προτίμηση για τα «κίτρινα» τιμολόγια, η κινητικότητα των πελατών περιορίζεται σε ανακύκλωση ενός υπάρχοντος πελατολογίου μεταξύ των ιδιωτικών προμηθευτών, χωρίς να διευρύνεται σημαντικά η αγορά. Οι αλλαγές πελατών μεταξύ των εταιρειών εξισορροπούνται, διατηρώντας το τελικό αποτύπωμα σταθερό.

Προβλέψεις για το μέλλον

Η κατάσταση αυτή δεν αναμένεται να αλλάξει δραματικά τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, με τις εμπορικές πολιτικές των εταιρειών να έχουν περιορισμένα περιθώρια διαφοροποίησης. Οι συνεχείς αλλαγές στο σύστημα τιμολόγησης και η αβεβαιότητα των μηνιαίων τιμών αποτρέπουν την πλειοψηφία των καταναλωτών από το να ασχοληθούν ενεργά, ακυρώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα των εμπορικών πολιτικών

Οι τιμές στη χονδρική

Η χονδρική τιμή ρεύματος αυξήθηκε κατά 30,37% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, λόγω της κυριαρχίας του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα. Αυτή η αύξηση προμηνύει νέες αυξήσεις στα κυμαινόμενα τιμολόγια λιανικής για τον Ιούλιο, με τα «μπλε» και πολλά «κίτρινα» τιμολόγια να φαίνονται πιο ελκυστικά από τα «πράσινα».

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article