13.5 C
Athens
22 November - 2024

Δύο νέοι εκκολαπτόμενοι fund managers: Παρά τις οικονομικές δυσκολίες υπάρχει πάντα χώρος για επενδύσεις και αποταμίευση – Κριτήριο η γνώση

Must read

Τη δυνατότητα να διαχειριστούν «εικονικά» κεφάλαια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και στη συνέχεια να δημιουργήσουν χαρτοφυλάκια αμοιβαίων κεφαλαίων που απευθύνονται ακόμα και σε μεσαία εισοδηματικά στρώματα, είχαν δύο φοιτητές του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ).

Πρόκειται για τους Παναγιώτη Μητρόπουλο (τελειόφοιτο) και τον Διονύση Κουζελέα (πτυχιούχο) που πέτυχαν να κατακτήσουν την πρώτη θέση στο διαγωνισμό «Investor Simulator», μια πρωτοβουλία της Eurobank, που δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές και φοιτήτριες οικονομικών σχολών να παρακολουθήσουν σεμινάρια από τα στελέχη της θυγατρικής της ΑΕΔΑΚ, και στη συνέχεια να δημιουργήσουν και να διαχειριστούν χαρτοφυλάκια αμοιβαίων κεφαλαίων.

Τι συστήνουν όμως οι δύο νέοι εκκολαπτόμενοι διαχειριστές κεφαλαίων και με την ευρεία έννοια επενδυτικοί σύμβουλοι για την πραγματοποίηση επενδύσεων; Σε μια εποχή μάλιστα με μεγάλες οικονομικές προκλήσεις ειδικά για ένα μέσο νοικοκυριό; Που θα πρέπει να δίνεται προσοχή; Ποια τα σχέδια τους για το μέλλον και τι καθορίζει τις επιλογές τους;

Κοινό συμπέρασμα και των δύο συμφοιτητών και φίλων, μιλώντας στο ΑΠΕ, είναι το υψηλό επίπεδο Σπουδών που έλαβαν από το ΟΠΑ, σε σχέση μάλιστα και με άλλα ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια που βρίσκονται ψηλά στον κατάλογο, ακόμη και σε διεθνές επίπεδο. Εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την γενικότερη συνεργασία που είχαν με τους καθηγητές τους στη διάρκεια των σπουδών τους αλλά και το δίαυλο επικοινωνίας που άνοιξαν μαζί τους, Τόσο όμως ο Διονύσης όσο και ο Παναγιώτης, αναφέρονται στο γνωστό, διαχρονικό και πάντα επίκαιρο ζήτημα του ελλείμματος της διασύνδεσης των Σπουδών με την αγορά. Πρωτοβουλίες όπως αυτή της Eurobank συμβάλλουν ώστε όλα όσα μάθαμε στις φοιτητικές αίθουσες 4 χρόνια να τα εφαρμόσουμε στην πράξη, Για ένα φοιτητή αυτό έχει τεράστια σημασία, αναφέρουν.

Επενδύσεις για όλα τα βαλάντια – Κριτήριο η γνώση

Τελικά τα αμοιβαία κεφάλαια και γενικότερα οι επενδύσεις απευθύνονται μόνον σε όσους έχουν μια οικονομική άνεση, είναι το συγκεκριμένο ερώτημα προς του δύο νέους fund managers.

Τη σημερινή εποχή η επένδυση έχει γίνει πιο εύκολη από ποτέ. Μπορείς να ξεκινήσεις ακόμα και με 10 ευρώ, οπότε η επένδυση σε αμοιβαία απευθύνεται σε όλους. Στην Ελλάδα, μετά από την χρηματιστηριακή καταστροφή του 1999, ο μέσος πολίτης ηλικίας 40 ετών και άνω φοβάται να ασχοληθεί με επενδύσεις ενθυμούμενος αυτή την πτώση. Ωστόσο, έχω παρατηρήσει ότι οι νέοι ηλικίας κάτω των 30 είναι πολύ πιο ενεργοί και διατεθειμένοι να ρισκάρουν. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη οικονομικής γνώσης από τον κόσμο που δεν σπουδάζει οικονομικά, καταλήγοντας να επενδύουν μόνοι τους σε περιουσιακά στοιχεία με πολύ υψηλό κίνδυνο (π.χ. crypto).

Οπότε θεωρώ πως απαιτείται καλύτερη βασική οικονομική εκπαίδευση στα σχολεία, ώστε να κατανοούνται τα πλεονεκτήματα των επενδύσεων. Έτσι, το πρόβλημα δεν είναι η προσβασιμότητα ή το υψηλό εισοδηματικό επίπεδο, αλλά η γνώση, αναφέρει ο Διονύσης Κουζελέας. Για να προσθέσει: Παρόλες τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένα μέσο νοικοκυριό στην Ελλάδα σήμερα, πιστεύω ότι η επένδυση ή η αποταμίευση εξαρτάται από τις προτιμήσεις του κάθε νοικοκυριού. Προφανώς, το εισόδημα χωρίζεται στις τρεις βασικές κατηγορίες: κατανάλωση, αποταμίευση και επένδυση.

Επομένως, η απόφαση για μεγαλύτερη κατανάλωση σήμερα, στερεί από την μελλοντική κατανάλωση (δηλαδή αποταμίευση και επένδυση). Σε ένα νοικοκυριό όπου εργάζονται και οι δύο γονείς/σύντροφοι, θεωρώ πως η αποταμίευση/επένδυση είναι εφικτή. Και δεδομένου της δύναμης που έχει ο ανατοκισμός στην μακροπρόθεσμη επένδυση, θα συμβούλευα κάθε εργαζόμενο, ειδικά νέους, να επενδύουν σε διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο Παναγιώτης Μητρόπουλος. Η αποταμίευση πρέπει να είναι απαραίτητη για κάθε νοικοκυριό σε περίπτωση που χρειαστεί ένα σημαντικό ποσό για ένα δυσμενές μελλοντικό γεγονός, αναφέρει, αναγνωρίζοντας ότι μεγάλος αριθμός πολιτών δεν διαθέτει ένα τέτοιο σημαντικό διαθέσιμο εισόδημα ώστε να μπορεί να αποταμιεύσει αλλά και να επενδύσει. Επισημαίνει όμως ότι σήμερα η επένδυση έχει γίνει πιο προσβάσιμη από ποτέ.

Σε σύγκριση με το παρελθόν όπου τράπεζες και επαγγελματίες του χώρου αναζητούσαν πελάτες με σημαντική περιουσία τώρα πια οποιοσδήποτε ιδιώτης μπορεί με οποιοδήποτε ποσό να γίνει μέλος της αγοράς. Σημαντική προϋπόθεση είναι η υπομονή και να μην αναζητούμε γρήγορα αποτελέσματα γιατί μακροπρόθεσμα βλέπουμε την μαγεία της επένδυσης, αναφέρει χαρακτηριστικά. Υπάρχουν πλέον αρκετά ασφαλείς επενδύσεις ώστε ακόμα και η αποταμίευση να μετατρέπεται σε ένα είδος επένδυσης.

Τα σχέδια για το μέλλον

Συνομιλώντας με τους δύο νέους που έχουν όνειρα και φιλοδοξίες που φθάνουν εκεί που πρέπει, δηλαδή πολύ ψηλά, τους ρωτάμε για το μέλλον. Για τα επόμενα βήματα; Στην περίπτωση αυτή τα άμεσα σχέδια τους μας ταξιδεύουν εκτός Ελλάδος. Ο Διονύσης βλέπει το επόμενο βήμα του στην Ευρώπη, όχι απαραίτητα σε κάποια μεγαλύτερη σε μέγεθος αγορά. Αναφέρει ενδεικτικά την Ολλανδία, μια χώρα που τα τελευταία χρόνια κεντρίζει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον των νέων φοιτητών. Ο Παναγιώτης βλέπει την επόμενη ημέρα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ. Συμφωνούν και οι δύο απόλυτα ότι η ζωή στην Ελλάδα είναι καλύτερη, ότι το επίπεδο Σπουδών ήταν υψηλό και άκρως ανταγωνιστικό, αλλά το μέλλον τουλάχιστον για την επόμενη φάση είναι εκτός Ελλάδας, ώστε να ενισχύουν το προφίλ τους που θα τους οδηγήσει αργότερα στην κορυφή. Έλλειψη κινήτρων να παραμείνουν, ευκαιρίες ικανοποιητικής απασχόλησης την παρούσα χρονική περίοδο, ίσως είναι μερικές πρώτες σκέψεις που τους οδηγούν στην απόφαση αυτή. Μια απόφαση που δεν είναι μόνον δική τους αλλά πολλών ακόμη νέων αποφοίτων Σχολών κάθε κατεύθυνσης που παρά τις θετικές προοπτικές της χώρα μας και την επιστροφή στην ανάπτυξη δεν αρκούν τελικά για να τους αλλάξουν γνώμη. Ένα γεγονός που θα πρέπει να εντείνει τις σοβαρές προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη να κρατήσουμε τους νέους στην χώρα μας,

Η πρωτοβουλία της Eurobank

Η πρωτοβουλία της Eurobank απευθύνεται σε φοιτητές από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που βρίσκονται στο 3ο και το 4ο έτος των σπουδών τους κι ενδιαφέρονται για καριέρα στον επενδυτικό τομέα. Στον φετινό -πιλοτικό- κύκλο του Investor Simulator συμμετείχαν 8 ομάδες όπου η καθεμία είχε 2-4 μέλη. Υπό την καθοδήγηση διαχειριστών της Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις αρχές διαχείρισης επενδυτικών χαρτοφυλακίων και την τρέχουσα συγκυρία στις αγορές και εξοικειώθηκαν με εργαλεία διαχείρισης επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Στη συνέχεια, κλήθηκαν να δημιουργήσουν επενδυτικά χαρτοφυλάκια, που αποτελούνται από αμοιβαία κεφάλαια της Eurobank. Έπειτα από νέα ενημέρωση για τις εξελίξεις στις αγορές, είχαν την ευκαιρία να αναδιαρθρώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Φέτος η νικήτρια ομάδα ήταν από το ΟΠΑ. Το κάθε μέλος της νικήτριας ομάδας έλαβε και χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ. Η ενέργεια εντάσσεται στην πρωτοβουλία «Μοιραζόμαστε τη Γνώση» της Eurobank, η οποία έχει ως στόχο την ενημέρωση του κοινού και την εξοικείωσή του με τον κόσμο των επενδύσεων.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article