12.2 C
Athens
23 November - 2024

Κουνούπια κι άλλα έντομα στο μικροσκόπιο – Τι ειπώθηκε σε εκδήλωση του ΕΚΠΑ

Must read

Χρειάζονται τακτικοί έλεγχοι των εντόμων και ενημέρωση του κοινού, δεδομένου ότι μεταφέρουν πολλά σοβαρά νοσήματα. Αυτό είπαν οι ειδικοί σε ενημερωτική εκδήλωση, που έγινε στην Αθήνα.

Την εκδήλωση πραγματοποίησε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είχε θέμα «Δημόσια Υγεία και μεταδιδόμενα νοσήματα με ξενιστές».

Οι ειδικοί επιστήμονες σε θέματα λοιμώξεων, ταξιδιωτικής ιατρικής, βιολογίας και εντομολογίας αναφέρθηκαν στα δεδομένα σχετικά με τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές (έντομα) τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο και τα οποία, όπως είπαν χαρακτηριστικά, δεν έχουν σύνορα. Από την κουβέντα δεν θα μπορούσε να λείψει η αναφορά στον επικίνδυνο ιό Ζίκα, που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω και της επιδημίας που έχει ξεσπάσει εδώ και περίπου έναν χρόνο στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Όπως εξήγησαν οι λοιμωξιολόγοι, ο ιός Ζίκα θεωρείται αναδυόμενη λοιμώδης νόσος, με δυναμική εξάπλωσης σε νέες περιοχές, όπου είναι παρών ο διαβιβαστής (το κουνούπι Aedes) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι υπάρχει πιθανότητα να συμβούν μεγάλες αστικές επιδημίες από τον ιό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί λίγα – παρόλο που αναμένεται να αυξηθούν – εισαγόμενα περιστατικά της νόσου στην Ευρώπη, τα οποία είχαν ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού σε πληγείσες χώρες. Δεν υπάρχει μέχρι τώρα ένδειξη τοπικής μετάδοσης του ιού στην Ευρώπη. Για την Ελλάδα, και για άλλες Ευρωπαϊκές περιοχές, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος εισαγωγής του ιού Ζίκα από μολυνθέντες ταξιδιώτες ή μετανάστες από χώρες, όπου υπάρχει έξαρση μετάδοσης του ιού ή από μολυσμένα κουνούπια. Επίσης θεωρείται υπαρκτός – αν και πολύ μικρός στην Ελλάδα – ο κίνδυνος τοπικής μετάδοσης και διασποράς του ιού από εισαγόμενα περιστατικά.

Είναι και σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, ανέφεραν οι ειδικοί και χρειάζονται προσοχή οι έγκυοι και τα νεογνά.

“Τα κουνούπια και οι σκνίπες συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν δυσάρεστα” δήλωσαν χαρακτηριστικά οι Έλληνες επιστήμονες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Αναφορά, όμως, έγινε και στις κατσαρίδες, στους κοριούς και στους ψύλλους, που μεταδίδουν μηχανικά πολλά σοβαρά νοσήματα. Τα τσιμπούρια αποτελούν, μετά τα κουνούπια, τα κυριότερα αρθρόποδα στη μετάδοση νοσημάτων.

Στον Έβρο τα νερά από τις πρόσφατες πλημμύρες έμειναν στάσιμα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, αποτελώντας εστία συγκέντρωσης εντόμων και υπάρχουν φόβοι μολύνσεων.

Τρόποι προφύλαξης από τα τσιμπήματα κουνουπιών και εντόμων

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη νόσων που μεταδίδονται με κουνούπια είναι η αποφυγή των τσιμπημάτων των κουνουπιών και η μείωση του πληθυσμού τους γύρω από το σπίτι. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, πολλά είδη κουνουπιών είναι δραστήρια κατά τη διάρκεια της ημέρας, γιαυτό τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια πρέπει να εφαρμόζονται καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου. Για την αποτελεσματική αποφυγή του τσιμπήματος, πρέπει να έχουμε υπόψη τα εξής:

Φοράμε κατάλληλα ενδύματα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα).
Με εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά που θα πρέπει να εφαρμόζονται τόσο στο ακάλυπτο δέρμα, όσο και επάνω από τα ρούχα, καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου και ιδίως κατά τις ώρες υψηλός δραστηριότητας των κουνουπιών, σύμφωνα με τιςοδηγίες χρήσης του κάθε σκευάσματος. Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι: το DEET (Ν,Ν διεθυλο-μετα-τολουαμίδη), η ικαριδίνη ή πικαριδίνη (Picaridin (KBR 3023)), το IR3535 και φυσικές ουσίες, όπως έλαια lemon και ευκαλύπτου.
Προσοχή να μην έρχονται τα εντομοαπωθητικά σε επαφή με το στόμα, τα μάτια και τον βλεννογόνο της μύτης.
Δε χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά επάνω σε ερεθισμένο δέρμα, αμυχές και τραύματα.
Δεν αφήνουμε τα παιδιά να χρησιμοποιούν μόνα τους εντομοαπωθητικά, ούτε βάζουμεεντομοαπωθητικά στα χέρια τους, αλλά εμείς απλώνουμε το εντομοαπωθητικό προϊόν, σύμφωνα με τις οδηγίες, κατά προτίμηση επάνω στα ρούχα και μόνο στις ακάλυπτες επιφάνειες του σώματος.
Συμβουλευόμαστε τον παιδίατρο για τη χρήση εντομοαπωθητικών σε παιδιά και χρησιμοποιούμε ουσίες και σκευάσματα που επιτρέπονται για την ηλικία του παιδιού.
Εάν χρησιμοποιήσουμε εντομοαπωθητικές ταμπλέτες σε ηλεκτρική συσκευή ή φιδάκι σε εσωτερικό δωμάτιο, πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει ανοικτό παράθυρο.
Καλό είναι να γίνεται χρήση κουνουπιέρας για την προστασία μικρών παιδιών, αλλά χρειάζεται πολύ προσεκτικός έλεγχος να μη μείνει κάποιο έντομο μέσα στην κουνουπιέρα.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article