25.6 C
Athens
19 September - 2024

Αυτοπαραγωγή σε Επιχειρήσεις και Νοικοκυριά: Οι όροι και οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση

Must read

Μέχρι τα τέλη του μήνα προβλέπεται ότι θα υπογραφεί υπουργική απόφαση που θα ρυθμίσει πώς θα επιτευχθεί αυτοπαραγωγή ενέργειας.

Πριν από τη δημοσίευσή της θα παραδοθεί η γνωμοδότηση της ΡΑΑΕΥ, ενώ παράλληλα ολοκληρώνεται και η άτυπη διαβούλευση με τις αρμόδιες υπηρεσίες και την αγορά.

Σε αυτή θα περιλαμβάνεται ο τρόπος εφαρμογής του net-billing (ταυτοχρονισμένος συμψηφισμό) που αποτελεί το διάδοχο σχήμα του net-metering (ενεργειακός συμψηφισμός) για την αυτοπαραγωγή σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, θα ορίζει τον τρόπο ελέγχου του μέγιστου ορίου συνολικής ισχύος σταθμών ΑΠΕ και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται ο ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός και ο εικονικός ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός (virtual net-billing).

Όπως έχει γίνει γνωστό από πηγές του ΥΠΕΝ θα ισχύσουν ίδιοι όροι στα συστήματα που θα εγκαταστήσουν τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις.

Επίσης, στην Υπουργική Απόφαση θα εξειδικευτούν και οι ρυθμίσεις που είχαν προβλεφθεί στον νόμο 5037/2023 σχετικά με τη συλλογική αυτοκατανάλωση.

Δηλαδή για αυτοκαταναλωτές ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) οι οποίοι ενεργούν από κοινού, με άλλα λόγια για ενοίκους πολυκατοικιών ή και για εμπορικά καταστήματα, επιχειρήσεις και γραφεία σε επαγγελματικά κτίρια κ.λπ.

Η αναμενόμενη υπουργική απόφαση θα ορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα ενεργούν οι αυτοκαταναλωτές από κοινού, πώς θα συμμετέχουν στις δραστηριότητες και θα επιμερίζουν την παραγόμενη ενέργεια, αλλά θα καθορίζει και τις λεπτομέρειες για τη σύνδεση των σταθμών και την αποτελεσματική λειτουργία του σχήματος συλλογικής αυτοκατανάλωσης, σε σχέση με τους Διαχειριστές  του δικτύου  και του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ αντίστοιχα.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article