23.9 C
Athens
16 September - 2024

ΗΠΑ: Πώς αντέδρασαν οι αμερικανικές αγορές μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Must read

Ο Τραμπ διέφυγε τον κίνδυνο και η θέση της αγοράς για την κούρσα δεν έχει αλλάξει: παραμένει ο επικρατέστερος υποψήφιος για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος.

Τα futures των αμερικανικών μετοχών ελάχιστα μετακινήθηκαν μετά την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το Σάββατο, σηματοδοτώντας ηρεμία στις αγορές, καθώς ο Τραμπ επέζησε του περιστατικού.

Τα futures του Dow αυξήθηκαν κατά 65 μονάδες ή 0,2%, ενώ τα futures της S&P 500 αυξήθηκαν κατά 0,1% και τα futures του Nasdaq Composite παρέμειναν αμετάβλητα.

Το Σάββατο, ο πρώην πρόεδρος πυροβολήθηκε στο αυτί κατά τη διάρκεια συγκέντρωσής του στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια, σε μια απόπειρα δολοφονίας, σύμφωνα με το FBI. Σύμφωνα με εκπροσώπους της προεκλογικής του εκστρατείας άμεσα δόθηκε η ενημέρωση ότι ο Τραμπ ήταν ότι ήταν «καλά» μετά τον πυροβολισμό.

Ο δράστης σκοτώθηκε, καθώς και ένας παρευρισκόμενος, σύμφωνα με τις Αρχές. Δύο θεατές τραυματίστηκαν σοβαρά.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι μίλησε με τον Τραμπ μετά τους πυροβολισμούς και κατήγγειλε τη βία σε δηλώσεις του λίγο αργότερα.

Το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών ξεκινά σήμερα (Δευτέρα) στο Μιλγουόκι, όπου το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αναμένεται να ανακηρύξει επίσημα τον Τραμπ ως υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Ο Τραμπ αναμένεται επίσης να ανακοινώσει τον υποψήφιο σύντροφό του κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Οι αγορές επιζητούν σταθερότητα και μια απόπειρα δολοφονίας κατά του υποψήφιου για την προεδρία μπορεί να δημιουργήσει χάος. Όμως ο Τραμπ έχει διαφύγει τον κίνδυνο με επιφανειακούς κυρίως τραυματισμούς και η θέση της αγοράς για την κούρσα δεν έχει αλλάξει: ο Τραμπ παραμένει ο επικρατέστερος υποψήφιος για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος.

Η οικονομική πολιτική Τραμπ εξασφαλίζει σταθερότητα στις αγορές

Μια νίκη του Τραμπ τον Νοέμβριο σημαίνει πιθανότατα τη διατήρηση ή την επέκταση των φορολογικών περικοπών και την αύξηση των δασμών.

Κατά τη διάρκεια του προεδρικού ντιμπέιτ του περασμένου μήνα που φιλοξένησε το CNN, επανέλαβε την επιθυμία του να επιβάλει δασμούς 10% σε όλες τις εισαγωγές, γεγονός που πιθανότατα θα αυξήσει τον πληθωρισμό και θα θέσει υπό αμφισβήτηση τις μειώσεις των επιτοκίων.

Η έρευνα της Morgan Stanley εκτιμά ότι μια επέκταση των φοροελαφρύνσεων του 2017 θα ενίσχυε απότομα τα ελλείμματα, στέλνοντας το δολάριο ΗΠΑ, το οποίο ήδη διαπραγματεύεται σε υψηλά επίπεδα, ακόμη πιο ψηλά. Αλλά θα μπορούσε επίσης να επιδεινώσει την κρίση πληθωρισμού της Αμερικής, η οποία έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια ότι τελειώνει.

Σήμερα (Δευτέρα) ξεκινά επίσης μια μεγάλη εβδομάδα κερδών, με εκθέσεις από την Goldman Sachs (GS) και την BlackRock (BLK).

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article