18.3 C
Athens
18 October - 2024

Λογαριασμοί ρεύματος: Έκτακτο τέλος στους παραγωγούς για «ανάσα» στα νοικοκυριά

Must read

Σε «συναγερμό βρίσκεται η κυβέρνηση και σε ηλεκτροσόκ τα νοικοκυριά.

Το ανεξέλεγκτo ράλι ανατιμήσεων των τιμών χονδρικής του ρεύματος απειλεί να ανεβάσει κατακόρυφα τα ήδη αυξημένα από τον Ιούλιο, τιμολόγια του Αυγούστου.

Και το Μαξίμου ψάχνει εναγωνίως λύσεις για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο που θα διαλύσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Στις 11 το πρωί ο αρμόδιος υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης θα προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις παρεμβάσεις στο ζήτημα του ηλεκτρικού ρεύματος, με στόχο τη μείωση της επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως αποφασίστηκε μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συνεχίζονται παράλληλα, οι έλεγχοι της Ρυθμιστικής Αρχής για τυχόν περιστατικά αισχροκέρδειας στην χρονική αγορά.

«Απόφαση της κυβέρνησης είναι να επιβάλει για τους επόμενους δύο μήνες ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα αυτά για να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος τον μήνα Αύγουστο. Διότι αυτή τη στιγμή, με την πορεία των τιμών, πράγματι οι πολίτες τον Αύγουστο θα έβλεπαν μία απότομη αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος», δήλωσε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι βλέπουμε έξαρση τιμών στη χονδρική τιμή και χωρίς αυτή την παρέμβαση αυτή η έξαρση θα «χτυπούσε» τους λογαριασμούς των καταναλωτών. Ανέφερε ότι το τέλος θα επιβληθεί για δύο μήνες και η επιδότηση αφορά σε πρώτη φάση τον Αύγουστο.

Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη μια έρευνα από τη μεριά της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής για να δουν κατά πόσο υπάρχουν φαινόμενα κερδοσκοπίας όχι σε επίπεδο μόνο χονδρικής τιμής, κυρίως σε επίπεδο ενδοσυνεδριακής διακύμανσης της τιμής του ρεύματος κυρίως μετά.

«Πυρά« της Αντιπολίτευσης για αργοπορία της κυβέρνησης

«Καθυστέρησε 1,5 μήνα αυτή η σύσκεψη. Μιλάμε για τραγικά λανθασμένο σχεδιασμό που αφορά στον ενεργειακό χάρτη της χώρας. Μιλώ για μια αγορά με κανόνες και όχι με ολιγοπώλια», σχολίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Πλήρης χρεοκοπία της πολιτικής που υλοποίησε η σημερινή κυβέρνησης και οι προηγούμενες, της απελευθέρωσης της Ενέργειας, της ιδιωτικοποίησης και της λεγόμενης πολιτικής της ”πράσινης μετάβασης”», τόνισε ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής ΚΚΕ.

«ΝΔ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί είναι οι ηθικοί αυτουργοί της κλοπής των Ελλήνων», σημείωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης».

Αύριο το πρωί θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος από τον Υπουργό Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article