21.5 C
Athens
20 September - 2024

Fitch: Έρευνα για την πορεία της κλιματικής μετάβασης των κατοικιών στην Ελλάδα

Must read

Την πορεία της κλιματικής μετάβασης των οικιστικών ακινήτων παγκοσμίως αξιολογεί έρευνα του οίκου αξιολόγησης Fitch, με στόχο να αποτυπώσει την σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία που έχουν ξεκινήσει κυβερνήσεις με απώτερο σκοπό την εκπομπή μηδενικών ρύπων.

Στη χώρα μας δεν υπάρχει η μέγιστη πρόοδος, όπως αποδεικνύεται από τα συμπεράσματα της έρευνας, έχουν ωστόσο πραγματοποιηθεί βήματα μείωσης των εκπομπών. Σύμφωνα με τον οίκο, οι ταξινομήσεις του αποτυπώνουν τη σαφή απόκλιση στην πρόοδο της κλιματικής μετάβασης μεταξύ των χωρών.

Η προσαρμογή της κλιματικής μετάβασης μίας κατοικίας ταξινομείται μέσω των προτύπων ενεργειακής απόδοσης που μετρώνται συνήθως μέσω πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (EPC).

Το EPC ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες κατοικιών και τους αγοραστές να συνυπολογίσουν τις κλιματικές αλλαγές στις τιμές των κατοικιών παρέχοντας μεγαλύτερη διαφάνεια και συγκρισιμότητα της κλιματικής ανθεκτικότητας και των γενικών χαρακτηριστικών κατανάλωσης ενέργειας ενός ακινήτου.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την ταξινόμηση της Fitch, δείχνει ότι η κλιματική μετάβαση είναι ένα ζήτημα στον τομέα των κατοικιών που θα μας απασχολήσει προσεχώς, είτε ως αποτέλεσμα πιθανής κατεύθυνσης πολιτικής είτε ως αποτέλεσμα της γενικής συνεχιζόμενης προσαρμογής της αγοράς.

Οι στόχοι απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα που ορίζονται για τον τομέα βάσει της Οδηγίας της ΕΕ αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο μιας πιο άμεσης μετάβασης με γνώμονα την πολιτική.
Η Fitch συγκέντρωσε, μεταξύ άλλων, και για την Ελλάδα την πρόοδο στον τομέα των κατοικιών. Αυτό αντικατοπτρίζει τα αυξανόμενα μέτρα προσαρμογής της αγοράς με γνώμονα το κλίμα ή/και τους προβληματισμούς πολιτικής για τον τομέα.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article