23.9 C
Athens
16 September - 2024

Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία για την Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης από τα διυλιστήρια

Must read

Κατατέθηκε στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την «Ενσωμάτωση του άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1151», η τροπολογία για την επιβολή Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης.

Η εισφορά επιβάλλει φόρο 33% στα υπερκέρδη των εταιρειών διύλισης για το φορολογικό έτος 2023, όπως προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις της Κοινοτικής νομοθεσίας (Κανονισμός 2022/1854 του Συμβουλίου).

Η εισφορά αλληλεγγύης προέκυψε, όπως είχε ανακοινωθεί, εξαιτίας των «ουρανοκατέβατων κερδών» των διυλιστηρίων, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός.

Η τροπολογία αφορά νομικές οντότητες, που συνδέονται με τον λιγνίτη, τον λιθάνθρακα, το φυσικό αέριο κ.ά.

Προϋπόθεση που τίθεται είναι πως τα κέρδη υπερβαίνουν το 20% του μέσου όρου των αποτελεσμάτων των ετών 2018 έως το 2021, κατά αναλογία της συνεισφοράς που έχει επιβληθεί και για τα φορολογικά κέρδη του έτους 2022.

Οι πρώτες ενδείξεις είναι πως τα καθαρά έσοδα από την Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης εκτιμώνται σε πάνω από 300 εκατ. ευρώ και αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για την οικονομική ενίσχυση των συνταξιούχων γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου.

Τα διυλιστήρια θα πρέπει να υποβάλουν σχετικά ηλεκτρονικά δήλωση στην ΑΑΔΕ έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης θα καταβληθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025 και δημοσιονομικά λογίζεται στη χρήση του έτους 2024. Η έκτακτη εισφορά για τα διυλιστήρια θα αποτυπωθεί στις δηλώσεις του φορολογικού έτους 2024.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article